fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zeven redenen waarom zwemmen je nieuwe hobby zou moeten worden!

Als 2 jarige peuter lag ik al op mijn buik in de regenplassen op straat en volgens mijn oma riep ik daarbij uit “ik wil sjemmen!” Ik haalde mijn zwemdiploma’s, ben op jonge leeftijd al aan waterpolo en wedstrijdzwemmen gaan doen en nu heel wat jaartjes later spring ik nog steeds regelmatig het zwembad in! En niet alleen omdat ik het lekker en leuk vind, maar ook omdat het heel goed voor me is.

Een leven zonder zwemmen kan ik me niet voorstellen en  kan het ook aan iedereen aanraden. Waarom dan zul je je misschien afvragen? Nou vanwege de onderstaande 7 redenen.

Zeven redenen waarom zwemmen je nieuwe hobby zou moeten worden 

1. Je traint je hele lichaam. Van zowel je boven- als je onderlichaam versterk je je spieren. In de meeste gevallen is het goed voor je rug, omdat je rug soepel blijft en je je rugspieren traint! Nu ik zoveel hardloop en mijn lichaam daar heel erg aan moet wennen, merk ik dat een halfuurtje zwemmen veel ontspanning in mijn lijf brengt.

2. Het is goed voor je conditie. Door te zwemmen en gezond te bewegen verklein je ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten.

3. Je kunt er gewicht mee verliezen. Niet als je maar een kwartiertje zwemt, maar na een minuut of 25 ga je vet verbranden. Wil je sportief afvallen? Ga dan 3 keer per week 45 minuten zwemmen!

4. Je loopt bijna geen blessures op. Dat is bij andere sporten wel anders. Bij zwemmen kun je niet vallen, nauwelijks spieren scheuren en zelfs als je een trap krijgt (wat mij bij waterpolo wel overkwam), dan dempt het water veel.

5. Je ervaart minder stress. Zwemmen werkt ontspannend! Door de endorfines die vrijkomen voel je je positiever en opgewekter!

6. Zwemmen is niet duur. Je koopt bijvoorbeeld een Speedo badpak van rond de 30 a 35 euro en eventueel een badmuts en zwembrilletje en klaar! Zwemmen in een meer of plas is gratis. Ga je naar een zwembad dan moet je wel een kaartjes kopen, maar bij veel zwembaden ben je met een paar euro klaar! Nog handiger is het om een abonnement te kopen.

7. Bijna iedereen kan het doen. Je moet de slag natuurlijk wel machtig zijn, maar dan kun je het tot op hoge leeftijd doen. En ook voor mensen met een handicap is het vaak de ideale sport!

Wil je weten waar je kunt zwemmen? Check het dan op de website van Nederlandse Zwembaden, ook voor (gratis) open water plekken.

We zijn heel benieuwd of zwemmen jouw nieuwe hobby gaat worden. Die van mij zal het voorlopig blijven, zeker in combinatie met fietsen en hardlopen. Veel zwemplezier!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

matthijs -

ik snap nog steeds niet wat mensen leuk vinden aan gaan zwemmen
ik moet er niet aan denken , alleen al omdat ik geen zwemdiploma heb en al zou ik die wel hebben dan zou ik nooit gaan zwemmen want het lijkt me vreselijk

Reageer ook