fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carine: “Zo erg dat mijn schoonvader dit steeds doet!”

Zo erg dat mijn schoonvader dit steeds doet

Carine valt vijf jaar gelden als een blok voor haar baas Jim bij het restaurant waar ze werkt. “We hebben het een jaar lang geheim gehouden omdat we eerst wilden uitzoeken of het wel echt zou werken tussen ons. Hoe het ons is gelukt weet ik niet, maar iedereen was ongelofelijk verbaasd toen we vertelden dat we een stelletje waren. Heerlijk om eindelijk ons geheim te mogen vertellen! We zijn toen ook meteen gaan samenwonen en zijn nog steeds hartstikke verliefd.” 

Mijn schoonouders

Jim en Carine wonen nu vier jaar samen en overwegen zelfs de volgende stap. “Ik ben 31 en Jim is 35 jaar oud. Steeds vaker hebben we het over kindjes en het kopen van een huis buiten de stad. Dat is spannend, maar leuk. Jim is de man van mijn dromen en er is niemand met wie ik dit liever wil dan met hem. Er is alleen één probleem: ik heb helemaal niets met mijn schoonouders…”

Hier vinden ze iets van

Jim komt uit een echt arbeidersgezin. “Zijn ouders werkten hard en kregen slecht betaald. De moeder van Jim werkte als schoonmaakhulp en zijn vader stond jarenlang aan de lopende band in een fabriek. Een enorm contrast met het gezin waar ik uit kom: mijn vader was directeur bij een groot bedrijf en mijn moeder bleef thuis bij de kinderen. Altijd als ik bij Jim thuis kom, heb ik het gevoel dat ze hier iets van vinden.”

Uren op staan zwoegen

De moeder van Jim doet op haar eigen manier vriendelijk, maar zegt vaak dingen die onbewust heel onaardig overkomen. “Toen ze voor het eerst in ons nieuwe huisje kwamen eten, vroeg ze aan mij of ik dit gerecht ‘voor het eerst had gemaakt’. Nou lekker aardig. Het was een lasagne waar ik uren op had staan zwoegen. Een gerecht waarvan mijn vriendinnen en Jim telkens vragen of ik het maak. Bij haar kon er geen complimentje vanaf. En toch stoort dat me minder dan hoe de vader van Jim tegen me doet…”

Compleet irrelevant

Jim zijn vader is een hele stille man. “Ik vind hem altijd erg ongeïnteresseerd en ronduit onaardig. Als Jim en ik op de koffie komen kan hij gewoon twee uur lang niets tegen mij zeggen of aan mij vragen. Geen ‘hoe gaat het met je’ of ‘gaat het lekker op je werk’. Helemaal niets. Aan Jim stelt hij dit soort vragen wel, maar mijn leven lijkt er voor hem compleet irrelevant.”

Steeds verkeerd

Iets waar Carine misschien nog wel het meest van baalt, is dat dat haar schoonvader haar naam steeds verkeerd zegt. “Ik heet Carine, inderdaad geen alledaagse naam. Maar zo heel moeilijk is hij nou ook niet toch? De vader van Jim heeft er na vijf jaar nog steeds moeite mee en noemt mij steevast ‘Katrien’. Ik begrijp dat dit in het begin kan gebeuren. Maar na VIJF jaar?!”

Warm en hartelijk

Jim baalt enorm van hoe zijn ouders tegen Carine doen. “Hij heeft het al vaak met ze besproken, maar het wil maar niet landen. Soms vertelt hij tegen zijn ouders hoe de dingen gaan als hij bij mijn ouders is. ‘De ouders van Carine ontvangen ons warm en hartelijk. Haar moeder haalt ons lievelingseten in huis en ze tonen veel interesse. We komen daar in een warm bad terecht en ik voel me heel welkom. Door jullie houding voelt Carine dat zich in ons gezin helemaal niet. Kunnen jullie niet wat meer je best doen?’, vraagt hij dan.”

Altijd maar die verkeerde naam

Elke keer als Jim het bespreekbaar maakt, zie ik dat zijn moeder het heel erg vindt en enorm haar best doet om hartelijker over te komen. “Dat waardeer ik. Maar de vader van Jim kán het gewoon niet opbrengen om mij vriendelijk te ontvangen en interesse in mij te tonen. En als hij dan al iets tegen me zegt, gebruikt hij de verkeerde naam. ‘Katrien, kan jij even helpen met de tafel afruimen?’ of ‘vergeet je niet weer je paraplu, Katrien?’.”

