fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is de reden dat je nu opeens veel vliegende mieren ziet!

“Jakkes, ik word gek van die beesten” riep de ober uit toen ik hem vertelde dat er twee vliegende mieren op zijn shirtje zaten. Hij bracht mij een koude rosé. “We hebben er de hele dag al last van, maar het schijnt nog maar een paar dagen te duren.” Gelukkig smaakte de rosé uitstekend en ben ik niet door de vliegende mieren “aangevallen”.  Wel was ik nieuwsgierig waarom die beestjes juist nu in grote getalen op dit terras zitten.

Twee weken later

Natuurlijk was ik niet de enige die nieuwsgierig naar dit fenomeen was.  Het AD.nl interviewde boswachter Frans Kapteijns: “Het is de afgelopen weken erg regenachtig en vrij koud geweest. Dan wachten ze gewoon totdat het weer droog en zonnig is. Dat was woensdag het geval, dus vliegen ze dan uit”, vertelt Kapteijns. ,,Ze zijn dus ongeveer twee weken later dan we ze normaal zien, maar dat heeft voor de beestjes zelf geen gevolgen.”

Bruidsvlucht

Nu komt het mooie gedeelte van het verhaal (althans dat vind ik). Deze mieren zijn namelijk met hun bruidsvlucht bezig: “De toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes vliegen uit om een nieuw volk te beginnen. De vleugels die ze daarvoor gebruiken, zijn maar tijdelijk. Daardoor kunnen de dieren er vaak niet goed mee omgaan en vliegen ze overal in. Dat kan voor overlast zorgen bij mensen die in de tuin willen zitten. ”  De boswachter zegt trouwens dat we er niet zo lang last van zullen hebben:  “Met een dag of twee zijn de meesten weer weg. Dan is de overlast voorbij.”

Waarom juist veel vliegende mieren op dat terras?

Het terrasje waar ik zat (Mout in Hilversum) ligt op een groot bestraat plein. De vliegende mieren nestelen zich bij voorkeur onder de tegels en op een harde ondergrond. Dus dit verklaart waarom er daar juist vooral veel overlast was! Maar mijn rosé smaakte er niet minder om en het idee dat ik getuige was van een bruidsvlucht maakte het verhaal alleen maar mooier!

Bron: AD.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook