fb
Damespraatjes Damespraatjes

De wetenschap weet nu eindelijk waarom muggen een hekel aan DEET hebben

Eerlijk gezegd wil je niet weten hoe wetenschappers hebben ontdekt dat het niet de snuit is waarmee muggen de DEET op een mensenhuid niet willen aanraken, maar de poten. In laboratoria zijn onderzoeken gedaan waarbij afzonderlijke lichaamsdelen (onder andere de poten) van de mug chirurgisch werden verwijderd om testen te doen.

Niet de snuit maar de poten

Zonder poten kunnen de muggen geen kracht zetten om de huid binnen te dringen. En als de pootjes voor DEET zijn vervuild zou dat ook niet lukken zo schrijft de Volkskrant in een artikel. Best wel opzienbarend nieuws. Het insectenwerende middel DEET is al meer dan zeventig jaar op de markt en werd destijds ontwikkeld om soldaten in de Tweede Wereldoorlog te beschermen tegen malaria en knokkelkoorts. Maar nu pas hebben onderzoekers aangetoond waarom het zo goed werkt tegen muggen en dat het niet om contact met de snuit gaat!

Lees ook: Dit is de beste manier om een mug te vangen!

Strijd tegen malaria en andere ziektes

De reden dat dit soort onderzoeken worden gedaan is om nog beter werkende insectenwerende middelen te kunnen ontwikkelen. Jaarlijks sterven er veel mensen aan malaria en andere ziektes die door muggen worden overgebracht!

Onderzoekers van de Rockefeller University in New York hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook