fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoeveel energie kost jouw dagelijkse ochtend-ritueel?

De meeste van ons hebben ’s ochtends een vast ritueel. We staan op, pakken een kop koffie, kijken in de spiegel, stappen onder de douche en zo verder. Voordat we de deur uit zijn hebben we al heel wat energie verbruikt. Uiteraard kost opstaan al een bak aan energie, maar die is tenminste wel groen. Hoeveel energie denk jij dat jouw dagelijkse beauty ritueel kost? Wat verbruikt een föhn en hoeveel geld kost het als je elke dag een kopje koffie zet?

Vrouw-met-fohn-dp

Wat kost jouw haar?
De meeste vrouwen föhnen hun haar voordat ze de deur uitgaan. Zeker nu het weer kouder wordt, is het niet fijn om met nat op pad te gaan. Weinig vrouwen denken na over hoeveel energie het föhnen van het haar kost. Een gemiddelde moderne föhn is een apparaat van 2000W. Dat zegt op zich natuurlijk niet zoveel. Stel dat jij elke dag je haar föhnt voor 5 minuten en de stroomprijs € 0,22 is. Dan verbruik je per maand dus € 1,12 aan stroom. Lijkt mee te vallen. Maar als je het vergelijkt met een stijltang die maar € 0,34 per maand verbruikt, is het toch wel duur.

Wakker worden met koffie
De meeste van ons beginnen de dag met een kop koffie om even lekker wakker te worden. Misschien vermoed je dat een apparaat dat groter is dan een stijltang ook meer stroom verbruikt, maar dat valt mee. Je kopje koffie kost aan stroom maar 30 cent per maand. Bekijk hier de energiekosten van je koffiezetapparaat over de totale levensduur van het apparaat.

Mooie schone kleren
Kleren moeten  natuurlijk wel schoon zijn. Gelukkig hoeven we ze alleen nog in de wasmachine te stoppen en die doet voor de rest het werk. Stel dat jij één keer per week de was doet, dan kost je dat € 1,20 per wasbeurt. Nog even in de droger? Dan kost het ’t dubbele.

Kosten besparen
Leuk al deze informatie, maar we gaan nu natuurlijk niet ineens met ongeföhnd haar en zonder ons geliefde kopje koffie de deur uit. Toch is er een manier waarop je op de kosten kunt besparen. Heb je bijvoorbeeld al groene stroom? “Dat is toch juist duurder?” hoor ik je nu denken. Als je het moet kopen wel, maar je kunt ook zelf groene stroom opwekken als je zonnepanelen laat instaleren. Dan kan het zelfs zo zijn dat je geld verdient als je minder verbruikt dan je opwekt. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen! En dan kost het föhnen en koffiezetten bijna niets.

Bron kosten berekening: http://www.eclecticsite.be/calc/appVerbruik.htm

Foto fohns: http://www.pinterest.com/pin/284219426455105284/

Reageer ook