fb
Damespraatjes Damespraatjes

Carina: “Ik zat huilend op de bank met Moederdag”

kinderen willen geen moederdag vieren

Als Carina de reclames voor Moederdag voorbij ziet komen, krijgt ze een brok in haar keel. Vol weemoed denkt ze terug aan de tijd dat haar kinderen op de basisschool zaten en niet konden wachten hun cadeautjes aan haar te geven. Inmiddels zijn haar kinderen 22 en 24 en vinden Moederdag onzin. “Het doet pijn dat ze niets aan Moederdag willen doen.”

Ik wil ook foto’s op Facebook

Hoewel veel van haar vriendinnen zeggen niets om Moederdag te geven, worden op de tweede zondag van mei vele foto’s op Facebook en Instagram gepost. Carina wil dat ook zo graag, maar het zit er voor haar niet in. “Mijn kinderen Jorik en Fien vinden het grote onzin om speciaal die dag mij in het zonnetje te zetten. Ze studeren allebei en zijn zeer kritisch op de consumptiemaatschappij. Dat ben ik ook, ik vind ook dat we met z’n allen veel te veel kopen, ook spullen die we niet nodig hebben. Maar eerlijk gezegd zou ik het toch wel heel leuk vinden als ze me op Moederdag verrassen. Hoeft niet groots en meeslepend te zijn, gewoon een aardigheidje.”

Witte boterhammen met vlokken

Dat was vroeger wel anders toen Jorik en Fien op de basisschool zaten. Met de juf knutselden ze weken van tevoren iets leuks voor hun moeder en op de dag zelf slopen ze heel vroeg uit bed om een ontbijtje te maken. “Echt, soms schaam ik me met terugwerkende kracht. Want de ontbijtjes die ze toen voor me maakten, zaten bomvol calorieën en het was in een periode dat ik op dieet was en er eigenlijk niet zo op zat te wachten. Witte boterhammen met dik roomboter en vlokken, aardbeien met suiker en koffie. Inmiddels zou ik er ik weet niet wat overhebben voor zo’n ontbijt van de kinderen. Ik verlang er echt naar terug.”

Ik voel me zo alleen

Hoewel Carina altijd luchtig doet over Moederdag, merkt ze dat het haar raakt. Zeker nu ze alleen is. “Twee jaar geleden zijn Dirk en ik uit elkaar gegaan en nu voel ik me soms echt alleen. Zeker omdat Dirk vrij snel alweer een nieuwe vriendin heeft met nog jonge kinderen. Zij wordt dus volop in de watten gelegd en dat wordt uitgebreid gemeld op Facebook. En ja, dat steekt best wel een beetje.” Wat ook steekt is dat Carina het idee heeft dat haar kinderen eigenlijk helemaal geen zin hebben om op zondag bij haar op bezoek te komen. “De avond ervoor gaan ze tot laat uit en de zondag gebruiken ze dan om uit te brakken. Zin om de trein te pakken om naar mij toe te komen hebben ze dan natuurlijk helemaal niet. En dat vind ik jammer, zo’n opgave is dat toch niet?”

Zat ik dan in mijn eentje op de bank

Vorig jaar zag Carina dat de deur van de overbuurvrouw werd platgelopen door haar kinderen. “Ze hadden grote bossen bloemen en ballonnen bij zich en het zag er allemaal zo vrolijk uit. Zat ik dan in mijn eentje op de bank met mijn kopje koffie naar de foto’s op Facebook van vriendinnen die net zo werden verwend door hun kinderen als de overbuuf te kijken. Waar heb ik dat aan verdiend? vroeg ik mezelf steeds maar af en ik huilde. Het doet pijn.”

Lekker wandelen met Moederdag

Dus besloot Carina het dit jaar anders aan te pakken. Ze vroeg een goede vriendin of zij het leuk zou vinden om er even tussenuit te gaan. “We hebben een hotelletje geboekt en gaan het tweede weekend in mei lekker wandelen. Heerlijk toch? Ik hoop alleen dat ik tijdens het ontbijt in het hotel niet wordt geconfronteerd met moeders die cadeautjes krijgen en er zo trots als een pauw bij zitten, want dan ga ik huilen. Dat weet ik echt zeker.”

Ik wil niet klagen hoor

Carina vindt het zelf ook allemaal best een beetje lastig. Enerzijds is ze super trots op Jorik en Fien dat het van die zelfstandige maatschappij kritische jongvolwassenen zijn, anderzijds zou het wat haar betreft allemaal wel een beetje minder politiek correct mogen. “Wat maakt het nou uit dat het een commerciële dag is geworden? Er is toch niks mis met het laten zien van je liefde en dankbaarheid voor je moedertje? Verder heb ik echt twee schatten van kinderen; regelmatig komen ze bij me eten en dan is het altijd enorm gezellig. Ik wil ook niet klagen maar ik voel me gewoon een beetje rot op Moederdag.”

