fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is de reden waarom je beter niet iedere dag foundation kunt opdoen!

Hoe slecht ik ’s ochtends ook wakker word en mijn huid er grauw uitziet, toch gebruik ik geen foundation. Sowieso gebruik ik pas sinds kort make-up, maar foundation lijkt me niet prettig om op te hebben. Zelfs niet om pukkeltjes te maskeren. Ik vind het gewoon niet fijn. En zojuist las ik een artikel op Nu.nl dat bevestigt dat ik het ook beter niet kan dragen. 

Blijkbaar behoor ik tot die 20% van de vrouwen in Nederland die geen foundation opdoet. De rest dus wel! En dat leidt tot een jaaromzet van 3 miljard euro in Nederland. Mega  dus!  “Vrouwen willen er mooi, glad en perfect uitzien. Met foundation kun je alles camoufleren”, zegt huidtherapeut Sharmila Toekoen, eigenaar van een kliniek voor huidtherapie in Haarlem op Nu.nl. En deze vrouwen zijn ook best bereid om er wat voor te betalen. Maar is het wel goed om dit te gebruiken?

Plakbandje op je huid

Als we Sharmila Toekoen mogen geloven is foundation slecht voor je huid.  “Het is voor de huid belangrijk om te kunnen ademen. Maar als je een laag foundation aanbrengt, kan dat niet. Het is net alsof je een plakbandje op je huid plakt. Een keer foundation naar een feestje is oké, maar dagelijks gebruik? Dat heeft gevolgen.”

Uitdroging en veroudering

Foundation zou je huid uitdrogen volgens Toekoen en de huidveroudering zelfs versnellen. “Foundation met olie erin is al helemaal slecht voor je huid. De olie creëert een laagje, maar je huid maakt zelf ook al olie aan. Tussen die twee lagen blijft zweet en talg zitten. Het resultaat is een uitgedroogde, verstopte huid.”
Ander geluid
Niet iedereen is het trouwens eens met de visie van Toekoen. Op Nu.nl lazen we dat visagiste Carla Stroijckens het punt snap van Toekoen, maar vindt dat je best een dun laagje foundation op kunt doen vermengd met wat dagcreme. Maar wel als je een normale huid hebt en je huid goed schoonmaakt.
Beide huiddeskundigen zijn het er over eens dat je bij een te vette of een te droge huid beter geen foundation kunt gebruiken. Op een vette huid zou het voor ontstekingen kunnen zorgen en op een droge huid voor nog meer uitdroging.
Wil je toch foundation gebruiken terwijl je een te vette of te droge huid hebt?
  • Vette huid: Een vette huid kan niet tegen een foundation op oliebasis. Gebruik er daarom een op waterbasis.
  • Droge huid: Eerst vochtinbrengende crème aanbrengen of de foundation mengen met crème.
  • Acne: Vermijd foundation!

 

Wil je het hele artikel lezen op NU.nl kijk dan hier!
Foundation niet voor mij weggelegd
Ik denk dat het goed is dat ik geen foundation gebruik. Mijn huid is van nature instabiel en ik heb het idee dat ik het redelijk in balans kan houden door de dagcreme die ik nu al jaren gebruik. En daar komt nog bij dat ik het niet bij mij vind passen. Ik voel me heel raar als ik foundation draag. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat ik het niet gewend ben!
Hoe zijn trouwens jouw ervaringen met foundation? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel! Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

kayla -

Bedankt voor de info! Misschien moet ik maar eens gaan minderen met foundation.

Reageer ook