fb
Damespraatjes Damespraatjes

Diverse datingsites bedriegen leden met nepprofielen

Net vrijgezel, al heel lang alleen of zelfs (nog) in een relatie; heel veel verschillende soorten mensen besluiten zich aan te melden voor een datingsite. En ik moet zeggen: ik sta er meestal vrij positief tegenover! Zo ken ik meerdere mensen die hun huidige partner via een datingsite leerden kennen en al jaren gelukkig getrouwd zijn. Dat is voor de meeste datingsites dan ook het doel.

Maar, dat er ook datingsites bestaan die niet als doel hebben om hun   klanten aan elkaar voor te stellen, maar vooral om hun klanten zo veel mogelijk te laten betalen. Hoe ze dat doen? Ze huren een bureau in dat nepprofielen beheert om (vooral) mannen aan de praat te houden en zo veel mogelijk te laten betalen voor berichtjes. De mannen worden vervolgens echt verliefd op de mensen achter het nepprofiel en gaan zo steeds meer geld uitgeven. Zonder dat er ooit een ontmoeting, laat staan een serieuze relatie volgt.

Dit werd ontdekt door de NOS, die meerdere bedrijven in kaart bracht die als verdienmodel hebben om mannen op datingsites zo veel mogelijk geld te laten uitgeven. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben meerdere ex-werknemers van diverse bureau’s zich bij de NOS gemeld om hun verhaal te doen. Zo valt te lezen op de website van de NOS:

Sommige mensen chatten al maanden, vertellen ze, en ze vragen zich af wanneer het eindelijk eens tot een afspraak komt. “Mannen willen hun droomvrouw nu weleens ontmoeten, zeggen ze dan. Ze klagen dat ze honderden euro’s, en incidenteel zelfs duizenden euro’s hebben uitgegeven”, zegt een van hen.

Chatters zijn meestal wat ouder. “Je moet denken aan mensen op leeftijd – in de zestig, weduwnaren, op zoek naar een nieuwe partner.” Gebruikers ontwikkelen soms ook echt gevoelens voor de valse profielen. “Ze verlaten hun vrouw, of ze boeken een vakantie.”

“Mensen delen heel persoonlijke verhalen”, vertelt een voormalige medewerker van een andere ‘datingsite’. “Maar ze hebben geen idee hoeveel mensen het lezen.” Aan de achterkant van de website gaan achter een profiel meerdere medewerkers schuil, die elkaar aflossen. “Mannen denken het in vertrouwen met één persoon te bespreken”, aldus een andere voormalige medewerker. 

Vreselijk natuurlijk. En ook voor de mensen die bij dit soort bureaus moeten werken. Wat vinden jullie hiervan?

Wil je het volledige artikel van de NOS lezen? Dat kan hier!

Lees ook: Mijn man en ik hebben elkaar niks meer te vertellen. Wat nu?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook