fb
Damespraatjes Damespraatjes

Blair: “Ik word gek van die vader op het schoolplein”

Ik word gek van die vader op het schoolplein

Toen Blair op de basisschool zat, waren helpende vaders op school een zeldzaamheid. Tijden veranderen en veel moeders hebben goede en verantwoordelijke banen en dus nauwelijks tijd om te luizen pluizen op school. Vaders worden steeds vaker gesignaleerd en dat is niet altijd goed nieuws. “Maar ik word gek van die ene vader op het schoolplein.”

Mijn vader werkte altijd

Een schoolreisje naar de Efteling? De moeder van Blair gaf zich gelijk op om mee te gaan. “Vond ik super leuk, niets leuker toch dan als je moeder gezellig meegaat? Mijn vriendinnetjes op school waren ook altijd blij als ze meeging en wilden bij haar in het groepje.” Blair kan zich niet herinneren dat haar vader ooit ergens mee hielp op school. “Mijn vader was altijd aan het werk en had weinig interesse in wat mijn broer en ik op school deden. Vond ik ook helemaal geen probleem, je zag sowieso weinig vaders op school.”

Ik ben ook een soort juf

Inmiddels is Blair moeder van een jongen en een meisje. “Boy, mijn oudste, zit in groep 4 en Mae gaat volgend jaar naar groep 1. Net als mijn moeder vind ik het leuk op school. Als er hulp wordt gevraagd en ik kan, dan bied ik me aan. Net zoals ik het vroeger leuk vond als mijn moeder op school was, vinden Boy en Mae dat ook. Ik vind het een meerwaarde om mijn kinderen ook te zien als ze les krijgen. Met het team ga ik heel goed om en de juffen en meesters kennen me goed. Soms lijkt het wel of ik ook op school werk en in zekere zin is dat natuurlijk ook wel een beetje zo. Alleen krijg ik er niet voor betaald.”

Nu ook vaders op het plein

Het contact met andere moeders en Blair is goed. “Ik kan eigenlijk altijd met iedereen overweg en klets graag. Tegenwoordig staan er niet alleen maar moeders op het plein, veel vader brengen en halen hun kroost ook steeds vaker. Dat vind ik leuk, het is goed voor de dynamiek om niet alleen met vrouwen op school te zijn. Bij mij vroeger op school was er geen één vader die de haartjes van de kinderen op luizen checkte, maar nu melden vaders zich er ook voor aan. Of ze rijden kinderen naar schoolreisjes zodat er geen bus geregeld hoeft te worden. Scheelt weer veel geld. Prima ontwikkelingen allemaal dus.”

Blair, wat zit je haar leuk

Een minder fijne ontwikkeling is die ene vader die continu achter andere moeders aanzit. “Jan-Willem, laat ik hem maar zo even noemen, is de vader van een meisje uit Boy zijn klas. Een knappe man met een vlotte babbel die het heerlijk vindt om met andere moeders te praten. Hij brengt het allemaal heel subtiel, dubbelzinnige grapjes en mooie complimentjes waardoor je niet gelijk in de gaten hebt dat-ie je eigenlijk schaamteloos staat te versieren. Hij komt steeds naar me toe en maakt me complimentjes over mijn schoenen en haar en ik vind dat super ongemakkelijk. Andere moeders staan dan naar me te kijken en over me te smoezen.”

Woest was ze

Niet alleen de andere ouders zien wat er gebeurt, ook de vrouw van Jan-Willem begint nattigheid te voelen. “Laatst viel de vrouw van Jan-Willem enorm uit tegen me. Met grote stappen kwam ze op me af en siste dat ik haar man met rust moest laten, dat ze heus wel in de gaten had dat ik hem stond te versieren. Ze had gezien dat hij met me appte en daar moest ik onmiddellijk mee stoppen. Maar hij is degene die me steeds wil spreken over ‘schoolzaken’, ik zoek het contact niet met hem. Het was allemaal zo beschamend en het hele voorval ontneemt me het plezier op school. Hoe ga ik hiermee om?”

Ja, hoe kan Blair dit aanpakken? Wat raad jij aan? Moet ze Jan-Willem erop aanspreken en zeggen dat ze hiervan niet is gediend? Of moet ze hem gewoon negeren? Hoe zou jij dat doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: Alex jiang via Unsplash

Sandra loopt twee gave podwalks door het historische centrum van Hoorn

Het idee van podwalks vind ik al langer onwijs leuk. Mijn man en ik hebben in 2022 alle afleveringen van Het Verhaal van Nederland met Daan Schuurmans op NPO1 gekeken. Bij elke aflevering hoorde een podwalk: een audiotour die je tijdens een wandeling kunt beluisteren. Toevallig was daar ook één podwalk over Hoorn bij. Deze heb ik nog niet gelopen. Des te leuker om nu, met onze eigen smartphones, de twee podwalks van het Verhaal van Hoorn te lopen… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

Misschoen moet je de vrouw van JW eens gewoon vertellen hoe het zit? Wat schiet je ermee op om hier uit te huilen; fix het gewoon, meid.

Martine van Os -

Toon de vrouw van Jan-Willem de appjes die hij stuurt zodat ze met eigen ogen kan zien dat híj degene is die het contact zoekt. Voor de rest kan je weinig doen, behalve negeren. Je weet dat hij een flirt is en je wil niets met hem, dus negeren en alles afslaan is het beste en het enige wat je kan doen. Het is natuurlijk tekenend dat zijn vrouw JOU de schuld geeft, en niet die semi-overspelige lul een klap voor zijn harses geeft.

eva -

Wat vervelend dat je er op wordt aangesproken door zijn vrouw. Terwijl haar man de boosdoener is. Is er een mogelijkheid om met haar te praten? En wat die man betreft, die zou ik gewoon zeggen dat je het leuk vindt dat ie helpt op school maar dat je niet gediend bent van zijn versiertrucjes.

Reageer ook