fb
Damespraatjes Damespraatjes

Colette weigert om een koffiezetapparaat te kopen alleen maar voor de visite

Na een lange dag hard werken, tussen het shoppen door of na een stevige wandeling in het herfstbos is een dampende bak vers gezette koffie een ware traktatie. Althans voor de meeste vrouwen. Niet voor Colette. Zij houdt niet van koffie en heeft om die reden ook geen koffiezetapparaat. “Mijn moeder voelt zich niet welkom bij mij. Echt zo overdreven.”

Colette is opgegroeid in een gezin waar de hele dag door koffie werd gedronken. “Mijn moeder heeft zo’n filterapparaat en als de pot te lang op het warmhoudplaatje staat, dan wordt de koffie zo sterk dat je ‘m kunt knippen. Die volle, verbrandde lucht vond ik als kind al vreselijk. Koffiebonen daarentegen vind ik heerlijk om te ruiken maar om te drinken, nee.”

Met melk en suiker

De oma van Colette probeerde haar kleindochter aan de koffie te helpen. “Deed ze heel veel suiker en melk erbij en dan gaf ze het mij. Ik dronk het wel, maar heb er nooit echt wat aan gevonden.” Later, toen bekend werd dat teveel koffie helemaal niet zo goed is voor een mens, wist Colette het zeker: voor haar geen bakkie pleur. “Koffie vernietigt vitamines, het zorgt voor een verhoogde hartslag waardoor je hyper wordt, het bevat schadelijke stoffen en het verzuurt het lichaam. Nou, dat lijken me redenen genoeg om aan de thee te gaan toch?”

Neemt veel ruimte in

Colette die een gezonde levensstijl belangrijk vindt, drinkt veel thee en water. Als ze visite krijgt, dan kunnen ze alles krijgen, maar geen koffie. “Mijn moeder is daar boos over. Ze vindt het belachelijk dat ik geen koffiezetapparaat heb zodat ik mijn gasten een bakkie kan serveren. Ik vind haar reactie zo overtrokken. Het is weer een apparaat in de keuken dat veel ruimte inneemt en dat ik notabene zelf niet eens gebruik. Waarom zou ik er dan een in huis hebben? Ik ben juist heel erg aan het ontspullen omdat ik van mening ben dat een mens niet zoveel nodig heeft om een gelukkig leven te leiden. Dus alles wat mij niet kan bekoren, komt het huis niet in.”

Vriendinnen komen niet meer

Waar Colette wel een beetje mee zit, zijn haar vriendinnen. Al jaren spelen ze samen in een volleybalteam en de traditie is dat ze één keer in de maand koffie drinken bij een vriendin thuis. Maar telkens als Colette aan de beurt is om ze ontvangen, zegt een ander in de groepsapp dat het wel bij haar kan. De reden daarvan is dat Colette geen koffie in huis heeft, terwijl de meiden dol zijn op lekkere cappuccino’s. “Dus willen ze niet meer bij mij thuis komen. En ik vind dat naar omdat ik trots op mijn gezellige appartementje ben en ze het graag laat zien.” De groepsdruk is echter te groot en zo worden de koffieochtendjes niet bij Colette gehouden.

Twijfel

Toen haar moeder zei dat ze zich niet welkom voelde bij haar eigen dochter, schrok Colette daar wel van. “Ik ben super gastvrij en ik heb altijd wat lekkers in huis. Alleen dus geen koffie. En dat dat zo’n issue is, verbaast me best een beetje. Sterker: ik vind het schokkend. Maar ik heb me echt voorgenomen om niets meer in huis te nemen dat ik niet gebruik. Apparaten en spullen die alleen maar stof stonden te vangen heb ik lang genoeg in huis gehad en die heb ik er bewust uitgegooid. En zo erg is het toch niet om een theetje met me te drinken?”

