fb

Bakken zonder teflon: waarom en hoe?

Wat kook jij allemaal in water? Bij mij zijn het dingen als pasta en rijst, maar verder eigenlijk bijna niets. Aardappelen, groenten, peulvruchten, vlees, vis en vega-producten bereid ik zo goed als altijd in de oven of in een koekenpan of wok. Waarom? Smaak en structuur! Bereiden in water vind ik simpelweg de minst goede manier om smaken en structuren optimaal tot hun recht te laten komen. Dat bakken doe ik nu nog in pannen met een anti-aanbaklaag. Deze laag staat ook wel bekend als Teflon. Maar wat is teflon precies en kan deze stof kwaad? In dit artikel beantwoorden we de vraag ‘Bakken zonder teflon: waarom en hoe?’

Wat is teflon?

Als we het over pannen met een anti-aanbaklaag hebben, gaat het al snel over teflon. Maar wist je dat teflon eigenlijk geen productnaam, maar een merknaam is. De officiële productnaam is PTFE: PolyTetraFluorEthyleen. Tot 2015 mocht teflon ook de stof PFOA bevatten. Omdat deze stof in verband wordt gebracht met kanker, mag deze stof sindsdien niet meer in producten voor consumenten gebruikt worden. Pannen met teflon die vandaag de dag worden geproduceerd bevatten dus níét de kankerverwekkende stof PFOA.

Waarom willen mensen bakken zonder teflon?

Ondanks dat de stof PFOA niet meer in teflon zit, zijn er toch veel mensen die willen bakken zonder teflon. Teflon kan slecht tegen temperaturen van boven de 260 graden. De teflonlaag beschadigt dan en valt bij temperaturen vanaf 350 graden zelfs uit elkaar. Ook is het niet aan te raden om met lepels, vorken en spatels van metaal in een pan met een teflonlaag te roeren of te schrapen. De laag kan dan loskomen en dit komt dan in het eten. Steeds meer mensen kiezen daarom voor teflon-vrije producten, zoals een koekenpan en een hapjespan zonder anti-aanbaklaag.

Welk materiaal dan wel?

Gelukkig zijn er diverse producten zonder teflon te koop. Zelf ga ik kiezen voor pannen met een keramische anti-aanbaklaag. Hierbij heb je geen last van de nadelige eigenschappen van teflon, maar wel de voordelen van een pan met anti-aanbaklaag. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor zo’n prachtige (maar wel kostbare) koperen pannenset. Deze staat al lang op mijn wensenlijstje.

Wanneer snel actie ondernemen?

Heb jij nog pannen met een anti-aanbaklaag van vóór 2012 in de keuken staan? Dan raden wij aan deze direct de deur uit te doen. Voor deze tijd was de kankerverwekkende stof PFOA nog wél toegestaan voor gebruik in consumentenproducten. Niet meer gebruiken en snel nieuwe (en veilige!) pannen kopen dus.

Wist jij dit?

Ik had me nooit gerealiseerd dat er ook pannen met een keramische anti-aanbaklaag bestaan. Wat een ongelofelijk goed alternatief! En wist jij dat teflon voor 2012 de stof PFOA mocht bevatten en wat dit met je kan doen? In wat voor soort pannen kook jij momenteel? Wil jij ook bakken zonder teflon? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig!

Afbeelding boven artikel: Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook