fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nadia’s autoruit ingeslagen vanwege hond op achterbank: “Airco stond aan!”

autoruit ingeslagen vanwege hond op achterbank

Omdat Nadia en haar vriend Ewout geen kinderen kunnen krijgen en toch een grote zorgbehoefte voelden, kozen ze voor een hond. “Ik weet dat een hond anders is dan een kind, maar het geeft ons wel heel veel plezier, warmte en gezelligheid. Onze labrador heet Mika en hij is echt een heel belangrijk onderdeel van ons gezin. Op vakantie mag hij altijd mee, we wandelen elke dag drie uur met hem en als hij zich niet lekker voelt, nemen we hem meteen mee naar de dierenarts. Hij krijgt echt heel veel liefde, zorg en aandacht. En toch belandde ik laatst in een situatie waarin ik voor dierenbeul werd uitgemaakt. Onterecht als je het mij vraagt.” 

Toen Nadia vorige week snel een paar laatste boodschappen voor de barbecue wilde doen, net na haar lange wandeling met Mika, gebeurde er iets vervelends. “Het was bijna 32 graden en ’s avonds kwamen er vrienden eten. Ewout wilde barbecueën en dus reed ik nog even langs de supermarkt om wat stokbrood, sla, sausjes en drankjes te halen. Mika en ik hadden net een lange wandeling gemaakt, waarbij hij toch wat last had van de hitte. De airco in de auto deed hem goed en toen ik bij de supermarkt kwam voelde het helemaal niet goed om hem buiten aangelijnd op mij te laten wachten.”

Geen zorgen, airco staat aan

De auto van Nadia heeft een zogeheten ‘Dog Mode’. “Dit is waanzinnig! Als je de auto hebt geparkeerd kan je de airco aan laten staan. Op het scherm in de auto verschijnt dan een bericht voor voorbijgangers: ‘Mijn baasje is straks terug. Geen zorgen, de airco staat aan. Het is hier 22 graden’. Op deze manier kan ik Mika op hete dagen makkelijk even in de auto laten zitten, zonder dat het te heet voor hem wordt. Ik ken de verhalen van honden en kinderen die overlijden omdat ze in een bloedhete auto opgesloten zaten. Dat zou ik echt nooit doen.”

Vernield

Nadia laat Mika nooit langer dan een kwartier tot twintig minuten alleen in de auto wachten. “Als ik langer de winkel in moet, dan breng ik Mika altijd eerder naar huis. Maar een kwartiertje in een heerlijk koele auto met zijn kluif en een bakje water? Dat moet kunnen toch? Helaas kwam ik vorige week in een hele vervelende situatie waarbij mijn autoruit door voorbijgangers is vernield.”

Autoruit ingeslagen

Wanneer Nadia na iets meer dan 10 minuten winkelen de supermarkt uitkomt, ziet ze een groepje mensen om haar auto heen staan. “Ik schrok natuurlijk heel erg en dacht meteen dat er iets met Mika aan de hand was. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat één van mijn autoruiten kapotgeslagen was. Mika was hard aan het blaffen en leek heel erg overstuur. Eenmaal bij de auto aangekomen, werd ik door de omstanders uitgemaakt voor ‘dierenbeul’ en ‘vuile heks’.”

Scherm niet gezien

Nadia legt aan de omstanders uit dat Mika veilig en koel in de auto zat. “Ze hadden het scherm niet gezien. Eén dame zag een hond en heeft in complete paniek andere mensen erbij geroepen. Een andere meneer had een noodhamer in zijn auto liggen en heeft deze gebruikt om een van mijn ruiten mee kapot te slaan. Niemand kwam op het idee om het scherm in mijn auto te controleren of om even de supermarkt in te lopen. Ongelofelijk balen natuurlijk, want nu moet mijn hele ruit worden vervangen. Ook lag mijn auto vol met glas; iets wat het er voor Mika niet veiliger op maakt.”

