fb
Damespraatjes Damespraatjes

Deze 5 dingen kun je beter niet in de vaatwasser doen

niet-in-vaatwasser-zetten

Zou jij je nog een leven zonder vaatwasser kunnen voorstellen? Zeker op het moment dat ik kinderen kreeg was dit een onmisbaar apparaat voor me geworden. Het liefst stop ik alles in de vaatwasser, maar heel slim is dat niet. De volgende spullen kun je beter niet in de vaatwasser doen.

1. Knoflookpers. Mogelijk ben je hier zelf ook al wel achter gekomen. Iedere keer als je ‘m uit de vaatwasser haalt zitten er nog velletjes in de pers en moet je ‘m alsnog schoonmaken. Daarom kun je ‘m eigenlijk na gebruik meteen met de hand afwassen.

2.  Snijplanken en houten lepels.  Door de warmte in de vaatwasser kan hout uitzetten en krimpen. Hierdoor ontstaan kleine scheurtjes waarin vuil en bacteriën zich kunnen ophopen. Beter kun je je houten keukengerei met de hand wassen. Helemaal goed om dit met citroen en zout te doen. Veeg de plank schoon, en laat rechtop drogen, dit voorkomt kromtrekken en beide kanten worden goed droog.

3. Bepaalde plastic soorten. Bij sommige plastics kunnen er giftige stoffen vrijkomen door de hitte en de ingrediënten van vaatwassertabletten. Kijk daarom altijd goed of het plastic dat je in de vaatwasser wit stoppen er wel geschikt voor is.

4. Met de hand geschilderd- of antiek servies. Het is alweer een paar jaar geleden dat een van mijn dochters zelf een bordje had beschilderd met allemaal lieve konijntjes erop. Helaas is het bordje in de vaatwasser terechtgekomen en van de konijntjes waren er toen alleen wat vage contouren overgebleven. Zo zielig. Ook met antiek servies zou ik de gok niet wagen. Niet alleen vanwege de eventuele beschilderingen, maar ook vanwege het fragiele (en misschien wel heel kostbaar) materiaal.

5. Keukenmessen. Doordat vaatwastabletten een beetje een bijtend en schurend effect hebben kunnen je mooie messen minder scherp worden als je ze in de vaatwasser zet. Was deze dan dus ook met de hand!

Deel jouw ervaringen!

Heb jij slechte ervaringen met bepaalde spullen die kapot of misvormt uit de vaatwasser zijn gekomen? We zouden het heel fijn vinden als je dit met ons via de comments onder dit artikel zou willen delen.

Ben jij benieuwd welke dingen er nog meer niet in de vaatwasser kunnen? Kijk dan ook eens op Lifehacking.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Marion -

“Vaatwasbestendige” koffiebeker van de kruidvat. Bleek toch niet zo vaatwasbestendig. Kwam er iets wat vervormd uit waardoor het deksel niet meer paste

Joris -

Witte sneakers. Ook beter van niet.

Reageer ook