fb

Een bewogen vrouwenleven: interview met Merel van Groningen

Merel van Groningen is niet haar eigen naam, maar een pseudoniem. Ze heeft hiervoor gekozen om haar gezin en het nieuwe leven dat ze heeft opgebouwd, buiten de publiciteit te houden. Toch vindt ze het belangrijk haar verhalen naar buiten te brengen, om anderen te kunnen waarschuwen of een hart onder de riem te steken, voor alle andere slachtoffers van loverboys en G.O.G (grensoverschrijdend gedrag). Merel heeft twee boeken geschreven. Damespraatjes sprak met haar en mag exemplaren van haar boek “In mijn onschuld” en “misleid” verloten. Lees onderaan dit artikel of je een van de winnaars bent.

Waar gaan de boeken van Merel van Groningen over?

Misleid

Merel is vijftien jaar als ze via een vriendinnetje de 26-jarige Mike ontmoet. Vanaf het eerste moment is er een bepaalde aantrekkingskracht, en er ontstaat een bijzondere vriendschap. Als er thuis echter alleen maar ruzie is en de schoolresultaten van Merel steeds slechter worden, besluiten Merels moeder en stiefvader om haar in een internaat te plaatsen.  De vriendschap tussen Mike en Merel wordt daardoor steeds hechter, en de twee worden verliefd. Merel is helemaal in de wolken door het geweldige gevoel dat Mike haar geeft. Eindelijk is er iemand die haar belangrijk vindt en van haar houdt…

Misleid is een aangrijpend verslag van een meisje dat langzaam verstrikt raakt in het web van een zogenaamde loverboy. Merel heeft op tijd kunnen ontsnappen, en wil met dit boek andere jonge vrouwen waarschuwen.

In mijn onschuld

Na een nare periode keerde Merel van Groningen op haar vijftiende terug naar het internaat waar zij eerder had gewoond. Ze was een getraumatiseerde tiener die zich alleen voelde en wanhopig op zoek was naar liefde. Die vond ze bij haar mentor. Hij gaf haar het gevoel dat ze mooi en bijzonder was, en dat ze op z’n minst bij hem een heel speciaal plaatsje in zijn hart had. Zo wist hij haar te verleiden tot een geheime relatie. Pas toen bleek dat Merel bepaald niet zijn enige liefje was, begreep ze dat hij misbruik had gemaakt van haar vertrouwen. Hij had meer dan wie ook beter moeten weten, en daarom werd hij op staande voet ontslagen. Merel moest verder leven met een gebroken hart. Dit is haar eigen verhaal.

Welke ervaringen hebben er toe geleid om je boeken te schrijven en lezingen te organiseren?

“In 2000 werd er steeds meer gesproken over het loverboy probleem, ik besloot mijn verhaal te doen om ander meisjes te kunnen helpen. Maar mijn verhaal moest van mezelf een duidelijk doel hebben om de moeite waard te zijn om naar buiten te brengen, het heeft daarom ook 7 jaar geduurd voor het af was.”

Waarin verschilt je eerste boek van het tweede boek?

“Het eerste boek is denk ik spannender, met lichamelijk geweld, en een kijkje in de onderwereld. In het tweede gaat het meer over een psychologisch spelletje van een hulpverlener die zijn eigen behoeftes op die manier bevredigd.”

Heb je het gevoel dat het schrijven “helend” heeft gewerkt?

“Nee, niet echt daar heb ik therapieën voor gevolgd. Wel heb ik na het schrijven van boek 2 mijn schuldgevoel een beetje in de ijskast kunnen zetten.”

Weten jouw kinderen wat je hebt meegemaakt?

“De oudste heeft de boeken gelezen, de jongste wil er niks van weten, zijn beeld van mij als moeder past niet in het beeld van de boeken voor hem”

Waar kunnen de dames jouw boek bestellen?

“In elke boekhandel en bij de internet boekhandels”.

Kunnen ze jou ook vragen voor het geven van lezingen?

“Jazeker dat gaat via sss of de uitgeverij, deze kunnen dan de boodschap door geven, ik wil zoveel mogelijk privé achter de schermen blijven, voor mijn gezin in mijn nieuwe leven”.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

“Momenteel ben ik bezig met boek 3.  Die gaat er over hoe je uiteindelijk zelf uit de slachtofferrol moet stappen om verder te kunnen gaan met je leven”

Ken jij de boeken van Merel van Groningen?

Kende jij schrijfster Merel van Groningen al? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee.

Afbeelding: Olia Gozha via Unsplash

 

Reageer ook