fb
Damespraatjes Damespraatjes

Bewezen: dit is de maand waarin we het lichtst zijn!

de maand waarin we het lichtst zijn

Ben jij in bepaalde maanden van het jaar zwaarder dan andere maanden? Ik wel! In de zomer ben ik meestal kilo’s lichter, want dan zit ik uren per dag op de fiets en de kilootjes vliegen er dan af, terwijl ik hetzelfde (of zelfs meer) blijf eten. Heerlijk!

Nu las ik op Metronieuws.nl een bijzonder berichtje. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen in oktober het minst wegen. Ik ben dol op dit soort onderzoekjes. Dus mijn aandacht was meteen getrokken. Waarom in oktober? En hoe kan het dat daar algemene conclusies over getrokken kunnen worden?

3.000 mensen

Metronieuws verwijst naar een studie van de Cornell University uit de Verenigde Staten. Voor deze studie hebben ze een club van 3.000 mensen uit Duitsland, Japan en de Verenigde Staten een jaar lang onderzocht. Gewicht en de voedselinname werden nauwlettend in de gaten gehouden tijdens zo’n 12 maanden.

Omslagpunt

Uit het onderzoek blijkt dat mensen doorgaans in de zomer veel trainen, onder andere om er strak uit te zien. Dit effect loopt nog wat door in het begin van de herfst. Zo rond de vierde donderdag van november (Thanksgiving in Amerika) zie je het gewicht bij veel mensen weer toenemen. Volgens de onderzoekers wegen mensen na Thanksgiving zo’n 0,2 procent zwaarder.

De koude wintermaanden zorgen er vaak voor dat je meer binnen blijft, minder sport en toegeeft aan allerlei verleidingen zoals wijn, kaas en chocolade. Met als klap op de vuurpijl de decembermaand waar we met Kerst en Oud en Nieuw niet al te veel aan ons lijn denken. Volgens de onderzoekers is hier de gewichtstoename het grootst, namelijk 0,4%. Maar dat zal niemand verbazen.

Feestkilo’s

Het duurt vaak tot in mei voordat de feestdagen-kilo’s er weer van af zijn. En dan begint de cyclus weer opnieuw. Dan gaan we weer lekker vaak naar buiten en sporten om in de zomer weer helemaal bikini-klaar te zijn!

Foto door SHVETS production via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook