fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nikita werd niet zwanger door endometriose: “Ik was bang nooit moeder te worden”

niet zwanger door endometriose

Moeder worden is nooit iets geweest waar Nikita (36) en haar man Anton mee bezig waren. “Pas toen ik vier jaar geleden onverwachts en door de pil heen zwanger raakte, gingen Anton en ik erover nadenken. We twijfelden enorm of het bij ons zou passen, maar na de eerste echo besloten we ervoor te gaan. Ik was toen zes weken in verwachting en plotseling voelde ik mij een ander mens.” Helaas eindigt de zwangerschap in de week na de echo, in een miskraam. 

“Waar ik twee maanden voor mijn miskraam niet eens kinderen wilde, was het na mijn miskraam ineens helemaal anders. In de korte periode dat ik zwanger was, ben ik verliefd geworden op het kindje in mijn buik en het idee van moeder worden. Het heeft iets aangewakkerd waarvan ik niet wist dat ik het in mij had.” Ook Anton is erg verdrietig door de miskraam en stelt voor om zo snel mogelijk weer te proberen om zwanger te raken.

Naar de huisarts

Waar de eerste zwangerschap als een bijzonder cadeau kwam, bleef de tweede zwangerschap uit. “Ik dacht dat ik binnen no-time weer zwanger zou zijn. Zelfs met gebruik van de pil was ik de vorige keer zwanger geworden, dus we gingen er nu een beetje vanuit dat het snel zou gaan.” Maanden verstrijken en Nikita wordt elke maand weer ongesteld. “In het begin zocht ik er niks achter, maar toen ik na ruim een jaar proberen nog niet zwanger was, ging ik naar de huisarts.”

Niet zwanger door Endometriose

De huisarts geeft aan dat er veel redenen kunnen zijn waarom het zwanger worden niet lukt en dat het dus goed is om te laten onderzoeken waar het mogelijk vandaan komt. “Na wat onderzoeken bij de gynaecoloog blijkt dat ik endometriose heb. Dit is een aandoening waarbij  weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen. Dit zorgt er niet alleen voor dat sommige vrouwen minder vruchtbaar zijn, het veroorzaakt ook nog eens heel veel pijn tijdens de menstruatie.”

Pijnlijke menstruaties

Uit een echo van de buik blijkt de endometriose van Nikita zeer heftig te zijn. “Ik vroeg me al af waarom mijn menstruaties steeds pijnlijker werden, maar ik dacht gewoon dat het kwam omdat ik niet meer aan de pil was. Achteraf blijkt dit ook door de endometriose gekomen te zijn.” Toch vindt Nikita de pijn die bij de endometriose hoort niet het meest vervelende. “Ik wilde gewoon zwanger worden en de endometriose stond dit in de weg.”

Onder het mes

Onderzoek heeft aangetoond dat de vruchtbaarheid bij endometriose verhoogd kan worden, door het chirurgisch verwijderen van de endometrioselaesies. Nikita twijfelt dan ook geen minuut en bespreekt met haar gynaecoloog dat ze deze operatie graag wil ondergaan. “Een operatie is natuurlijk nooit leuk, maar ik was bang anders nooit moeder te worden. Het is zo bijzonder om te zien hoe een kinderwens je verandert als vrouw.”

Zwanger

De operatie van Nikita is een succes. “Een half jaar na de operatie was ik zwanger en heb ik een hele goede zwangerschap gehad. In het begin ben ik nog best bang geweest dat het weer mis zou gaan, maar toen de 20 weken echo goed bleek te zijn, kon het grote genieten beginnen. Ik kan elke vrouw met vruchtbaarheidsproblemen of een hele pijnlijke menstruatie aanraden om naar de huisarts te gaan. Endometriose wordt meestal steeds erger, dus wacht niet te lang met het zoeken van hulp.”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Nikita? Dat kan in de comments onder dit artikel. 

Foto door Alex Green via Pexels

Gynaecologen onthullen de 3 meest irritante gewoonten van hun patiënten

grootste irritaties gynaecoloog
Vind jij naar de gynaecoloog gaan ook soms een beetje spannend? Het is natuurlijk niet niks als een vreemde ineens met zijn/haar hoofd tussen je benen zit. Maar, het bezoeken van een gynaecoloog kan heel belangrijk zijn. Nervositeit moet je dan ook nooit weerhouden van het maken van bijvoorbeeld een uitstrijkje. Hoe je je dan het beste kunt gedragen? Gewoon normaal. Alsof er niemand tussen je benen zit zeg maar… Distractify stelde een lijst op met de 11 grootste ergernissen van gynaecologen. Wij hebben hier een kleine greep uit het artikel. Drie x de meeste irritante gewoonten van patiënten bij de gynaecoloog.

Lees verder

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Ilse -

Ik ben heel blij voor Nikita. Helaas lukt een operatie niet altijd. Zoals bij mijn schoondochter. De endometriose zit bij haar op een hele moeilijke plek en niet operabel.
Ze zitten nu in een IVF traject en ook dit gaat niet. Gelukkig zitten er nog 2 embrio’s in de vriezer en gaan ze weer een poging wagen. En ik hoop zo voor hun met succes. Ik hoef niet te vertellen hoe verdrietig het is als je zo’n kinderwens hebt.

Reageer ook