fb
Damespraatjes Damespraatjes

Emilia schrikt zich steeds rot ’s nachts door Karel: “Maar hij wil er niks van weten”

Karel (65 jaar), de man van Emilia, is de jongste niet meer. “Dat merk ik tegenwoordig aan steeds meer dingen. Zo is hij een paar kilo te zwaar, is zijn gehoor niet meer wat het ooit is geweest en is hij minder alert in het verkeer. Geen gekke of acuut gevaarlijke dingen, maar hij is niet meer de man die ik dertig jaar geleden leerde kennen. Ook dit is geen probleem, we worden allemaal ouder. Maar ik heb er wel moeite mee dat Karel niet wil inzien dat dingen veranderen. Zo weigert hij te sporten, drinkt hij er geen biertje minder om en -misschien nog wel het ergste- heeft hij sinds kort slaapapneu. En daar wil hij niks van weten.” 

Slaapapneu

Mensen die last hebben van slaapapneu, hebben tijdens het slapen last van adempauzes van tien seconden of langer. “Karel snurkte altijd al, maar sinds een aantal jaar stopt hij soms even kort met ademhalen. Toen ik dat voor de eerste keer hoorde, schrok ik ontzettend. Inmiddels ben ik het gewend en weet ik dat hij uiteindelijk gewoon weer verder ademt, maar ik ben niet minder ongerust…”

Vervelende gevolgen

Slaapapneu kan vervelende gevolgen hebben. “Dat zie ik inmiddels ook bij Karel. Door het slechte slapen is hij overdag vaak moe. Hij gaat op tijd naar bed, slaapt ’s nachts door en wordt toch moe wakker. Ik heb het idee dat hij mede hierdoor minder scherp is en vaak hoofdpijn heeft. Ook las ik op internet dat slaapapneu op de lange termijn zelfs kan leiden tot een hartinfarct of een beroerte. Ik ben bang dat Karel iets overkomt en wil niets liever dan dat hij er vanaf komt.”

Ontkennen

Karel ontkent last te hebben van slaapapneu. “Hij zegt simpelweg: ‘dat heb ik niet.’ Laatst heb ik ’s nachts een audio-opname gemaakt, waarop het duidelijk te horen was. In plaats van accepteren dat hij er iets aan moet doen, werd hij boos dat ik hem heb opgenomen. Ergens heb ik het gevoel dat hij best weet dat hij hier last van heeft, maar dat hij niet gemotiveerd is er iets aan te doen. Als je zoekt naar adviezen bij slaapapneu, wordt geadviseerd af te vallen en te stoppen met het drinken van alcohol. Dat zijn nou net allebei dingen waarvan ik weet dat Karel er geen zin in heeft.”

Ik ben er ook nog

Al een paar keer heeft Emilia voorgesteld om samen naar de huisarts te gaan. “Je voelt hem al aankomen; dat wil hij niet. Ik snap wel dat hij het niet wil, maar hij is niet alleen. Ik ben er ook nog en moet er niet aan denken dat er iets met hem gebeurt. Daar komt ook bij dat Karel overdag vaak best moe en chagrijnig kan zijn. Als hij iets aan zijn slaapapneu zou doen, vermoed ik dat hij lekkerder in zijn vel zit en dat komt de sfeer zeker ten goede. De vraag is alleen: hoe krijg ik hem zo ver dat hij in actie komt?

Wat zou jij doen?

Emilia is heel benieuwd hoe andere vrouwen omgaan met een man die iets aan zijn gezondheid zou moeten doen, maar dit niet doet. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we altijd erg gezellig.

Afbeelding: Centre for Ageing Better via Unsplash

Karianne werd verlaten toen ze 30 weken zwanger was: “Hij had het gevoel niet echt ‘geleefd’ te hebben”

Een zwangerschap is voor veel vrouwen een kwetsbare tijd. Je voelt je vaak niet helemaal jezelf, hebt last van hormonen, je lichaam verandert en je weet dat je leven voorgoed gaat veranderen. Gelukkig hebben veel vrouwen een lieve partner of andere persoon die ze vertrouwen in de buurt. Hier kan je je zo nu en dan even ongegeneerd bij laten gaan en uithuilen als het moeilijk is. Ook Karianne had een partner: Philip. Haar steun en toeverlaat bleek hij niet te zijn, Philip verliet Karianne toen ze 30 weken zwanger was… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Ronald -

Zou hem proberen mee te krijgen naar de huisarts en die de gevolgen van apneu uit te laten leggen. Heb het zelf ook ontkent, voelde me er te “jong” voor. Lag met migraine op bed, kort af tegen de kinderen en futloos. Begin veertig en dan zo ik het leven staan? Bij onderzoeken bleek bloeddruk veelste hoog. Dat aangepast met medicijnen en hoofdpijn voor 99% weg. Eerst een beugel geprobeerd tegen de apneu daar ik tegen het apparaat aankeek. De beugel kon ik niet mee in slaap komen. Nu al een paar jaar het apneu apparaat naast het bed. Veel eerder moeten doen. Zit beter in mijn vel en ben gezelliger als partner voor mijn vrouw en kinderen. Succes met overtuigen van je man

Margreet -

De vraag is hier meer hoe mevrouw haar echtgenoot zo ver krijgt dat hij iets aan zijn problematiek wil doen. Hij zit in de ontkenning, reageert boos als zij hem confronteert. Het kan zijn dat hij bang is voor een eventuele behandeling, daar een schrikbeeld bij heeft. Mooi dat hier mensen reageren met goede ervaringen. Maar daarvoor moet je wel eerst naar de dokter.
Ik werd doorgestuurd naar de KNO arts en daar kwam, na een observatie nacht, ook een apneu diagnose uit. Ik vond de behandeling erger dan de kwaal. Gestopt
Sinds kort heb ik een kussen in de vorm van een boomerang, dwingt je om met een rechte nek te slapen en ik kan nu langer slapen en voel me beter. Keren gaat nog steeds rottig, net als bij de apneu behandeling maar ik kan dan weer wel doorslapen wat eerder niet lukte.
Het voordeel is dat je hiervoor niet naar de arts hoeft. Volgens de reclame helpt het oa ook tegen snurken.

Judith -

Wie zorgt er voor hem, als hij, doordat hij apneu heeft, een hartinfarct of herseninfarct krijgt, en 24/7 zorg nodig heeft? Dat mag u hem best voorleggen vind ik. Je hebt maar 1 lijf, en 1 leven, wees daar zuinig op! Een slaap apneu is prima te behandelen, ik gebruik zelf nu 1 jaar een cpap en ben zó blij dat het ontdekt is!!

Stan -

Mijn man had ook apneu. Toen hij ’s ochtends zijn bloeddruk ging meten en ontdekte hij, dat die veel te hoog was. Apneu bleek de oorzaak en toen heeft hij gelijk een afspraak gemaakt bij huisarts. Actie: apneuapparaat voor de nacht, waardoor hij zich overdag fitter voelde. Daarna af gaan vallen en inmiddels al jaren geen apneuapparaat meer nodig

Pim -

Een van mijn beste vrienden had vroeger ook last van slaapapneu. Hij was altijd erg moe en zei altijd dat hij het gevoel had alsof hij de hele nacht trap gelopen had. Heel erg vermoeiend dus. Na een bezoek aan een arts had hij speciale hulp bij het ademen snachts en kon weer heerlijk doorslapen. Ik zou het zeker proberen.

Reageer ook