Geholpen met opruimen

De meneer die de ruit van Nadia in heeft geslagen voelt zich schuldig en geeft aan dat hij zich liet meeslepen met de paniek van die andere mevrouw. “Hij bood zijn excuses aan en stelde voor dat hij en de mevrouw de kosten voor de nieuwe ruit zouden splitten. Vond ik heel schappelijk, maar die mevrouw niet. Zij vond dat dit mijn eigen schuld was en dat ik Mika helemaal nooit in de auto zou moeten achterlaten. Zelfs niet voor een kwartiertje met de airco aan. Nogmaals noemde ze mij een dierenbeul en liep vervolgens weg. De meneer die de ruit heeft ingeslagen heeft mij nog geholpen met het opruimen van het glas. Hij en ik delen nu de kosten voor een nieuwe ruit.”

Nooit in een hete auto achterlaten

Nadia wil hondeneigenaren oproepen hun hond NOOIT in een hete auto achter te laten. “Dat is levensgevaarlijk. Aan de andere kant wil ik voorbijgangers vragen om bij het zien van een hond in de auto, even te kijken of niet gewoon de airco aanstaat. Ik weet dat de actie goed bedoeld was, maar slim is anders. Nu is mijn autoruit ingeslagen, heb ik flink schade en mijn hond is geschrokken.”

Afbeelding: OLGA VASILYEVA via Unsplash

Mooi of niet? Dit zijn de meest opvallende sieradentrends van dit moment

In mijn lade met sieraden heb ik drie soorten items: sieraden die ik als erfstuk van een familielid kreeg, kostbare en tijdloze sieraden die ik op een dag wil doorgeven aan mijn kinderen en trendy sieraden die ik op dagelijkse basis lekker draag. Natuurlijk zijn de sieraden uit de eerste categorie mij het meest waard. Misschien niet zo zeer in geld, maar des te meer om het feit dat het betekenisvolle erfstukken zijn. Ik draag ze zelden en ben er heel zuinig op. Als je mij ziet is de kans groot dat ik tijdloze sieraden combineer met trenditems. Superleuke combi vind ik altijd. Benieuwd welke sieradentrends je deze zomer gaat zien… LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

17 reacties

Marthijn -

Je laat een levend wezen dat zichzelf niet kan redden en niet kan communiceren niet alleen. Al helemaal niet in een auto. En of het nou regent of 50 graden is maakt geen fluit uit: er kan altijd iets gebeuren buiten jouw macht om en dan?

(In dit artikel was het een veilige situatie, maar buiten haar macht om stond het arme beest dus wel tussen mensen in paniek en een gebroken autoruit. Dit was niet nodig geweest.)

Shailin -

Wat een kortzichtige en achterlijk reacties van de meeste lezers. Nadia heeft heel bewust gehandeld. Enige leermoment is dat een aparte kaart met dikke letters bovenop je dashboard wat meer duidelijkheid kan geven. Ik weet alleen niet of dat tegen de narcistische “karen” types opgewassen is. Vraag is of überhaupt iets tegen dat soort types bestand is. Dat je met 32 graden merkt dat het te heet wordt voor je hond en dat onthoudt en lering uit haalt, geeft alleen aan dat je contact houdt met je hond en proefondervindelijk de grenzen van je huisdier leert kennen en respecteren. Voor de meeste anderen geldt, typisch het opgeheven vingertje. Ik hou mij meer vast aan bezin eer je begint. Dus niet uit emotie handelen, maar weloverwogen/bewust. Ook dat kan in een oogwenk. Wat betreft de dame had een burgeraanhouding erg op zijn plek geweest. Mes snijd aan 2 kanten en de opruiende dame loopt nu weg voor haar verantwoordelijkheid.

Lydia -

Heel apart want ze maakt wel een LANGE WANDELING als het 32 graden is.

Diana -

Zeker je hond niet voor de winkel vast maken. Kan gestolen worden . Mijn hond, een boemertje is aangevallen geworden door een grote hond. Hij kon geen kant op. Was met hem een ommetje gaan lopen en liep langs de winkel en dacht dan kan ik gelijk iets halen. Ik doe dit nooit meer.

Joris -

Vonne, van wie of wat mag je een hond niet aan een speciaal daarvoor bedoeld haakje bij de deur van een winkel vastmaken als je even winkelt? Of aan een fietsenrek, lantaarnpaal, enz.

