Een auto-ongeluk kan altijd gebeuren, dus ook als je net aan het genieten bent van een welverdiende vakantie in het buitenland, met jouw gloednieuwe auto. Een autoverzekering afsluiten (en eventueel aanpassen) is trouwens noodzakelijk voordat je gaat, dus regel dit goed! Dit laatste kan je wellicht een beetje onzeker maken, want wie moet je bellen? Hoe zit het als je de lokale taal niet machtig bent? Allemaal zaken waar je eigenlijk niet over na wilt denken, maar waar ik je toch graag wat meer over vertel. Een auto ongeluk in het buitenland: welke stappen onderneem je?
Blijf kalm en veilig
Het is van groot belang om kalm en veilig te blijven na een auto-ongeluk. Probeer niet in paniek te raken (zeker niet als er ook nog kinderen in het spel zijn) en blijf op een veilige afstand van het voertuig, of voertuigen die betrokken zijn bij het ongeval. Je kunt het beste achter de vangrail gaan staan. Nog een belangrijk advies: stap niet uit aan de kant waar al het verkeer langs raast. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Zet indien nodig de alarmlichten van de auto aan en plaats een gevarendriehoek om andere bestuurders te waarschuwen. In sommige landen ben je verplicht om een reflecterend veiligheidsvest (Duitsland) bij je te hebben. Heb je een aanrijding, trek die dan zeker aan!
Bel de politie en verzamel bewijsmateriaal
Bel onmiddellijk de politie en meld het ongeval. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie aan de politie geeft, zoals de locatie. Zorg verder dat je alle namen en contactgegevens van eventuele getuigen verzamelt. Daarnaast is bewijsmateriaal, zoals foto’s van de schade aan de voertuigen erg belangrijk om te hebben.
Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij
Neem ook zeker zo snel mogelijk na het ongeluk contact op met de verzekeringsmaatschappij waar je jouw autoverzekering (kijk eens op unive.nl) hebt lopen. Geef alle nodige informatie door, inclusief de locatie van het ongeval, de namen en contactgegevens van de betrokken partijen en de namen en contactgegevens van de politieagenten die bij de afhandeling betrokken waren.
Zoek medische hulp indien nodig
Als er iemand bij het ongeval gewond is geraakt, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Vaak wordt er bij het melden van het ongeval bij de politie ook gevraagd of er assistentie nodig is van bijvoorbeeld de ambulance. Zorg ervoor dat je alle medische documenten en facturen bewaart om te kunnen overleggen aan jouw verzekeringsmaatschappij.
Volg de lokale wet- en regelgeving
Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving met betrekking tot auto-ongelukken en verzekeringsclaims. Oriënteer je daar al op zodat je op de hoogte bent in het geval er iets gebeurt en volg aanwijzingen nauwkeurig op. Mocht je er vanwege een taalbarrière niet uitkomen, dan kun je altijd Google translate gebruiken om het eerste contact met de tegenpartij en de autoriteiten te leggen. Bel ook zeker met jouw verzekeraar in Nederland als je er niet uitkomt. Zij kunnen vaak een heleboel regelen, ook in de taal van het land waar je je op dat moment bevindt.
Houd contact met je verzekeraar
Blijf altijd in nauw contact met jouw verzekeraar en zorg ervoor dat je deze alle nodige informatie en documenten verstrekt, om de procedure zo soepel mogelijk te laten verlopen. Houd ook contact met eventuele advocaten of vertegenwoordigers die je verzekeringsmaatschappij heeft aangesteld om je te helpen bij de afhandeling van het ongeval.
Heb jij weleens een auto-ongeluk in het buitenland gehad? Wat kwam er toen allemaal op je af? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel :-). Alvast dank hiervoor!
Afbeelding: Tumisu – Pixabay
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!