fb

Besparen op je energierekening: in hoeverre kunnen vergelijkssites je helpen?

Krijg jij ook steeds telefoontjes van jonge mensen van een call center die je beloven dat je veel geld kunt verdienen door te veranderen van energieleverancier? Ik ben dan altijd zeer wantrouwig en het liefst zou ik meteen ophangen. Naast dat ik het vervelend vind dat ik voor dit soort dingen word gebeld, ga ik ook niet zomaar aan een wildvreemde vertellen hoeveel energie ik nu verbruik, hoeveel mensen er in mijn huis wonen, hoe mijn ochtendritueel er uitziet en al helemaal niet hoe vaak ik douche!

Als ik dus echt zou willen overstappen, wat ik niet snel doe want over het algemeen ben ik hondstrouw, zelfs naar mijn energieleverancier, dan zou ik mezelf vermoedelijk via internet oriënteren en een vergelijkingssite raadplegen. Nu las ik laatst dat je ook hierbij wel op een aantal dingen moet letten.

Let op wat je vergelijkt

Sommige kosten zijn voor alle energieleveranciers gelijk, maar dat geldt niet voor het energietarief, het vastrecht en de regiotoeslag. Op deze drie punten valt dus winst te behalen.

Pas op met de vergelijkingssites

Soms kunnen energiebedrijven het resultaat van de vergelijkingssite beïnvloeden door tijdelijk een lager tarief in te vullen. Heb je de vergelijking gemaakt en je bent tevreden over een aanbod, zorg dan dat je een printje maakt van wat je hebt afgesproken. Spreek af dat je niet meer betaalt dan wat je overeen bent gekomen en stem ook af dat er geen bijkomende kosten zijn. Let goed op dat er geen ontbindende voorwaarden zijn voor het afgesproken tarief.

Kijk op internet ook naar reacties van andere consumenten

Een slechte ervaring praat zich snel rond. Kijk dus voor je overstapt even naar ervaringen van anderen. Kijk bijvoorbeeld bij de Consumentenbond, Kieskeurig of TROS Radar.

Een nieuwe manier van energie kopen is je aansluiten bij een vereniging van consumenten die ook bij grote maatschappijen kortingen kunnen bedingen omdat ze veel inkopen. Word je lid van zo’n vereniging dan beperkt deze korting zich vaak niet tot alleen je energienota, maar dan kun je vaak ook van andere voordeeltjes genieten.

Reageer ook