Joris -

Natuurlijk is dat hun zaak, Gerrit, maar jezelf een gezin vinden, máákt je geen gezin.

Vonne -

Om die reden durf ik mijn hond al niet in een auto alleen te laten. Al sta ik er naast om bij een ATM te pinnen. De kortzichtigheid van de mensen die iets opgedrongen hebben gekregen door de media. Deze grote gross mensen kunnen niet zelf nadenken en er wordt voor hun gedacht. Zo ook de vele reacties hier. Zeker zijn er mensen die kinderen en dieren in een te warme auto achterlaten, maar bel dan de politie. Bezint eer je begint. Denk zelf eens na, is dat zo moeilijk. Maar laat je niet opzwepen door mensen die denken alles te weten en helaas een te laag EQ te hebben. Nadia had de vrouw vast moeten houden en de politie moeten bellen voor vernieling. Nog netjes dat de meneer zijn fout heeft erkend. En wat betreft de airco dit kunnen al in auto,s zitten van 10 jaar en ouder. Vooral de luxere auto,s. Amerikaanse en Japanse merken. Ook de Tesla heeft het blijkbaar. En voor degenen die een relatief nieuwe tot jonge auto heeft, ik zou jullie instructieboek er maar eens op na lezen. Veel auto,s worden hier al mee uit gerust, het wordt alleen niet verteld. Maar je zou het terug kunnen vinden in je display. Voor de luie moeder, je neemt je huilende en of slapen baby maar mooi mee de winkel in. Al is het ook maar voor een brood. Helaas mag je de hond niet mee de winkel innemen, begrijpelijk natuurlijk, maar je mag je hond ook niet vast binden bij de deur, Ivm diefstal. Ik zou overal op het raam een notitie van de airco maken, evt de ramen tijdelijk blinderen, dit kan. En degene die alsnog mijn auto zou vernielen wordt aangegeven bij de politie. Dat men hierop allert is, is een goed iets. Maar vele schieten hierin door, omdat ze niet zelf kunnen denken. Jammer van een niet denken en kortzichtige maatschappij.

Gerrit -

Joris, als die mensen zichzelf definiëren als een gezin is dat hun zaak. Als zij vinden dat hun hond eend een van hun gezin uitmaakt is dat hun eigen gevoel. Wie ben jij om daar over te oordelen?
Door de constante paniek berichten in de media wanneer het hier eens een paar dagen wat warmer is gaan mensen al snel overreageren. Misschien eerst eens nadenken voor je zomaar andere mensen hun auto vernield. Een hond raakt niet oververhit van 10 minuten in een auto, ook niet zonder airco. Als je dus echt wil helpen kan je makkelijk eerst even kijken, en wachten of de eigenaar niet terugkomt binnen een redelijke tijd. Een beetje gezond verstand is altijd meegenomen voor je handelt.

Tinie -

Ik kan me niet voorstellen dat mensen eerst de auto in gaan proberen te kijken om een vaag schermpje te kunnen zien in de volle zon. Ik denk dat als je gewoon lekker ouderwets een brief op de ruit had geplakt ’t zichtbaarder was geweest.
Moeten we dadelijk de kinderen leren eerst het hele schoolgebouw door te lopen als ’t brandalarm afgaat, om te kijken of er echt brand is en het wel nodig is te evacueren?

Fiene -

Hoi Joris,
Ik vind het lastig onderwerp maar ik heb nog nooit van een auto met een automatische airco gehoord voor dieren. Mocht het heel warm in de auto zijn en het dier was gestikt had die vrouw idd goed gedaan. In dit geval stond de auto een airco aan en was er niets aan de hand geweest. Maar tegenwoordig gebeurd (lees ik) veel vaker dat dieren en kinderen in de auto worden achtergelaten.dan snap ik de paniek wel. De mevrouw had misschien wel toe kunnen geven dat er niets aan de hand was in plaats van dierenbeul te roepen en weg te lopen. Maar goed wat als bijv de airco kapot was gegaan was het weer een heel ander verhaal geweest. Ik zelf had het helemaal niet gedaan zowel met kinderen en dieren. Ik zou het niet aandurven dan had ik mijn hond thuis gelaten (denk ik) of bij mijn vriend of de buren. En mijn twee kinderen had ik het helemaal niet in mijn hoofd gehaald maar goed zij had het wel gedaan. Dat was haar keuze. En ik had misschien wel hetzelfde gedaan (als die vrouw dan) maar als ik had gehoord dat er een airco was voor een hond in de auto die aan zou staan zou ik wel gezegd hebben O sorry dat wist jk niet en heb ook niet op gelet. Kortom lastig en ik heb zelf geen hond dus gelukkig hoef ik niet keuze niet te maken. 🙂

