fb
Damespraatjes Damespraatjes

Continu een liedje in je hoofd? Met deze 5 tips niet meer!

De wekker gaat. Het is kwart over 7 en ik ga zo lekker zwemmen. Maar wat is dit nu? Zit dat liedje nog steeds in mijn hoofd? Gisteravond ook al. Vannacht werd ik even wakker om naar de WC te gaan en toen zat het ook in nog mijn kop. Maar zo vroeg in de ochtend had ik dat niet meer verwacht. “Het is al laat toch. Het is al laat toch.” Vooral deze twee zinnetjes van het liedje van Racoon zijn blijkbaar de hele nacht in mijn hoofd gebleven? Eigenlijk word ik er doodmoe van. Het lijkt alsof ik geen baas meer ben over mijn eigen gedachten. Over wat er zich daarboven afspeelt. Hoe kom ik er vanaf?

Dat ik niet de enige ben die hier last van heeft blijkt wel als ik een zoektocht doe op internet. Het fenomeen “liedje in je hoofd dat er niet meer uit wil” heeft zelfs een naam: een oorwurm.

Vijf tips om van je oorwurm af te komen

1. Eet kauwgum. Door het ritme van het kauwen verdwijnt het liedje uit je hoofd. Het schijnt zelfs wetenschappelijk vastgesteld te zijn. Dit ga ik zeker proberen.

2. Maak het nummer af. Als je het liedje helemaal uitzingt dan is het daarna ook verdwenen. Belangrijk is wel dat je de tekst dan kent. Ken je het liedje niet uit je hoofd, zoek de tekst dan op via internet.

3. Zing een ander liedje. Een soort mindswitch. Tot nu toe was dit altijd mijn manier om los te komen van een oorwurm. “I cried a tear you wiped it dry” van Ann Murray is mijn vaste liedje daarvoor. Meestal ben ik daarna een paar uurtjes oorwurm-vrij totdat “Het is al laat toch” weer opduikt.

4. Bekijk je oorwurm. Zie het liedje in je hoofd echt als een wurm. Visualiseer dat hij je hoofd uitkruipt. Via de voordeur het huis zelfs verlaat. Persoonlijk vind ik deze manier om van dat liedje af te komen niet zo smakelijk. Dan zou ik eerder voor de kauwgum gaan :-).

5. Leer meer over het nummer. Verdiep je in de tekst, waar gaat het eigenlijk over? Wat wil de schrijver/zanger je met dit nummer vertellen? Wat voor andere nummers heeft hij nog meer geschreven en/of gezongen? Deze methode is wellicht wat tijdrovend, maar kan ook het begin zijn van een mooie ontdekkingsreis door de muziek. En het schijnt een goede methode te zijn om van je liedje af te komen.

Zojuist heb ik de songtekst opgezocht van mijn oorwurm en ga het nummer uitzingen als ik heb gezwommen. Ik zal het jullie besparen hoe dat klinkt :-). “Het is al laat toch. Dus drink je bier op. En dan gaan we naar ons huis”.

Heb jij ook vaak last van een oorwurm? Is dat steeds hetzelfde liedje? Welke manier lijkt jou het meest geschikt om van je oorwurm af te komen? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel!

 

Reageer ook