fb
Damespraatjes Damespraatjes

Drie dingen die je kunt doen als iemand flauwvalt

Een van mijn klasgenootjes van de middelbare school, viel regelmatig flauw. Opeens viel hij om. Ik vond dat telkens weer een naar gezicht, ondanks dat ik wist dat er niets ernstigs met hem aan de hand was. Wat houdt flauwvallen eigenlijk in, en wat kun je doen als iemand plotseling flauwvalt?

Als je flauwvalt ben je slechts een paar minuten bewusteloos. De hersenen krijgen namelijk tijdelijk minder bloed. Iemand die van zijn stokje gaat, komt vanzelf weer bij. Veel mensen hebben er last van, vrouwen vaker dan mannen. Ook pubers vallen regelmatig om.

Zwart voor je ogen

Voordat mensen onderuit gaan kunnen ze een licht gevoel in hun hoofd hebben, kan het zwart worden voor hun ogen of beginnen ze opeens te zweten. Wie hiervan of van misselijkheid en bleekheid last krijgt, kan het beste blijven zitten met zijn hoofd tussen zijn knieën. Blijf zo even zitten of ga liggen als dat prettiger voelt.

Omvallende soldaat

De oorzaken van een flauwte zijn verschillend. Zo vallen soldaten tijdens bijvoorbeeld een parade regelmatig flauw. Vorig jaar nog viel een Britse soldaat toen hij op wacht stond bij een parade ter ere van de negentigste verjaardag van koningin Elizabeth. De oorzaak kan warmte of vermoeidheid zijn. Het lichaam kan gevoelig reageren op pijn, emoties of vermoeidheid. Omdat de soldaat hoogstwaarschijnlijk al even stond, kan het vermoeidheid zijn geweest. Het lichaam zorgt voor verwijding van de bloedvaten en een lagere hartslag. De toevoer van bloed naar de hersenen is even iets minder en het gevolg ervan is een flauwte.

Kan het kwaad?

Flauwvallen kan geen kwaad. Meestal is de oorzaak een lagere bloeddruk en daarvan kan het lichaam zelf herstellen. Wie regelmatig flauwvalt en het niet vertrouwd, kan een afspraak maken met de huisarts.

Wat kun je doen?

Wat kun je doen voor om iemand te helpen die van zijn stokje gaat?

  1. Leg hem op zijn rug. Soms geeft degene aan dat hij flauwvalt. Leg hem dan op zijn rug, met zijn benen iets hoger dan zijn hoofd. Zo stroomt het bloed beter naar de hersenen.
  1. Vang de flauwvaller op. Je kunt vaak zien dat iemand zich niet lekker voelt. Iemand die op het punt van vallen staat, is vaak bezweet en heeft een wit gezicht. Zorg ervoor dat hij niet valt, maar vang hem op.
  1. Bewustzijn controleren. Als iemand al op de grond ligt, controleer dan of diegene nog bij zijn bewustzijn is en controleer de ademhaling. Door zijn hoofd naar achteren te kantelen wordt de luchtweg vrijgemaakt. Leg hem, als hij normaal ademt, in een stabiele zijligging. Komt de persoon na twee minuten nog niet bij, schakel dan medische hulp in.

Bovenstaande tips hebben we van Dokterdokter.nl.

Belangrijk is om niet in paniek te raken en als je het griezelig vindt, schakel dan hulp van anderen in.

1 reactie

Reageer ook