fb
Damespraatjes Damespraatjes

Nancy: “Ze dacht dat wij haar niet hoorden toen we wegreden”

Nancy en haar man Pascal hebben sinds hun pensioen alle tijd van de wereld. “De kinderen zijn uitgevlogen, we worden niet meer op ons werk verwacht en de hypotheek is afbetaald. Een heerlijk gevoel waar we allebei flink van genieten. We hebben na jaren van hard werken eindelijk tijd om op reis te gaan en regelmatig met vrienden af te spreken. Alleen vraag ik me af of ik nog wel bevriend wil zijn met Willem en Monique…”

Goed leven

Jarenlang stonden Nancy en Pascal op de markt. “We hadden een viskraam en hebben echt prima geboerd. Elke maand zetten we opzij wat we konden missen en we leefden zuinig. Daar plukken we nu de vruchten van. Twee keer per jaar kunnen we op vakantie, Pascal en ik kochten een cabrio en we gaan regelmatig uitgebreid uiteten.”

Afspreken met vrienden

Iets wat we naast reizen, touren met de cabrio en lekker eten graag doen, is afspreken met vrienden. “Daar hadden we vroeger nooit tijd voor. We moesten elke dag vroeg op en in de weekenden waren we meestal aan het werk. Nu willen we die contacten weer aanhalen. Het is leuk dat veel mensen in onze omgeving met pensioen zijn of minder werken. Ineens kunnen we op dinsdagavond naar het strand rijden en daar een hapje eten. Voor niemand een probleem dat het later wordt; we kunnen allemaal uitslapen.”

Minder te besteden

Ook hun vrienden Willem en Monique genieten van hun welverdiende pensioen. “Zij hebben helaas wat minder te besteden. Monique werkte achter de kassa bij een supermarkt en Willem was loodgieter. Ze moeten het doen met hun AOW en hun pensioen. Veel spaargeld hebben ze niet en hun huis is nog niet helemaal afbetaald. Ook hebben zij een zoon die financieel flink op ze leunt. Al met al moeten ze meer op de centen letten dan wij.”

Goed begin

Laatst gingen Nancy en Pascal eten bij Willem en Monique. “Het was prachtig weer, dus gingen we lekker met de cabrio. Als wij bij mensen langsgaan om te eten, neem ik graag wat mee. Meestal bloemen voor de gastvrouw en een lekkere sigaar of mooie fles voor de gastheer. De avond begint dan meteen goed, en zo ook bij Willem en Monique.”

Gezellig en soepel

Nancy en Monique kletsten honderduit. “Over de vakantieplannen, de kinderen, het eten, enzovoorts. Ik had echt het idee dat de avond gezellig en soepel verliep. Alleen toen Pascal en ik in de auto stapten en Willem en Monique dachten dat wij al weg waren, kregen we te horen dat zij daar heel anders over dachten…”

Lelijk praten

Op de stoep nemen de twee stellen afscheid van elkaar. “We gaven elkaar drie zoenen en Willem en Monique trokken de poort achter zich dicht. Wij besloten last minute toch de kap van de cabrio nog even te openen en stonden wat langer voor hun haag geparkeerd. En terwijl wij de kap openden, hoorde ik Monique en Willem toch lelijk praten over de avond.”

Grote opschepper

Nancy hoort hoe Monique tegen haar man klaagt over de vermoeiende gesprekken met haar. “Ze vond dat ik alleen maar over mezelf praatte en dat ze het ongevoelig vond hoe ik zo over onze vakanties sprak, wetende dat zij dat niet kunnen betalen. Ook hoorde ik hoe Willem over Pascal zei dat hij een grote opschepper is met die ‘ordinaire wagen’. Ik vond het zó jammer om dit zo te horen. Naar mijn idee was het heel gezellig en heb ik Monique juist heel veel vragen gesteld.”

Heb ik toen ook gedaan

Nancy en Pascal besluiten stilletjes weg te rijden en te doen alsof ze de twee niet hebben gehoord. “We vonden het extreem ongemakkelijk! Ergens begrijpen we waar het vandaan komt; bij ons loopt alles momenteel een stuk soepeler en zorgelozer. Maar dat is toch geen reden om zo over ons te spreken? Er zijn jaren geweest dat wij nooit weg konden en zij wel. Toen heb ik toch ook met volle aandacht naar haar verhalen geluisterd?”

Niet mogen horen

Nancy zit erg met het voorval in haar maag. “Pascal is duidelijk: wij hadden dat gesprek niet mogen horen en we moeten ook doen alsof we dat niet hebben gedaan. ‘Alsof wij altijd leuk praten na dit soort avonden. We zitten onderweg naar huis vaak nog even na te praten en dan zeg je alles wat je denkt of voelt,’ zei hij. Dat klopt, ook ik kan soms iets negatiefs zeggen na een afspraak met vrienden. Maar het grote verschil met nu is: ik zorg ervoor dat ze het niet horen…”

Bovenste afbeelding: Unsplash+

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Corra -

Lees dat iemand zegt dat je even terug had moeten lopen had ik iig gedaan , had er hoogstwaarschijnlijk een stilte gevallen , had dan gezegd ga verder met jullie gesprek nu staan wij erbij is iets eerlijker , conclusie bij mij zou de vriendschap voorbij zijn

Joris -

Johanna, de minderbedeelden kunnen ook gewoon blij zijn voor hun vrienden dat zij het ook leuk hebben. Jaloezie of zelfs afgunst is geen mooie eigenschap.

Johanna -

Ik begrijp het wel Het doet pijn als je hetzelfde moeilijker hebt. Het is niet tactvol om over je zo prettige leven te praten terwijl je weet dat de ander het erg moeilijk heeft. Beter nadenken en inleven. Ik zou zeggen: ga in gesprek toon begrip en leef je in en zeg dat het je spijt,en niet zoveel over jezelf praten.

Joris -

Eens met Petra. Het had je gesierd gewoon even terug te lopen en aan te geven dat je hoorde wat ze zeiden. “Jammer dat jullie het zo ervaren hebben”. Inkomensongelijkheid is overal en ook loodgieters kunnen hun kinderen financieel opvoeden, sparen en een hypotheek aflossen voor de pensionering.

Petra van Dorp -

Waarom wil je nog in godsnaam bevriend blijven met zo’n stel en het goedstrijken met ‘we hadden het niet mogen horen’? Van vrienden moet je positieve energie krijgen en natuurlijk zijn er wel eens irritaties, maar dit klinkt alsof het een enorme opgave is. Wat bindt jullie nog aan elkaar? Ik zou me voorlopig eens op andere contacten en vrienden concentreren. Je kunt dit stel toch niet meer serieus nemen als ze ooit nog bellen voor een afspraak, ‘want het was zo gezellig verleden keer’? Graag of helemaal niet. Het leven is te kort, zeker na de gepensioneerde leeftijd, om je bezig te houden met dit soort geneuzel.

Reageer ook