fb

Besparen op je vaste lasten? Zo doe je dat

Het leven is duur, heel duur. Dit is geen klacht (of nou ja, misschien een beetje) maar een feit. Als je nu een karretje boodschappen af wilt rekenen ben je een stuk meer kwijt dan een tijdje geleden. Experts zijn het erover eens dat de boodschappen voorlopig ook nog historisch duur zullen blijven. Gelukkig zijn er toch nog steeds manieren om te kunnen besparen op je vaste lasten. Hoe je dat doet vertel ik hieronder. 

Toch nog even over die boodschappen

Als er iets belangrijk is, als je boodschappen gaat doen, dan is het wel dat je goed gegeten en gedronken moet hebben. Ga je met een lege maag of droge mond naar de supermarkt, dan zijn alle acties natuurlijk extra verleidelijk. Daarnaast is het altijd een goed idee om een boodschappenlijstje te maken, zodat je alleen koopt wat je echt nodig hebt (okay, soms is dat best moeilijk, maar het geeft je tenminste een handvat). Vergelijk daarnaast de prijzen van de verschillende supermarkten. Hierdoor kun je een hoop geld besparen. Een voorbeeld: mijn moeder neemt vaak in de ochtend van die zakjes Brinta. Waar ze in de ene supermarkt ruim boven de twee euro vragen, zijn ze bij de ander nog verkrijgbaar voor een bedrag dat er ruim onder ligt. De moeite waard wel, zeker als het om een product gaat dat je dagelijks gebruikt. Ook is het aan te raden om iets vaker voor een huismerk te kiezen en alle producten in bulk te kopen. Houd dus echt die folders nog in de gaten die in de brievenbus vallen. Heb je een NEE-NEE of NEE-JA sticker, dan kun je alle folders ook nog gemakkelijk online bekijken.  

Loop je abonnementen eens na

Hoeveel streamingsdiensten kunnen jullie thuis aanslingeren? Heel eerlijk, ik geloof dat wij ze bijna allemaal hebben. Kijken we ze ook allemaal? Euh, nee! Als je het bedrag dat je maandelijks kwijt bent hieraan optelt dan schrik je je de tandjes. Tijd om alles eens na te lopen dus (ik heb het direct zelf in mijn agenda gezet). Daarnaast heb je ook nog je (telefoon), internet- en televisie abonnement. Misschien valt hier ook nog wat te halen? Die vaste lijn gebruik je wellicht niet meer (en iedereen belt je altijd mobiel) dus waarom zou je deze nog aanhouden? En dan over die mobiel gesproken, hoe duur is dat abonnement eigenlijk? Mag je binnenkort verlengen en is het toestel dat je in gebruik hebt nog prima? Kijk dan eens of sim only iets voor je is. Je betaalt dan minder per maand omdat je geen toestel hoeft af te betalen. Scheelt toch weer dik in de portemonnee.  

Trek eens een extra trui aan thuis

De energiekosten rezen de afgelopen maanden de pan uit en veel mensen zaten hierdoor letterlijk in de kou. De angst voor de energierekening was immens! Het is goed om eens na te denken over hoeveel energie we nou eigenlijk allemaal gebruiken en waarvoor. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de verwarming de hele dag aan te laten staan, zeker als je ‘toch nog even vastzit bij je huidige energieleverancier’, maar hem eens een paar graden lager zetten is ook helemaal niet erg. Trek dan gewoon eens een extra trui aan en pak een lekkere fleecedeken. Andere mensen die ‘wel moeten’ doen het ook op deze manier. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat je huis goed is geïsoleerd. Woon je in een huurhuis en is het één groot tochthok? Dan zou je een beroep kunnen doen op de verhuurder. Onthoud wel: een verhuurder is niet verplicht om energiebesparende middelen toe te brengen aan de woning, zoals dubbelglas en isolatie. Niet alle woningen in Nederland hoeven dit namelijk te hebben. Je kunt dit de huurbaas dus niet aanrekenen als onderhoudsgebrek.

We zijn heel benieuwd naar de acties die jij inzet om te besparen op je vaste lasten. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over.

Beeld: Bianca Lucas on Unsplash