Wat vind jij van Moederdag? Afschaffen want het is een commerciele bende? Of is het voor jou juist een dag dat je extra aan je moeder denkt en haar verwend? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

25 reacties

L van Beers -

weer eens een oud bericht.met dezelfde of dezelfde soort berichten.

Je wilt niet klagen . . . maar doet het toch.
Ben blij met het feit dat je kinderen naar je toe komen op andere dagen.
En je vindt moederdag een commercieel iets, maar verwacht dan toch de geijkte ‘cadeaus’ en ‘verrassingen’? Doe niet zo maf en gedraag je als de volwasene die je geacht wordt te zijn.

Francina van der Peijl -

Ik wilde nooit cadeaus van de kinderen maar de oudste deed dat juist graag. Mijn motto: Elke dag is moederdag want de kinderen houden van hun moeder (ook van hun vader) en dat hoeft niet met cadeaus benadrukt te worden op een speciale ‘moederdag’. Voor vrouwen die ongewenst kinderloos zijn of die hun kinderen niet meer zien, kan zo’n dag een ware kwelling zijn.

Ikse -

Ik ben ook een mama en vindt het erg leuk als de kids eraan denken. Nu zijn ze nog klein, dus maken ze een mooi knutselwerkje. Maar als ze later groot zijn, vindt ik het allang leuk als ze dan even op bezoek komen. En dan hoeven ze echt geen cadeau mee te nemen, dat vind ik dan wel weer onzin!

Doortje -

Snap heel goed dat het zeer doet en het duurt dan best wel lang om dat gevoel te overstijgen en dát heeft u nu gedaan. Geen verwachting hebben betekend dat je ook niet teleurgesteld kunt worden.. Ik ben blij dat u voor u zelf gekozen heeft en als ‘ die onzin’ straks weer achter de rug is bent u fijn een stukje sterker en onafhankelijker geworden. Liefs Doortje

Lieve -

Ik hou heel veel van 15 augustus, heerlijke MOEDERDAG !!

Mieke -

ik vind wanneer de kinderen graag moederdag vieren is heel mooi zonder grote boeketten bloemen met een roosje en goed gezind vind ik al super fijn maar het moet met liefde gedaan worden maar ze zijn hier altijd welkom en ik ben altijd blij ze te zien als ze spontaan en onverwacht eens binnekomen zeker zo fijn

Anna -

Er zijn zoveel belangrijkere dingen dan moederdag. Gezondheid bv. En het feit dat je kinderen hebt. Komen ze langs met moederdag, gezellig. Komen ze niet,ook goed. Als ze maar gezond zijn.

Frieda -

Waarom speciaal op moederdag?
Als je kinderen tussendoor onverwachts komen is toch gezellig?

Lisa -

Stop met het bekijken van fb-foto’s van je ex en zijn nieuwe gezin! Dat is vragen om hartzeer, Carina. Het zijn de gedachten die je hebt over Moederdag en je kinderen die bepalen hoe je je erover voelt. Het zal verbeteren wanneer jij er realistischer over gaat denken i.p.v. als een slachtoffer.

Caro -

Hoi, ik snap je heel goed!

Ook ik vind dat soort dagen commerciële dagen en mogen voor mij afgeschaft worden (net zoals valentijnsdag en vaderdag). Maar dat zal niet gebeuren en dat ik dan ook oké. Gevolg daarvan is dat je dan ook hoopt dat je de aandacht krijgt die door de commercie geschetst wordt. Wat zitten we dan toch raar in elkaar hè? :).

Goed dat je afleiding zoekt, ben alleen bang dat het je niet meer gaat geven dan afleiding. Want die dag is en blijft moeilijk voor heel veel mensen die een ander verwachtingspatroon hebben van die dag dan hun gegeven wordt/kan worden.

Dus wens ik je sterkte! Realiseer je dat het maar 24 uur is, je kids van je houden en daf uiten op niet-commerciële momenten en jij recht hebt op jouw beleving.

D. -

Wat een gezeur zeg. Wat zwelg jij in zelfmedelijden. Er zijn legio mensen die kinderen hebben verloren of om wat voor reden dan ook hun kinderen niet kunnen of mogen zien. Jij hebt twee gezonde kinderen die regelmatig langs komen! Tel je zegeningen en ga je schamen!

Joris -

Dus ze komen regelmatig langs. Dan is de afstand dan wel reistijd dus niet de reden. Ik vind dat je je aanstelt. Je hoeft niet te concurreren met de nieuwe scharrel van je ex, hè? Leef je eigen leven en wees blij met wat je wèl hebt. Echt hoor…

Y -

Hier ongewenst kinderloos.

Tries Reen -

Overigens ter toevoeging; ik heb een super contact met ze t hele jaar door dus misschien is dat wel de reden dat ik er 0 waarde aan hecht.

Tries Reen -

Ik zal wel maf zijn, maar ik verbied m’n uitwonende Kids om langs te komen, en dan is verbieden misschien ietwat overdreven gezegd, maar voor mij hoeft het niet, voelt als een verplichting dan en die wil ik ze niet opleggen, bel mij maar op 12 juni of zo (als voorbeeld) veel spontaner en ik vind dat veel leuker!

Helma -

Oh dat jouw kinderen regelmatig bij je komen blijven eten en het gezellig is, dat is op zich al een kado,je bent tenslotte elke dag moeder van twee leuke kinderen.
Er zijn genoeg kinderen die komen alleen op moederdag dus geniet van jouw lieve gezellige kinderen het hele jaar door.

Elsie -

Super dat je dit jaar aan jezelf denkt met moederdag 💖💖 weet je als je geen verwachtingen hebt dan heb je nadien ook geen verdriet. Verwen jezelf. Ga een wei in als je op vakantie bent pluk jezelf de mooiste boeket wilde bloemen zing en dans en wees gelukkig. De kids hebben je NU niet niet nodig ………en op een dag als ze met hun 2 voetjes terug in de echte wereld staan, staan ze met een grote boeket bloemen voor je deur wedden …….🥰🥰🥰

Maaike -

Ik ga ook niet naar mijn moeder toe voor moederdag. Ik stuur een bloemetje en ga over een paar weken weer eens langs. Ga inderdaad er gewoon lekker op uit, geen verwachtingen, geen gezeur. En geen jaloezie naar andere moeders toe…. Ieder gezin is anders…

Ina -

Gezellig als ze komen. Ben dan blij. Hoeven niks mee te brengen.

Sis -

Mijn grootste kado zou mijn dochter zijn. Helaas is zij in 2010 op 10 jarige leeftijd overleden. Het gemis en verdriet om haar en de 9 kinderen die ik bij een miskraam heb verloren zijn intens. Dus ik begrijp uw verdriet maar u kunt uw kinderen nog zien en spreken, koester dat.

Carla -

Commerciel hoeft het niet te zijn 1 bloem van je kind krijgen of een kaartje of een appje
Dat je weet dat ze aan je denken!

Monique -

Ik zou er alles voor over hebben om nog een keer moederdag te kunnen vieren. Ik mis haar al 2 jaar. We hebben het nooit groots gevierd. Een bloemetje, kaartje kopje koffie met wat lekkers erbij.

Annemarie -

Carina, heel goed van je dat je een weekendje weg gaat en ik hoop dat je echt gaat genieten. Vergeet even dat Moederdag verplichte gevoel, het is idd. tegenwoordig alleen om de commercie en niet iedereen kan of wil daaraan meedoen. Om naar anderen te kijken op Facebook is jezelf kwellen, als je gaat vergelijken. Niet vergelijken! Accepteer dat je kinderen hun leven hebben en wees blij voor ze dat ze hun keuzes maken, dat heeft niets met jou te maken. Ze zullen je dankbaar zijn en een goede moeder vinden als je hier niet over zeurt en verwachtingen hebt. Iets moet vanzelf komen, gedwongen is niet spontaan of echt. Ik weet zeker dat ze blij zijn met jou als moeder en eigenlijk is het elke dag moederdag. Wees dankbaar dat je een moeder kan en mag zijn, het is 1 van de mooiste dingen die er bestaan en de band moeder en kind zal er altijd zijn. Een beetje geduld en ze zullen dit wel laten zien, op een dag dat ze dat laten merken en niet op een dag die de overheid en de commercie dat even bepaalt.

Anna -

Staar je niet blind op de mooie sprookjes op facebook.
Daar heeft iedereen een fantastisch leven.
En ondertussen vliegt thuis het serviesgoed door de kamer en slaan ze elkaar nog net niet de hersens in. Maar vertellen mensen dan weer niet op facebook.

Fiene -

Hoi Carina, ga genieten van het weekendje weg en dat jouw kids nog vaak langs komen om te eten. Dat zijn de belangrijke dingen in het leven. En laat Facebook links liggen die dag. Ga leuke dingen doen die dag komt vast goed

Reageer ook