fb
Damespraatjes Damespraatjes

De hele nacht aan het hoesten? Dit kan je doen!

hele nacht aan het hoesten

Al als kind kon ik soms de hele nacht aan het hoesten zijn. Inmiddels weet ik dat ik er last van heb omdat ik astma en diverse allergieën heb, maar vroeger wist ik dit niet. Om de hoest te verlichten gaf mijn moeder mij hoestdrank en smeerde me in met een soort menthol-balsem. Geen idee of het werkte, maar ik vermoed van niet. Nu ik goede medicatie tegen de astma gebruik komt het gelukkig veel minder vaak voor, maar het helemaal voorkomen is nog niet gelukt. Vooral als het hooikoortsseizoen zijn intrede doet, lig ik vaak weer hele nachten te hoesten. Heel vervelend! En niet alleen voor mij, maar ook voor mijn man. Wat kan je doen als je de hele nacht aan het hoesten bent? Lees mee!

Tips bij de hele nacht aan het hoesten

Nachtelijke hoestbuien zijn heel erg vervelend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de hoest te verminderen of zelfs helemaal te laten stoppen!

Allergieën

Heb jij last van hooikoorts, een allergie voor huisstofmijt of een andere allergie? Dan is het belangrijk om een aantal dingen in acht te nemen:

  • Houd je slaapkamer goed schoon. Ophopingen van stof kunnen jouw allergie triggeren en zorgen voor hoestbuien ’s nachts. Heb je vloerbedekking in de kamer? Vervang dit indien mogelijk voor een harde vloer.
  • Was je beddengoed minstens één keer per week en doe dit op 60 graden.
  • Laat één keer per jaar je matras professioneel reinigen en koop elke 5 tot 10 jaar een nieuwe.
  • Houd tijdens het hooikoortsseizoen de ramen van de slaapkamer zo veel mogelijk gesloten. Houd er wel rekening mee dat je de kamer dagelijks één uur lucht.
  • Gebruik voor het slapengaan een hooikoortspilletje of andere hooikoorts middelen. Over het algemeen houdt de werking zo’n 24 uur aan en voel je je ook de volgende dag nog goed. Werkt dit onvoldoende? Bespreek met je huisarts of er sterkere anti-allergie middelen (antihistaminica) beschikbaar zijn voor jou.

Manier van liggen

  • Veel mensen hoesten meer wanneer ze op hun rug liggen dan op hun zij. Zoek een houding waarin jij mogelijk minder hoest.
  • Leg een extra kussen onder je hoofd. Zo krijg je meer lucht en heb je minder last van slijm in de keel.

Roken

  • Als je (nog) rookt, weet je natuurlijk dat het heel ongezond is. Maar wist je ook dat het roken de oorzaak van jouw nachtelijke hoestbuien kan zijn? Stoppen met roken is dan echt de enige oplossing!
  • Wanneer je stopt kan je tijdelijk meer last van hoestbuien krijgen. Dit omdat de longen zichzelf schoon gaan maken. Geen reden om weer te beginnen, maar een mooi bewijs dat jouw lichaam de gifstoffen kwijt wil. Hier moet je even doorheen, maar je krijgt er uiteindelijk vele hoestvrije nachten voor terug.

Medicatie

  • Hoestdrankjes en menthol-rubs van de drogist werken voor sommige mensen ook goed tegen het hoesten. Probeer het eens!
  • Werken de vrij verkrijgbare middeltjes onvoldoende? Bespreek dan met je huisarts of je een receptje voor een hoestdrank of pilletje met noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine of codeïne kunt krijgen. Deze middelen nemen de hoestprikkel weg. Een goede nacht gegarandeerd! Let op: deze middelen maken soms wat suf. Bespreek dan ook met je huisarts en/of apotheker hoe je hier op een verantwoorde manier mee omgaat.
  • Worden jouw hoestbuien veroorzaakt door astma? Dan is het belangrijk om samen met je huisarts (opnieuw) naar jouw medicatie te kijken.
  • Sommige medicatie (zoals captopril, enalapril, fosinopril of lisinopril) kan juist een kriebelhoest veroorzaken. Bespreek met je huisarts of apotheker wat je in dit geval kunt doen.

Naar de huisarts

Doet het hoesten pijn, hoest je bloed of roestkleurig slijm op, ben je benauwd, worden de hoestbuien maar niet minder of vertrouw je de boel gewoon niet? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je vaak goed helpen!

Jij soms de hele nacht aan het hoesten?

Heb jij er soms last van dat je de hele nacht aan het hoesten bent? Welke van de bovenstaande tips heb jij al geprobeerd? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook