fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nikita geeft haar kinderen geregeld een corrigerende tik: “Als ze niet luisteren, moeten ze maar voelen”

corrigerende tik

Een tijd geleden schreven wij een artikel met 5 redenen waarom je je kind nooit een corrigerende tik zou moeten geven. Kinderen die wel corrigerende tikken krijgen worden later agressiever, voelen zich minder veilig bij hun ouders, leren niet dat je niet mag slaan en kan ervoor zorgen dat het kind minder presteert gedurende de rest van zijn/haar leven. En toch zijn er nog veel ouders die het wél doen. Ook Nikita, moeder van Lars (10) en een Ella (8).

Onder de Facebookpost naar het artikel over corrigerende tikken, reageerden veel ouders dit nooit te doen bij hun kind. De 35 jarige Nikita is één van de weinige moeders die openlijk toegaf dit wél te doen. Ze kreeg een enorme bak kritiek over zich heen, maar wil graag haar verhaal doen.

Corrigerende tik als laatste redmiddel

“Ik kan me goed voorstellen dat mensen mij openlijk aanvallen voor het feit dat ik mijn kinderen soms een corrigerende tik geef. Maar, heel eerlijk? Ik geloof er helemaal niks van dat zij dit zelf niet ooit een keer hebben gedaan, of misschien zelfs nu ook nog wel doen. Voor mij (en ik weet voor sommige andere ouders ook) is het soms het laatste redmiddel.”

“Mijn kinderen zijn 10 en 8 jaar oud. Mijn man en ik zijn toen ik zwanger was van Ella uit elkaar gegaan. Hij is toen voor zijn werk naar China verhuisd en ziet de kinderen hierdoor nauwelijks. De opvoeding doe ik alleen en dat is niet makkelijk. Vooral met Lars heb ik vaak problemen. Lars luistert vaak slecht en kan enorm tegen mij tekeer gaan als hij zijn zin niet krijgt. Ik heb alles geprobeerd, van het geven van time-outs op zijn slaapkamer, tot het inhouden van zijn zakgeld. Niets werk. Soms gaat hij zo door het lint en wordt hij zo agressief, dat ik heb een corrigerende tik geef. Natuurlijk sla ik hem niet hard, maar voelen mag hij het wel. Hij stopt dan meteen. Ella is een stuk makkelijker, maar ook haar heb ik een keer een corrigerende tik moeten geven. Ook bij haar doe ik dit natuurlijk niet hard, maar door deze tik weet ze dat ze écht te ver gaat. Het werkt. ”

Geen mishandeling

“Natuurlijk vind ik het niet leuk om mijn kinderen af en toe een tik te geven. Ik voel me er achteraf enorm rot over. Maar soms voel ik me zo machteloos en weet ik niet hoe ik ze moet laten stoppen. Inmiddels weten ze precies dat als ze niet willen luisteren, ze maar moeten voelen. Hierdoor gedragen ze zich een stuk beter en dat is voor iedereen fijn.”

“Van een aantal moeders bij mijn kinderen uit de klas, weet ik dat ze het ook doen. Het geven van een tik is geen kindermishandeling, het is een opvoedmiddel. Nogmaals: ik sla ze natuurlijk niet hard. Het doet misschien even pijn, maar twee minuten later voelen ze er niks meer van. Ik hou van mijn kinderen en ze mishandelen zou ik nooit doen.”

Hoe denk jij over het even van een corrigerende tik?

Geef/gaf jij je kinderen ooit een corrigerende tik? Waarom wel of waarom juist niet? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Natasja -

Tsja, niet trots op, maar ik heb m’n zoon ook wel een aantal keer een tik moeten geven helaas. Je kan het afkeuren, maar als je zoontje witheet ziet en je 10 a 20 keer al een mep hebt moeten incasseren moet je toch grenzen aangeven. Ik zie het als laatste redmiddel wanneer alle goedbedoelde adviezen van de supernanny niet werken, niet elk kind luistert daar braaf naar helaas.
Nu ik weet dat m’n zoontje autisme/adhd heeft, is het gelukkig nooit meer voorgekomen dat een tik nodig was doordat je een stuk beter weet gaandeweg hoe je met elkaar omgaat, maar ik zal niet keihard oordelen over anderen ook.

Melissa -

Wat een belachelijke reacties hier. Uit het artikel en de reacties blijkt dat deze mensen het niet als kindermishandeling zien. Dat is het wettelijk gezien dus wel. Het is strafbaar, en niet normaal. Ongeacht jullie persoonlijke mening hierover.

Janien -

Heb 3 zoons, oudste 22 jongste is 16 en heb oprecht nog nooit een corrigerende tik gegeven. Ook niet gehoeven want ik zou me situaties kunnen voorstellen waarbij je soms misschien geen andere uitweg weet dan een tikje om een bepaalde situatie te stoppen. Maar gelukkig nooit zover gekomen want ik zou me vreselijk voelen als ik mijn kinderen zou hebben geslagen.

Domenica -

Ik heb in 5 jaar tijd een keer zelf controleren verloren en een corrigerende tik gegeven.
Mijn kind is gevoeliger voor de energie waar mee je het doet, dan de pijn zelf. Maar de verdriet en onbegeip die ik bij me kind zag en die me terug bracht bij mijn jeugd toen ik geslagen werd, begreep ik meteen dat ik daar niet veel mee zou bereiken. Ik heb het mezelf heel erg lang kwalijk genomen, wat leer ik haar ermee, en hoe kon ik me zelf zo verliezen om zo onschuldig kindje een tik te geven? Alleen maar omdat ze willen ondekken en in hun fantasie wereld leven. Was absoluut niet hardt de tik die ik gaf maar was meer dat haar waarde als persoon werd ongerespecteerd. Ik zag in haar ogen ook de verwaring van veilige haven omslaan in iets pijnlijks, Nooit meer!!! nu moet ik eerijk zijn, ik heb makelijk kind die snel wil leren en altijd wel luisterd, met zeker veel geduld (wat ver te zoeken is in de maatschapij van tegenwoordig, omdat we zelf zo gestresst en uitgeput zijn van de samenleving, werk, problemen), praten, begeleiden en grenzen stellen, veel uitlegen en voorbeelden geven veel meer bereikt en op een veel fijnere manier een plezierige samenwerking heb van opvoeden. Maar ik beoordeel zeker geen andere mensen. Soms zie ik kinderen zo uit de hand gelopen, brutaal en repectloos doen naar hun opvoeders of andere dat ik ook echt denk van zo die moet een paar rake klapen krijgen, om te leren.

Suzet -

Ja hoor ik doe dat ook en inderdaad als.laatste redmiddel, mijn kinderen weten mamma waarschuwt 2 keer daarna volgt straf en.doe.je het na de straf nog ja dan kunnen ze een tik verwachten.
Ik begrijp niet dat er mensen zijn diedie andere aanvallen hierom sorry hoor.ieder heeft zijn eigen opvoeding. Hoe ik me kinderen opvoed zo doet een ander dat weer anders en dat mag dat kan. Zo voed ik mijn kinderen op en niemand die mij kan zeggen dat het anders moet want dit werkt voor mij!!

Reageer ook