Mijn plan

Carine is van plan om haar schoonvader vanaf nu te negeren wanneer hij de verkeerde naam gebruikt. “Dat vindt Jim niet leuk. Hij zegt dat zijn vader heus zijn best doet, maar dat dit nou eenmaal is hoe hij is. ‘Ik wil best nog een keer met hem gaan praten, maar je gaat hem niet negeren. Hij heeft altijd keihard gewerkt om voor mij te zorgen en dat verdient hij niet’, zegt hij dan. Ik begrijp zijn punt, maar ik wil niet langer zo behandeld worden. Wat moet ik doen?”

Bovenste afbeelding: Yuvraj Singh via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

9 reacties

Christine -

Dit is zo herkenbaar. Maar mijn schoonvader heeft overduidelijk trekjes van autisme. Zou het ook zo kunnen zijn bij jouw schoonvader? Het is geen excuus voor hoe jij je voelt. Maar voor sommige autisten zijn sociale interacties wat ingewikkelder en ook automatiseren (zoals namen onthouden) gaat soms zo anders dat fouten er lastig uit te krijgen zijn. Hoe dan ook, jij en Jim zijn samen verantwoordelijk voor jullie gezin. Dus hopelijk geeft dat ook troost. Het hoeft niet te gaan zoals je zou willen, maar het mag gaan zoals past bij jullie situatie.

Me -

Het duurde hier 13 jaar voordat manlief het gedrag van zijn vader echt door had, altijd die maar .. ik was het gewoon zat en laat me niet langer zo behandelen. Respect werkt 2 kanten op

Joris -

Christien, wil je misschien je recept van ‘lasagne zoals het hoort’ delen? Ik ben reuze benieuwd en wil die ook graag een keer maken als ‘ie echt het allerlekkerst is. Ik lees overigens maar één reactie die ingaat op de kookduur.

Christien -

Wat een onvriendelijke reacties op het urenpange zwoegen op de lasagne!
Als ik lasagne maak ‘zoals het hoort’, doe ik daar ook uren over. Dat is heel normaal, hoor, maar hij is dan wel het allerlekkerst. Natuurlijk kun je ook een vlug-vlug lasagne maken en dat doe ik ook echt wel eens, maar dat proef je er dan ook wel aan!

Anna -

Uren staan zwoegen op een lasagne ?
Dat moet dan wel een hele bijzondere lasagne zijn.

Maar ik zou me niet druk maken om het hele gedoe. Groet die man als je hem ziet en laat het daar bij.

Joris -

Jij verwoordt het weer lekker duidelijk, SANDERIEN VAN MUL.

Sanderien van Mul -

Sorry hoor, maar tenzij de man een TIA heeft gehad of licht verstandelijk gehandicapt is, is er totaal geen reden om zijn schoondochter na VIJF JAAR steeds met de verkeerde naam aan te spreken. Ik kan daar echt niet bij waarom iemand zo doet als hij voor de rest wel ‘normaal’ kan doen. Heeft hij ook soms moeite om de naam van zijn vrouw/zoon/buurvrouw/zichzelf te onthouden? Ik zou rustig negeren, want als hij vraagt ‘kun je helpen Katrien’, dat is je naam niet dus waarom zou je er naar luisteren? Ik vind dit zelfs zo’n extreem geval dat je van mij ook rustig passief-agressief terug mag doen door zijn naam ook verkeerd te noemen. Normaal zou ik dat nooit ‘adviseren’, maar kom op zeg… dit is gewoon te debiel voor woorden. Dat ze wat afstandelijker zijn, soit, of wat stiller, dat zal wel, maar vijf jaar lang je naam verkeerd uitspreken… dat is gewoon idioot pestgedrag.

Joris -

De vraag of je dit voor het eerst hebt gemaakt kan ook prima positief bedoeld zijn. Het is jouw interpretatie (uiteraard in combinatie met de toon waarop het gevraagd werd) dat het negatief zou zijn.

Je hoeft de man niet te negeren, maar je kunt hem wel ontlopen. Er is voor jou toch geen enkele reden om daar op bezoek te gaan (of thuis te zijn als Jim ze in jullie huis ontvangt)? Waarom zou je je tijd hieraan verdoen?

San -

Laat t los… hoe minder jij je eraan stoort hoe makkelijker. Blijf interesse tonen. En soms ook erdoor heen als grap je schoonvaders naam verkeerd zeggen😅😁… wel lachend 😜. Je hebt altijd een warme kant en een koude in jouw geval. Hoe vervelend dit ook is. Lekker richten op het samen wonen kindjes en een eigen huis. Xx 😘

Reageer ook