Wat vind jij? Heeft Colette groot gelijk dat ze geen koffieapparaat in huis heeft? En is het aan de visite om zich aan te passen aan haar drankaanbod? Of vind je dat ze gewoon een apparaat moet aanschaffen zodat ze haar vriendinnen en moeder kan geven wat ze lekker vinden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Hét super leukste familie-uitje voor de aller kleinste avonturiers!

beach survival

Wat vinden jouw kinderen het allerleukst om te doen? Bij onze jongste staat met de iPad spelen met stip op één, haha! Onze oudste denkt hier anders over. Sophia gaat het liefst zo veel mogelijk naar buiten om te fietsen, te rennen en te spelen. Als ik Helena ervan overtuigd heb de tablet even weg te leggen en met ons mee te komen naar het bos, vindt ze buitenspelen uiteindelijk toch ook het allerleukst. Ravotten, stampen door plassen en moegespeeld weer terug naar huis; ik denk dat het voor onze kinderen de ideale dag is. Als jouw kinderen ook dol zijn op buitenspelen, heb ik een leuke tip… Lees verder

16 reacties

Jacinta van Rijs -

Ik heb ook geleerd dat het prettig is om mensen aan te bieden wat ze graag hebben: koffie dus. desnoods schaf je een percolator aan; die kan zo weer in de kast. Oploskoffie vind ik geen alternatief dat is smerige bocht. Ik snap ook echt niet waarom je zo moeilijk doet over die aanschaf.

Louisa Maria van Beers -

Als je vriendinnen die ene keer bij jou geen thee willen drinken: wat een kul. Drinken ze thuis alleen maar koffie, de hele dag door?
Dat zij en zelfs je eigen moeder dat als ongastvrij bestempelen vind ik heel vreemd.
Ik kreeg een soortgelijke reactie toen ik, eindelijk wat wijzer, niet meer alle sterke drank in huis haalde die mogelijke visite ooit eens dronk/zou drinken. Ook toen ik niet meer wilde dat er in huis gerookt werd. Mijn man, zelf astmapatient, was voor mij gestopt met roken: ik kreeg altijd knallende migraines. Het waren korte feestavonden toen! Dat heeft gezorgd voor het ‘verlies’ van een aantal ‘vrienden’. Bizar toch?
De tijd samen is toch waar het om gaat?
Hou je rug recht en bezwijk niet voor de druk die er op je wordt uitgeoefend.
Succes!

Oma will -

Ik gebruik veel Weenermelange oploskoffie, dat vind ik heerlijk.
Toch heb ik wel een koffiepadsmachine voor koffie in huis.

Joris -

Toch een hoop mensen die het niet (kunnen) aanbieden van koffie ongastvrij vinden. Wat maakt dat jullie koffie dus een kennelijk een ‘standaard’ vinden?

Aila -

In mijn optiek is het zeer ongastvrij om geen koffie aan te bieden aan je gasten. En nee dat hoeft echt geen super de luxe Nespresso te zijn. Voor een paar tientjes koop je een filterapparaat of een moka express. Desnoods koop je voor 3 euro een filter bij de Blokker of Action en voilá, je kunt koffie aanbieden aan je gasten.

Marcel -

Colette heeft groot gelijk als zij geen koffiezetapparaat wil, prima dan maar thee toch.

Rieneke -

Ik vind het persoonlijk ongast vrij. Hier wordt ook geen koffie gedronken en wij hebben niet genoeg stopcontacten bij het aanrecht dus een apparaat erbij voor de gasten vind ik lastig.
Ik heb een doos met vakken. Hierin heb ik oploskoffie,oplos cappucino, chocolademelk, in een vakje cupjes koffiemelk en in een vak suikerklontjes. De schoonmaakster een koffieleut kiest bijna altijd de chocolademelk en geen eens koffie want de chocolademelk vindt ze zo lekker. Er zijn plenty verschillende soorten oploskoffie dus kijk even naar de reviews want sommige zijn niet zo lekker lees ik en decafé ofzo wordt super goed beoordeelt.

