fb
Damespraatjes Damespraatjes

De beste leentips op een rij: verantwoord lenen doe je zo!

Een doorlopend krediet, een hypotheek of een persoonlijke lening aanvragen. Allemaal verschillende leenvormen. Lenen is door de ruime hoeveelheid aanbieders tegenwoordig gemakkelijker dan ooit geworden. Er is voor iedereen wel een geschikte lening te vinden. Ongeacht de eigen persoonlijke wensen. Wel moet er natuurlijk rekening worden gehouden met de voorwaarden en het rentepercentage. Verantwoord lenen blijft altijd het allerbelangrijkst. Maar hoe leen je verantwoord? Waar denk je aan als je een lening afsluit? We zetten de beste leentips voor je op een rijtje.

Nooit ‘zomaar’ geld lenen

Geld lenen lijkt misschien gemakkelijker dan ooit door alle verschillende mogelijkheden, maar kost nog altijd geld. Er moet een stabiel inkomen zijn om de lening af te kunnen lossen en de rente te kunnen betalen. Het is dus geen eenvoudige oplossing. Als je het geld zelf bij elkaar kunt sparen, dan moet dit altijd de voorkeur hebben boven alle andere opties. Houd er tevens rekening mee dat het soms jaren kan duren voordat een lening volledig is afgelost. Dat betekent dus ook dat je jaren over hogere maandlasten beschikt. Voordat een lening wordt afgesloten, moet er dan ook eerst nagedacht worden over het totale kostenplaatje. Is dit het je waard? Is het überhaupt mogelijk om te lenen? Ook de kredietverstrekker zal een financiële check uitvoeren om deze vraag te beantwoorden.

Leen nooit zomaar geld, maar écht als het niet anders kan en je zeker weet dat je de lening terug kunt betalen (inclusief de bijbehorende rente). Leen dus bijvoorbeeld als je spaargeld snel uitgedund is en je plotseling voor een reparatie of aankoop staat die je niet kunt uitstellen. Denk aan een nieuwe auto of dakreparatie aan de woning.

Controleer de voorwaarden zorgvuldig

Een lening lijkt eenvoudig. Je leent een door jou gewenst bedrag, betaalt hier een x-percentage rente over en lost vervolgens maandelijks af tot de looptermijn is verstreken. Hier zitten echter vaak nog wel wat meer haken en ogen aan. Staat de rente bijvoorbeeld vast of is deze variabel? Is er sprake van een boeteclausule als je de lening vroegtijdig wilt aflossen? Allemaal dingen om stil bij te staan. Lees daarom de voorwaarden altijd zorgvuldig vóórdat je een lening afsluit. Zijn de voorwaarden niet geheel duidelijk? Vraag dan om verheldering.

Online vergelijken

Door de grote hoeveelheid kredietverstrekkers is het gemakkelijk om het overzicht te verliezen. Bedenk echter goed dat je niet zomaar een kredietverstrekker of leenvorm kunt kiezen. Alle vormen kennen hun eigen voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten en hoe je de juiste keuze kunt maken. Online zijn er tegenwoordig handige vergelijkers te vinden waarmee je eenvoudig de juiste leenvorm voor jou kunt vinden. Op basis van jouw persoonlijke informatie worden zo de beste leenvormen tegen de scherpste tarieven voor je op een rijtje gezet. Dat maakt de zoektocht al een stuk gemakkelijker. Vergeet echter niet om ook dan nog zelf de voorwaarden goed na te lezen. Zo sta je niet voor ongewenste verrassingen.

Foto door Christina Morillo via Pexels

2 reacties

mara -

Beste Joris,

Dank voor je reactie. Om duidelijker naar onze lezers te communiceren hoe een artikel tot stand is gekomen, werken wij sinds deze week met een nieuw systeem met iconen in de bovenstaande afbeeldingen. Heel graag verwijs ik je naar dit artikel voor een uitleg over deze iconen. Zoals je wellicht kunt zien bevat ook de bovenstaande afbeelding in dit artikel een dergelijk icoon.

https://damespraatjes.nl/wat-betekenen-de-iconen-in-onze-afbeeldingen/

We hopen je vraag (ook naar de toekomst toe) zo voldoende te hebben beantwoord.

Groet,
Mara

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame? Of is dit ook ‘gebaseerd op een persoonlijke ervaring’ van de redacteur in kwestie?

Reageer ook