fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze vrucht bevat de meeste bestrijdingsmiddelen

Het is al weer een tijd geleden dat ik dacht dat alles wat je in de Nederlandse winkels of markten koopt veilig was om te eten. Los natuurlijk van bedorven voedsel, dat heb je namelijk niet altijd in de hand. Maar je mag toch verwachten dat er rond bestrijdingsmiddelen genoeg controle is en dat ons voedsel veilig is? 

De aardbei

Er wordt veel gecontroleerd. Dat wel! Maar er wordt pas een waarschuwing door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) uitgebracht als bepaalde normen worden overschreden. Bepaalde waardes (bijvoorbeeld hormoonverstorende stoffen) die in 1 product worden gevonden hoeven niet direct heel verontrustend zijn. Maar wel als je het in een groter geheel bekijkt. Het volgende is namelijk bij de aardbei het geval.

Afspoelen helpt niet

Uit een analyse die Trouw heeft gedaan aan de hand van gegevens van de NVWA blijkt dat van alle het groente en fruit dat in Nederland te koop is er op de aardbei de meeste bestrijdingsmiddelen zitten. Alleen afspoelen zou niet helpen. Gebleken is dat aardbeien met gemiddeld zeven tot acht bestrijdingsmiddelen zijn bespoten. Het gaat om insecticide en bestrijdingsmiddelen, die op de lange termijn kunnen leiden tot kanker, obesitas, Parkinson en tot hersenbeschadiging bij ongeboren babytjes. Ook werden er hormoonverstorende stoffen aangetroffen die tot ernstige klachten en ziektes kunnen leiden.

Combinatie leidt tot overschrijding

Er wordt nu niet opgetreden door de NVWA omdat de wettelijke normen per aardbei niet worden overschreden. Maar in andere producten zitten deze stoffen ook, bijvoorbeeld op ander fruit, maar ook bijvoorbeeld in tandpasta, speelgoed, crèmes, etc. De combinatie van al die stoffen kan wel tot een overschrijding leiden.

Er bestaan wel Europese regels die stellen dat toezichthouders zoals de NVWA rekening moeten houden met de combinatie-effecten, maar tot op heden gebeurt dit niet. En dat is natuurlijk een vreselijke conclusie van dit verhaal….

Bron: Metronieuws

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook