Peter-Paul, de vriend van Camille, komt uit een hecht gezin. “Met zijn vader, Kees, heb ik een hele goede band. Kees is relaxed, gezellig en altijd in voor een lolletje. Met mijn schoonmoeder, Anja, heb ik echter wat meer moeite. Ze is heel dominant en ziet zichzelf als de mater familias: het gezinshoofd die bepaalt hoe alles moet gebeuren. Van vakanties tot etentjes en van uitjes tot verjaardagen: Anja’s wil is wet. En zo nu ook tijdens de feestdagen.”
Zorgeloze avond
Peter-Paul heeft twee jongere broers en het gezin organiseert om de beurt het kerstdiner. “Eens in de vier jaar ben je aan de beurt. Wij hadden vorig jaar de eer om iedereen te ontvangen, en dit jaar zijn Kees en Anja aan de beurt. De ongeschreven regel is dat je een borrel en drie gangen serveert, goede wijnen schenkt en de tafel en het huis prachtig versiert. Vorig jaar pakten wij flink uit en zorgden ervoor dat iedereen een heerlijke en zorgeloze avond had. Ja, voor ons was dat wat werk, maar je weet ook dat je daarna drie jaar lang gewoon lekker kunt aanschuiven.”
Smoking en galajurk
Dit jaar is het de beurt aan Kees en Anja. “En dat ben ik nu al zo zat. Het kerstdiner is nog weken weg, maar ik krijg al heel veel appjes met de meest uitbundige verzoeken. Anja heeft het in haar hoofd gehaald dat het een black tie-diner wordt. Ik moest even opzoeken wat dat precies inhoudt, maar dan moeten mannen in smoking en vrouwen in een lange galajurk.”
Hebben we niet
De dresscode is voor Camille even slikken. “Ik heb dat helemaal niet in de kast hangen! Leuk dat Anja dit ‘feestelijk en extra speciaal’ vindt, maar ik zit er helemaal niet op te wachten. Ook Peter-Paul heeft geen smoking en moet er voor die avond dus eentje huren. Ik heb online een galajurk in de uitverkoop gevonden en deze aangeschaft. De smoking en de jurk hebben ons flink wat werk en 300 euro gekost. We hebben dat geld wel, maar ik geef het echt liever aan andere dingen uit.”
Cadeautje kopen
Wat Anja ook heeft bedacht, is dat er lootjes worden getrokken om een kerstcadeau voor elkaar te kopen. “‘Gewoon een kleinigheidje van maximaal vijftig euro,’ zette ze in de groepsapp. Ik vind een cadeau van vijftig euro geen kleinigheidje! Dat is een heleboel geld voor veel mensen. Ook nu geldt: ik heb het wel, maar ik vind het eigenlijk te veel. Zeker als je kijkt naar alle andere kosten die we al maken voor die avond.”
Belachelijk
Tot slot heeft Anja alle gasten gevraagd om tóch een klein gerechtje voor te bereiden. “Ze wil er een bijzonder zevengangendiner van maken, alleen daar geen extra tijd in steken. Wij maken daarom een tussengerecht en moeten daar ook een bijpassende wijn bij serveren. Kosten: 75 euro. Ja ja, we hebben het wel. Maar als je daar de 100 euro voor twee cadeaus, de kosten voor de smokinghuur en de galajurk bij optelt, zit je wel op een totaalbedrag van 475 euro. En dat voor een etentje waar je in principe gewoon bij zou moeten kunnen aanschuiven. Belachelijk!”
Hij ziet het anders
Camille vindt de wensen van haar schoonmoeder belachelijk en steekt dat ook niet onder stoelen of banken als ze dat met Peter-Paul bespreekt. “Maar hij kijkt daar heel anders naar. Hij zegt dat zijn moeder heel veel van ons houdt en het daarom speciaal wil maken. En dat hij het wel leuk vindt dat we het dit jaar extra uitgebreid vieren. Ik heb tegen hem gezegd dat hij dan ook degene is die het gerecht mag bereiden en de bijpassende wijn gaat betalen. Daar is hij mee akkoord, maar hij wil dan wel dat ik stop met zeuren. Ik heb hier mee ingestemd, maar diep vanbinnen vind ik de wensen van mijn schoonmoeder belachelijk. En hoe iedereen in de familie hier zonder enig weerwoord in meegaat. Ben ik nou gek of zijn haar wensen te veel en te duur?”
Afbeelding: Dmitrij Lukashenko via Unsplash
Fiene -
Het verbaasd mij gewoon dat jullie dat allemaal toelaten..ik had allang de brui aan gegeven. Vooral als ik meer dan 400 euro kwijt was..dan had ik gezegd jij heb dit besloten regel het zelf maar..ze kan dit doen omdat er niets van gezegd word hoor!