Joris -

Misschien moet je de definitie van gezin eens opzoeken, Linda? Kinderloze stellen zijn per definitie geen gezin, maar een koppel. Een hond (of poes of konijn) maakt daar geen verandering in.

Joris -

Fiene, de vrouw heeft een fout gemaakt en die niet erkend? Sorry hoor. What’s next, je baby of peuter 15 minuten onbeheerd in de auto achterlaten omdat de airco toch wel aan staat?

Ron -

Rieneke wat voor heldendaad is andermans eigendommen slopen??? Dus als jou kind huilend achter bij je op de fiets zit moet ik ook maar een heldendaad uitvoeren en je kind afpakken??? Want je bent een slechte moeder en je hebt het er zelf na gemaakt! Anders had je kind niet gehuild.

Linda -

Je hond kort in de gekoelde auto laten wachten is m.i. veel verstandiger dan buiten de winkel. Veel veiliger voor de hond (niet gestolen, lastiggevallen etc) en rustiger. Wanneer een hond gewandeld heeft is ie moe en warm, en de auto is een bekende plek. Dat iemand zo in paniek raakt en niet meer nadenkt vind ik pas een rare reactie. Dat gaat echt veel verder dan bezorgdheid om een hond. Kijk even naar de toestand van de hond, kijk om je heen. Dan was dit niet nodig geweest. Het is een prachtsysteem die dogmode in moderne auto’s! En een hond is geen kind, maar zeker wel onderdeel van het gezin.

Fiene -

Een dierenbeul ben je zeker niet.
Maar ik denk dat veel mensen het systeem in je auto niet kennen (ik heb er nooit van gehoord).
Misschien een soort sticker op het raam plakken van dat je een airco hebt aan staan voor de hond?
Ik denk dat mensen de hond zien, in paniek raken en daarna meteen actie ondernemen. In paniek gaan ze niet in de auto kijken of er iets op het scherm staat. Maar wat vervelend van de vrouw die haar fout niet erkende, lief van de meneer die het wel erkende. Er word zoveel gewaarschuwd voor dat je kids en dieren niet in de auto mag laten bij warm weer dat mensen (gelukkig) er wel op letten.

Joris -

Om te beginnen: wat leuk om eens een (voor mij) nieuw verhaal te lezen.

Als ik het goed begrijp moeten mensen volgens jou eerst jouw instructies op het scherm in de auto lezen alvorens ze handelen? Dat vind ik een tamelijk aparte gedachtengang (om niet het woord wereldvreemd te gebruiken). Daarbij: dat scherm en die airco gaan vast uit als de accu leeg raakt. En u plant een kwartiertje weg te zijn, maar kan opgehouden worden of de hond vergeten. Je gaat wel met hem wandelen in de hitte maar wilt hem niet in diezelfde hitte even lagen liggen wachten… Beter je hond thuislaten als je gaat winkelen.

Ten derde, wat een toeval dat dit interview met heeft plaatsgevonden nu het zomers weer is. Dat was vast een haastklus voor de redactie. Chapeau.

Tot slot: een kinderloos stel met een hond is geen gezin, maar een kinderloos stel met een hond. Een hond.

Rieneke -

Afschuwelijk dat jij een man die een heldendaad verricht mee laat betalen en opruimen.
Een hond achter laten in een auto en dan nog met zo’n temperatuur doe je niet. Leken weten niet dat zo’n airco stand bestaan en staan er ook niet bij stil. Je hebt het er echt zelf nasr gemaakt.

Reageer ook