fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom je je kind nooit een corrigerende tik moet geven

Veel ouders zien het geven van een corrigerende tik als een laatste ‘redmiddel’ wanneer een kind echt ongehoorzaam is. “Als hij niet luistert, dan moet hij maar voelen” hebben we menig ouder weleens horen zeggen. Als je zelf kinderen hebt is de kans groot dat je ze ooit een corrigerende tik hebt gegeven of er in ieder geval dicht tegenaan zat. We snappen het. De frustraties kunnen hoog oplopen en je wil gewoon dat je kind luistert. Maar, het geven van een corrigerende tik is niet slim. En hier is waarom!

1. Het neemt vertrouwen en veiligheid weg

Als ouder ben jij de belangrijkste persoon in het leven van je kind. Jij bent degene bij wie hij onvoorwaardelijke liefde vindt en altijd terecht kan. Door tijdens een ruzie het kind een corrigerende tik te geven, neemt het gevoel van veiligheid en verbinding met jou stukje bij beetje af.

2. Het maakt kinderen juist agressiever

Uit onderzoek door Tulane University blijkt dat kinderen van 5 jaar oud die wel corrigerende tikken kregen veel agressiever zijn dan kinderen die geen corrigerende tikken kregen. De kans dat je een kind vaker met een tik moet corrigeren wordt dus groter per tik die het krijgt.

3. Het stroomt niet met de les dat ze anderen geen pijn mogen doen

De kans is groot dat jij je kind leert dat het andere kinderen geen pijn mag doen. Heel goed, want het laatste wat we willen zijn kinderen die elkaar om het minste of geringste in de haren vliegen. Maar, als jij je kind leert dat het anderen geen pijn mag doen; waarom doe je het dan zelf wel? Practice what you preach. Ook als je even geen andere uitweg ziet.

4. Het kan ervoor zorgen dat je kind minder presteert gedurende de rest van zijn leven

Uit onderzoek aan de University of New Hemphire is gebleken dat er mogelijk een verband is tussen corrigerende tikken en een lager IQ. Hierin wordt geclaimd dat kinderen die wél corrigerende tikken hebben gekregen, minder intelligent zijn dan kinderen die géén tikken hebben gekregen.

5. Jij weet nu beter!

Moeder zijn is de moeilijkste en zwaarste baan ter wereld. We snappen het dan ook dat je soms gewoon even geen andere uitweg lijkt te weten dan het uitdelen van een corrigerende tik. Maar, na het lezen van dit artikel weet jij wel beter. Diverse studies tonen aan dat het uitdelen van corrigerende tikken op de lange termijn niet effectief is, al lijkt dit op de korte termijn soms wel zo te zijn. Houd je hoofd cool, blijf in gesprek en praat het uit!

Heb jij je kinderen ooit een corrigerende tik gegeven? Had je daar achteraf spijt van, of geloof jij dat het werkt? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook