fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het trouwseizoen barst weer los! Wat betekenen de dresscodes?

De zon schijnt weer vaker, het wordt warmer en de hoeveelheid regenbuien neemt af. En dan weet je het wel: het trouwseizoen kan beginnen! Vanaf mei barst Nederland van de huwelijken en daar komt heel wat bij kijken. Natuurlijk voor het bruidspaar, hun familie en eventueel bruidspersoneel, maar ook voor de gasten. Het komt niet vaak meer voor dat gasten een uitnodiging zonder dresscode ontvangen. Soms heb je zelfs twee of zelfs drie dresscodes op een dag. Wat betekenen de dresscodes precies en wat trek je aan? 

Wat betekenen de dresscodes?

Cocktailjurken, feestjurken, avondjurken of strandjurkjes: er zijn zo veel verschillende jurken die je naar een bruiloft kunt dragen. Waar je uiteindelijk voor kiest, is vaak afhankelijk van de dresscode. Toch blijft het aller belangrijkste dat jij je prettig voelt in je outfit. Neem de dresscode dus wel in acht, maar kijk ook zeker naar wat jij zelf mooi en leuk vindt. Hoewel dresscodes heel strikt lijken (en voor mannen vaak ook zijn), kan er er als vrouw redelijk flexibel mee omgaan. We laten je graag zien wat mogelijk is! Dit zorgt er ook voor, dat je op veel plekken terecht kunt, wat betreft het kopen van de jurken. Zelf draag ik een jurk altijd vaker, ook als ik hem voor een speciale gelegenheid koop. Ik kijk er daarom ook altijd naar of de jurk niet alleen mooi is voor die dag, maar dat ik hem ook vaker aankan. Om deze reden kies ik graag voor een merk als Esprit, hier hebben veel leuke dames jurken voor op een bruiloft. Ook zijn ze super modieus en van goede kwaliteit. Zo weet je dat je dat jurkje voor op een huwelijk niet na één keer dragen in de kast kunt laten hangen, maar draag je hem ook nog naar een beach party of een ander leuk feestje. Wel zo leuk als je een mooie jurk koopt!

Casual

De dresscode casual is eigenlijk het meest losse kledingvoorschrift dat je kunt krijgen. Mannen hoeven niet in pak en ook vrouwen mogen zelf kiezen wat ze aantrekken. Gezien het feestelijke moment is het leuk om ook bij de dresscode casual voor een stijlvolle optie te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vrolijk jurkje of een stoere jumpsuit!

Tenue de Ville

Tenue de Ville betekent ‘stadskledij’. Wat je naar de stad draagt is natuurlijk voor iedereen anders, maar het kledingvoorschrift Tenue de Ville is al een stuk minder vrijblijvend dan casual. Mannen worden verwacht in pak en vrouwen dragen een nette jurk die tot over de knie valt.

Black Tie

De dresscode black tie is een vrij formele dresscode. Deze zie je vaak tijdens het diner en feest, maar is wat minder gebruikelijk tijdens de receptie en ceremonie. Mannen gaan bij black tie voor een smoking en vrouwen voor een lange avondjurk. Houd je echt niet van een lange jurk? Dan zou je bij black tie eventueel ook voor een iets korter model kunnen gaan, zo lang hij maar over de knie valt. Hier draag je bij voorkeur een panty onder, blote benen zijn officieel niet gepast bij black tie.

White Tie

White tie is de meest formele dresscode die je op een uitnodiging kunt zien verschijnen. Bij white tie dragen mannen een rokkostuum en vrouwen een lange avondjurk. Maak de outfit af met opvallende sieraden, een stijvolle clutch en halflange handschoenen. Op de meeste huwelijken zal je deze dresscode niet tegenkomen, maar mag je het een keer aan? Ga dan zeker helemaal los!

Veel mogelijkheden

Je ziet: er zijn echt super veel mooie en leuke kledingopties waar je voor kunt gaan. Bij elke dresscode is er altijd wel een mogelijkheid die bij jouw stijl past. Let op: de kleuren wit en zwart zijn over het algemeen niet gepast als gast op een huwelijk. Wil je dit wel dragen? Bespreek dit vooraf even met de ceremoniemeester. Wellicht is het geen probleem!

Accessoires

Een huwelijk is hét uitgelezen moment om helemaal los te gaan met accessoires! Bij White Tie draag je bijvoorbeeld halflange handschoenen en bij zo goed als elke outfit is een clutch fijn. Ook is het leuk om uit te pakken met sieraden, zoals oorbellen en armbanden. Deze items draag je vermoedelijk minder vaak, het is dan ook helemaal niet erg om voor een budget-merk te gaan. Denk bijvoorbeeld aan de accessoires van Primark of Claire’s. Hier verkopen ze super leuke en betaalbare sieraden. Verwacht geen écht goud, zilver en diamant, maar dat geeft helemaal niet!

Mijn eigen huwelijk

Wat betekenen de dresscodes? Nu weet jij dat! Volgend jaar gaan Ward en ik trouwen. Over het huwelijk hebben we nog niet echt nagedacht, maar het lijkt me zeker leuk om een diner in white tie te organiseren. Wat was de dresscode op jouw huwelijk? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook