fb
Damespraatjes Damespraatjes

Clara: “Aan tafel lijkt mijn man wel een klein kind”

Aan tafel lijkt mijn man wel een klein kind

Clara groeide op in een gezin waarin lekker eten en lang tafelen belangrijk waren. “Elke zondag aten we met de hele familie. Iedereen maakte iets en nam dit mee. Zo hadden we een tafel vol lekkers en konden we daar uren met z’n allen van genieten. Ik had altijd gedacht dat het later in mijn eigen gezin precies zo zou gaan. Inmiddels is het ‘later’ en heb ik een man en twee kinderen. Helaas zien de eetmomenten er bij ons thuis een stuk minder gezellig uit…” 

Zo mijn best doen

De kinderen van Clara zijn 3 en 5 jaar oud. “Alex van vijf eet alles. Hij is een soort menselijke vuilnisbak en dat is voor mij als moeder heerlijk. ‘Mama, dit is het lekkerste wat je ooit hebt gemaakt’, zegt hij bijna elke avond. Dat is geweldig om te horen en het is iets wat hij zeker van mij heeft. Fien van drie is een lastige eter. Ze is natuurlijk pas een peuter, maar er zijn maar weinig dingen waar ze echt blij van wordt. Ik moet elke keer zo mijn best doen om ervoor te zorgen dat ze voldoende eet. Het is mij ook wel duidelijk van wie ze dat heeft…”

Bord friet voor de tv

Hylke, de man van Clara, groeide op in verschillende pleeggezinnen. “Elk gezin had zo zijn eigen tafelrituelen en gerechten. Vaak was er ruzie en Hylke had hierdoor weinig met ‘gezellig tafelen’. Eten is voor hem iets wat je gewoon moet doen en wat maar beter snel en efficiënt kan gebeuren. Je maakt hem dan ook echt niet blij met eten in een restaurant of lange etentjes met vrienden. Je maakt hem het meest gelukkig met een bord friet die hij voor de tv mag opeten.”

Broodje uit de trommel

Clara vindt het moeilijk dat Hylke anders met eten omgaat. “Maar ik hou van hem en heb geaccepteerd dat dingen als uiteten gaan of een gezellig avondje gourmetten er niet inzitten. We doen gelukkig heel veel andere dingen waar we samen wel heel happy van worden. Zo gaan we graag als gezin wandelen of fietsen. Onderweg halen we een boterham uit onze broodtrommel en gaan snel weer verder. Daar kan ik goed mee leven.”

Specifieke wensen

Toch is er iets waar Clara enorm van baalt. “Hylke wil niet alleen maar kort aan tafel zitten, hij heeft ook nog eens hele specifieke wensen met betrekking tot wat er wordt geserveerd. Hij houdt niet van vis, niet van de meeste groenten, niet van ‘exotische’ gerechten zoals een curry en ook dingen waar ei in verwerkt kan hij niet tegen. Omdat ik wil dat de kinderen deze dingen wel gewoon leren eten -en omdat Alex en ik ze wel lekker vinden- eist Hylke dat ik op die avonden apart iets voor hem kook.”

Twee maaltijden

Als Clara geen aparte maaltijd voor Hylke bereidt, weigert hij aan tafel mee te eten. “Echt net een klein kind. Onze moeilijke eter Fien gaat er nog beter mee om wanneer er iets op tafel staat waar ze niet blij van wordt. Om de goede vrede te bewaren kook ik daarom vaak twee maaltijden: één voor Alex en mij en één voor Hylke en Fien. Zij eten minstens vijf keer per week macaroni met tomatensaus en een bakje rauwkost ernaast. Eigenlijk heb ik drie kinderen, in plaats van twee.”

Goede voorbeeld geven

Omdat Clara druk is met haar werk en het gezin, heeft ze eigenlijk helemaal geen zin om twee verschillende maaltijden te bereiden. “Ik wil dat Fien gaat eten wat de pot schaft. Maar dat gaat nooit lukken als haar vader dat ook niet doet. Meerdere keren heb ik gezegd dat ze wil dat Hylke gewoon mee-eet en het het goede voorbeeld geeft. Maar dat weigert hij. En als ik zeg dat ik voor hem geen apart eten meer wil koken, zegt hij dat hij dan zelf wel friet afhaalt en dit op de bank opeet. Dat is natuurlijk een nóg slechter voorbeeld.”

Kinderachtig

Clara baalt als een stekker van het kinderachtige gedrag van Hylke. “Maar wat kan ik doen? Vriendinnen maken er vaak grapjes over en vragen zich soms hardop af of ik nog wel met Hylke verder moet. Maar bij hem weggaan omdat hij moeilijk doet over eten? Dat gaat mij wat ver. Zeker omdat ik weet dat hij er gewoon niet mee is opgegroeid, vind ik het niet eerlijk om zo hard tegen hem te zijn. Ik hou van hem, maar zou het zó fijn vinden als hij niet zo kinderachtig zou doen. Zijn er meer vrouwen waarbij de man dit van ze verwacht? Heeft iemand goede tips voor mij?”

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Anja -

Laat hij maar is een week koken kijken hoe hij het regelt met de kids

Lily -

Klinkt erg bekend. Mijn vriend eet ook minder goed dan zijn 3 jarige dochter. Hij moet eten wat de pot schaft en als hij er geen zin in heeft heeft hij pech. Vaak zegt hij dan ‘ik eet straks wel meer dessert’, een ongezonde keuze, maar wel die van een volwassen man. Ik zorg er wel voor dat dit dan pas gebeurt nadat zijn dochter in bed ligt want dan is het minder een ‘slecht voorbeeld’ voor haar. Misschien kan je man nadat de kinderen slapen om zijn pak friet iedere avond? Zijn dochter is maar de helft van de tijd bij ons, daardoor is het wel wat masker. We hebben de afspraak dat als ze er is we gezond eten en wanneer ze bij haar moeder is het een beetje minder gezond mag zijn. Ik heb wel echt nood aan mijn portie groenten dus dat maakt het op die momenten voor mij ook wel lastig. Hij heeft vooral ingestemd met het ‘gezonde eten’ wanneer zijn dochter er is omdat ze bij haar moeder niet veel meer krijgt dan boterhammen met speculoospasta.

Ria -

als ze doet wat Sanderien zegt krijgt ze het jongste kind ook niet meer aan gewoon eten.omdat het ook slecht eet .ik vind het kinderachtig van haar man .probeer het gewoon .en eet 1x per week frite

Sanderien van Mul -

Ik had sympathie voor je partner totdat je over ‘eisen’ begon. Laat meneer maar lekker elke avond een zak friet voor de tv opvreten, ga jij lekker met de kleintjes een goede, gezonde en lekkere maaltijd aan tafel eten. Ik kan me best inleven dat voor iemand eten an sich beladen kan zijn (heb zelf ook te maken gehad met een eetstoornis) maar eisen stellen, gaan lopen mokken, kinderachtig gedragen lokt bij mij een even kinderachtige reactie uit. Eens met Joris – wat ben je, z’n voetveeg of z’n partner?

Joris -

Een volwassen persoon die eist dat de partner iets afwijkends kookt? Meisje toch, ben je z’n voetveeg of z’n partner?

Reageer ook