Douwe v.d. Kanis -

Voor als je er niet uit komt houd gewoon een amerkaans fuifje (koffie kransje of thee fuifje) en d.w.z. laat iedereen hun eigen drankje meenemen (wil de gast- heermevrouw het evt. niet hebben of willen hebben) en laathaar moeder a.u.b. een thermoskannetje meenemen en een kopje als ze haar eigen kopjes niet wil “lenen” voor evt. smaak beinvloeiding, want thee is ook lekker puur uit een glas wel ,, evt. zoetjes , suiker , melk en /of smaakje kan ze lekker in het kannetje doen shudden en met kannetje+ evt. kopje naar haar dochter gaan,, hop Marjanneke troost in t kanneke ,,,, laat de

Emmie -

Herkenbaar… Ik heb wel een koffiezetapparaat. Zo een hele dure, nu ik jouw verhaal lees snap ik nog steeds niet waarom. Ja ik had een vriend die iedere ochtend een bak koffie dronk en mijn opa en oma kwamen wekelijks op bezoek. Nu ben ik hem meer aan het poetsen dan gebruiken en heb ik mijn huis tot theehuis omgedoopt. Jammer dat vriendinnen liever koffiedrinken dan je huisje bekijken . Ik zou het nog een keer bespreken.

Trouwens koffiedrinken is sowieso een ding.. ik weet nog dat ik jong was en toen ik het niet wilde ‘leren’ drinken omdat ik die bittere pep niet lekker vind er werd gezegd, nou doe niet zo ongezellig…

Trouwens op stap gaan met mensen die eerst een bak koffie nodig hebben omdat ze anders hoofdpijn en chagrijnig zijn vind ik ongezellig en niet gastvrij.

Joris -

Omgekeerde wereld, zoals sommigen kennelijk denken. Men is ergens te gast, ze is geen horecazaak waar je alles kunt bestellen.

Inge -

Er zijn plenty verschillende soorten oploskoffie. Ook de decafe en cappuccino variant. Dat je geen extra apparaat in je keuken wilt snap ik. Maar een zakje en een beetje warm water moet toch wel lukken?

Hinde -

Ik vind het persoonlijk ook wat ongastvrij. Ik ben opgevoed: als je gasten krijgt pas je, je aan en haalt in huis wat ze lekker vinden. Een apparaat is een ander uiterste. Maar ze kan toch oploskoffie kopen? Je hebt tegenwoordig ook heerlijke ecologische verantwoorde koffie en ook in cappuccino variant. En wat haar moeder betreft: erg hoor dat ze dit niet voor hasr eigen moeder overheeft. Ik heb mijn ouders niet meer en zou er heel wat voor over hebben om met hen een kopje koffie te drinken. Geniet van je moeder, nu je haar nog hebt.

Wilma D -

Dat ze geen koffieapparaat op haar aanrecht wil kan ik nog begrijpen maar er is toch ook een cafetiere die amper ruimte in beslag neemt en al lust je zelf geen koffie dan kunnen je gasten dat toch wel lekker vinden? Jammer als het een soort machtsstrijd is en je daardoor je moeder en je vriendinnen niet ziet bij jou thuis. Niet iedereen is een theeleut en het is ook gastvrij om koffie te schenken. Het gaat hier toch niet om een vegetariër die vlees moet bereiden? Je hebt recht op je eigen gedachten en je eigen thee maar sommige mensen knappen op van een met liefde gezet kopje koffie en aandacht.

Joris -

Koffiebonen ruiken heerlijk, maar koffie vind ik ook niet te drinken. Wat een onzin om je niet welkom te voelen als iemand niet jouw lievelingsdrankje in huis heeft. Je welkom voelen zit in gedrag, niet in de beschikbaarheid van consumpties. Als ik mensen voor een borrel uitnodig, heb ik ook geen halve slijterij in huis omdat iedereen nou eenmaal een andere voorkeur heeft. En als je een frisje wilt, heb ik een paar smaken, maar mogelijk niet je favoriete drankje, merk of zelfs variant. Dan drink je wat anders, niets of blijf weg. Fijn dag verder.

Sjors -

Verbrande lucht met 1 -d

bob -

Groot gelijk Colette. Er zijn tien soorten koffiemachines die allemaal een ander resultaat geven. Mijn vriendin heeft zo’n aluminium percolator. Dan zijn er de senseo’s, filterkoffiepotjes, en dure machines die je hele aanrecht innemen. Ik heb er ook voor gekozen om geen apparaat meer aan te schaffen toen ik alleen ging wonen, maar oploskoffie te presenteren. Vrijwel iedereen vindt dat een lekker resultaat geven en neemt vaak een tweede bakkie. Met theesoorten, frisdranken of alcoholica is het precies hetzelfde. Je kunt toch niet de hele supermarkt in huis halen!

Reageer ook