fb
Damespraatjes Damespraatjes

Thanksgivingday: hoeveel denk jij dat een feestelijk diner kost?

Een van mijn liefste vriendinnen is tien jaar geleden verhuisd naar Amerika en viert sinds die tijd Thanksgiving Day. Een nationale feestdag in Amerika en Canada op de vierde donderdag in november. Maar wat houdt Thanksgiving precies in? 

Oorspronkelijk was het de dag dat Amerikanen bedankten voor een goede oogst, totdat president Lincoln tijdens de Amerikaanse burgeroorlog zei dat ondanks alle narigheid mensen elke dag ook goede dingen deden die tot dankbaarheid stemden. Hij maakte Thanksgiving Day officieel. En dus zeggen Amerikanen tegenwoordig vooral dank tegen God en elkaar voor alle goede dingen in het leven. Het is een goed gebruik om de dag te vieren met familie. Veel mensen hebben de dag erna ook vrij zodat ze in de gelegenheid zijn een lang weekend met familie door te brengen.

Pumpkin pie
Met de elkaar wordt een smakelijk feestmaal genuttigd waarin kalkoen een grote rol speelt. Vandaar dat Thanksgiving ook Turkey Day wordt genoemd. Naast kalkoen staan er op de feestelijk gedekte tafel schalen vol sperziebonen, aardappelpuree en zoete aardappelen met marshmellows, maar ook cornbread, ham, vers gebakken broodjes, doperwten, speciaal aangemaakte spruitjes en cranberries. Het dessert bestaat uit een scala aan taarten en vlaaien: pompoen, pecannoten, appel, cocos, chocola, voor elk wat wils. Restanten worden na afloop onder de familie gedeeld en mee naar huis genomen.

Zo goedkoop???
Wie denkt dat het op tafel zetten van al die heerlijkheden een fortuin kost, heeft het mis. Volgens Time Magazine kost een Thanksgivingdiner voor tien personen gemiddeld  49,12 dollar. Dat is vijfenzeventig dollar cent minder dan vorig jaar en de laagste prijs sinds 2013.

Black Friday
De vrijdag erna is de dag dat de familie gaat shoppen voor de Kerst. Voor winkeliers is het de drukste dag van het hele jaar en wordt Black Friday genoemd. Hoewel in Nederland niet wordt gedaan aan Thanksgiving, wordt zwarte vrijdag commercieel wel ingezet. Winkeliers haken graag in op zwarte vrijdag. Nederlanders gaan rond deze tijd op zoek naar geschikte cadeautjes voor Sinterklaas en Kerst en zijn gevoelig voor aanbiedingen.

Chaos in Walmart
In Amerika zorgt Black Friday soms voor hysterische taferelen in winkels zoals te zien is in onderstaand filmpje dat werd opgenomen in Walmart, de grootste supermarktketen in Amerika.

https://www.youtube.com/watch?v=_aknFSfPXm0

Sla jij je slag op Black Friday? Wist jij van het bestaan af? Wij zijn benieuwd! Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we leuk!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook