fb
Damespraatjes Damespraatjes

Ruzie met beste vriendin: ‘Moest drankjes op haar verjaardag zelf betalen’

ruzie met beste vriendin om geld

Ruzie met beste vriendin om geld? Dat zou Lynn nooit gebeuren. No way. Toch is dat wel wat er nu speelt. De aanleiding: de verjaardag van Kate. “Het is toch raar dat ik mijn eigen drankjes op haar verjaardag moet betalen?”

Populair café

Ze is er verdrietig maar ook nog steeds boos om. “Kate is mijn hartsvriendin. Ze weet alles van mij en ik alles van haar. We kennen elkaars familie en zijn samen volwassen geworden. Maar door nota bene haar verjaardag lijkt er een eind aan onze vriendschap te zijn gekomen.” Een paar weken terug was Kate jarig. Ze nodigde Lynn uit. “Kate had geen zin in een feestje thuis maar wilde haar verjaardag in een populair café in Amsterdam vieren. Ik vond dat al wat vreemd, maar Kate wil het altijd net even anders doen dan anderen.”

Ze keek niet eens naar mijn cadeau

Lynn koopt een mooi cadeau voor haar jarige vriendin. “Ik kocht een schilderijtje van een favoriete kunstenaar van Kate. Het was net iets boven mijn budget maar ik vond het zo leuk en wist zeker dat Kate er heel blij mee zou zijn.” Met haar kunstwerkje reist Lynn helemaal met de bus, trein en metro naar Amsterdam. De eerste teleurstelling krijgt Lynn te verwerken als ze Kate ziet en haar vriendin nauwelijks oog heeft voor het cadeau. “Nou ja, dat kan natuurlijk, het is druk, maar ik vond het jammer. Ze pakte het uit, zei dat ze het leuk vond en legde het gelijk weg.” Dan komt Lynn erachter dat Kate in de kroeg helemaal niets heeft geregeld en dat haar gasten alle drankjes zelf moeten betalen. Knap lastig want Lynn heeft het niet zo breed op het moment.

Zet die barman me voor paal?

“Ik wist niet wat ik hoorde toen ik aan de bar een wijntje bestelde. Ik moest gelijk afrekenen. Ik dacht: ‘o, de barman weet niet dat ik bij Lynn hoor, dus toen ik dat zei haalde hij zijn schouders op. Eigenlijk werd ik zelfs voor paal gezet, want net even te hard zei de barman: ‘ja, en ik hoor bij Willem maar moet echt gewoon zelf mijn drank betalen, schat’. Ik kon wel door de grond zakken. Snel betaalde ik mijn wijn en ging aan de bar zitten.” Lynn voelt zich een beetje verloren in het café; de genodigden zijn vooral collega’s van Kate die Lynn niet kent. “Ik had gehoopt dat haar familie er ook zou zijn, maar dat was niet zo. Ik weet ook niet waarom.”

Na een uurtje ging ik maar weer

Een uur en twee drankjes later laat Lynn zich van haar kruk glijden en probeert de aandacht van Kate te krijgen. “Dat viel niet mee want Kate had al behoorlijk wat op en was druk in gesprek met haar collega’s. Ik besloot na een uurtje maar weer naar huis te gaan en had een knoop in mijn buik. Het feestje van mijn beste vriendin was zo’n teleurstelling. Op de terugreis dacht ik er over na. Het is toch gek dat je wordt uitgenodigd voor een feestje in de kroeg en dat je dan zelf je drank moet betalen.”

App-tirade

De volgende dag krijgt Lynn een app-tirade van Kate; haar beste vriendin is woest dat ze zo snel al weer naar huis ging. “Kate appte: ‘ik had het leuk gevonden als je wat langer was gebleven. Je hebt me niet eens gedag gezegd’. Ik werd zo boos en appte terug: ‘als je me had verteld dat ik alles zelf moest betalen dan was ik niet naar Amsterdam gekomen’. Dat schoot bij Kate in het verkeerde keelgat. ‘Het is toch logisch dat als iemand zijn verjaardag in de kroeg viert dat gasten hun eigen drank betalen?’, appte ze terug.

Ruzie met beste vriendin om geld

De app-conversatie is het begin van een ruzie waarvan Lynn buikpijn heeft. “Voor mij is het heel simpel: wie jarig is trakteert. Door omstandigheden moet ik op het moment even heel voorzichtig met mijn geld omgaan. Het cadeau dat ik voor Kate kocht was eigenlijk al net te duur en de reis naar Amsterdam hakte er ook in. Vind ik niet erg, want dat heb ik voor mijn vriendin over, maar ze had toen ze me uitnodigde moeten zeggen dat drank voor eigen rekening is. Ik vind dat sowieso raar en vind dat Kate de eerste drie, vier drankjes had moeten aanbieden aan haar gasten. Wat me het meest dwarszit is dat ze er niet over heeft gecommuniceerd.” Kate is het totaal niet met Lynn eens en is van mening dat juist de jarige moet worden getrakteerd.

Ik herken haar niet meer

Lynn is gestopt met de discussie op de app. “Ik ben er even klaar mee. Sinds Kate bij een groot reclamebureau in Amsterdam is gaan werken, is ze veranderd. Alsof ik niet genoeg meer ben. Ze krijgt van de stadse trekjes en laat zich meeslepen door hip Amsterdam. Zo ken ik mijn vriendin helemaal niet. Ik heb het gevoel dat het niet meer goedkomt tussen ons. Dat zou ik heel erg vinden maar aan de andere kant heb ik er ook niet zo’n zin in als Kate dit soort acties blijft uithalen. Dan is het misschien beter om elkaar een tijdje met rust te laten. Hoe pijnlijk ik dat ook vind.”

Ruzie met beste vriendin om geld; wat vind jij? Heeft Lynn gelijk en had Kate de drankjes en bitterballen voor haar rekening moeten nemen? Of vind je het heel normaal dat als iemand zijn verjaardag in de kroeg viert dat iedereen dat gewoon zijn eigen drankjes betaalt? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door cottonbro

Hanna: ‘Ik eet maar 1.500 calorieën per dag en kom nog steeds aan’

1.500 calorieën

Moedeloos wordt Hanna ervan, ze doet zo haar best, maar ze valt maar niet af. Sinds een half jaar krijgt ze niet meer dan 1.500 calorieën per dag binnen, maar ze valt geen gram af. “Ik snap er helemaal niks van, ik lees overal dat de kilo’s eraf moeten vliegen als je veel minder eet, waarom gebeurt dat dan niet bij mij?”

Het laatste jaar kwam Hanna tien kilo aan. “Dat was niet zo heel gek, want ik heb het er ook echt lekker van genomen als ik er op terugkijk. Mijn relatie met Dirk, met wie ik vijf jaar omging, eindigde en ik had daarvan veel verdriet. Ik at dat niet weg, maar hongerde mezelf uit. Ik kreeg gewoon geen hap door mijn keel, ging stuk van ellende. Het was dan ook niet mijn keuze om met onze relatie te stoppen. Maar Dirk was verliefd geworden op een ander en woont nu met haar samen….Lees verder! “

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Dit artikeltje heb ik al meerdere keren eerder gelezen. Zie voor veel bruikbare suggesties https://web.archive.org/web/20230602113931/https://damespraatjes.nl/ruzie-met-beste-vriendin-om-geld/.

Reageer ook