fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom het zo’n pijn doet als je je vinger snijdt aan papier?

Gevaarlijk is een kantoorbaan meestal niet, maar soms wel heel erg pijnlijk. Bijvoorbeeld als je je vinger snijdt aan een velletje papier. Hoe knullig dit ook is, het kan een vreselijke pijn opleveren. Maar hoe komt het nou eigenlijk dat je zo’n ieniemienie sneetje als zo gigantisch pijnlijk ervaart?

Dit is waarom je zo’n pijn ervaart!

1. Er zitten meer pijnreceptoren in je vingers dan op andere plekken in je lichaam. Een pijnreceptor is een zenuwuiteinde dat gespecialiseerd is in het waarnemen van prikkels die een schadelijke invloed op je lichaam kunnen hebben.

2. De rand van het papier is een beetje kartelig zoals het blad van een zaag. Dus de randjes van het papier duiken nog dieper je huid in dan het geval zou zijn bij een mes met een glad snijvlak.

3. Doordat het wondje dat ontstaat zo dun is zal het lichaam er verder nauwelijks op reageren. Er zal bijna geen bloed naar toe gevoerd worden, dat meestal het herstel proces wel bevorderd en de pijn verminderd.

Gelukkig valt de schade met zo’n paper-cut meestal mee, maar het kan flink lastig zijn, zeker als je je in je wijsvinger snijdt. Dan realiseer je je vaak ook pas hoe veel je die vinger nodig hebt. Gelukkig gebruiken we met z’n allen steeds minder papier, waardoor de kans op een paper-cut ook steeds kleiner wordt.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook