fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mag je gekookt water wel of niet nog een keer koken?

gekookt water

Tijdens de koude maanden drink ik de hele dag door thee. Het smaakt heerlijk, geeft me een warm gevoel en schijnt nog gezond te zijn ook. Geen reden om het niet te doen! Maar, toen ik laatst een kan al eerder gekookt water opzette om thee mee te maken, kreeg ik een verontrustende opmerking naar mijn hoofd geslingerd: “Mara, je moet water nooit vaker dan één keer koken”.

Verontrustend artikel op Health Bytes

Ik ging een beetje Googelen en verrek: ik kom het op meer plekken tegen. Afgekoeld water dat opnieuw wordt gekookt zou hartstikke giftig zijn. Op Health Bytes lezen we: “Wanneer het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Dit type van de schadelijke stoffen bevinden zich in opnieuw gekookt water: Arsenicum, Nitraten en Fluoride. U zult waarschijnlijk niet een fles water kopen die zegt dat het arsenicum bevat, zou u? Natuurlijk niet! Dus, waarom zou u water opnieuw koken als er een kans is dat het arseen kan bevatten? Gezonde mineralen behouden zich in water dat is gekookt, maar ook kunnen ze gevaarlijk worden wanneer ze vergaren in opnieuw gekookt water. Zo kunnen calciumzouten zich verzamelen. Deze kunnen galstenen en nierstenen veroorzaken als er voldoende van wordt gebruikt.”

Dit verhaal klinkt echter super verontrustend. Maar is het waar?

Klopt dit over gekookt water?

Na het lezen van dit Health Bytes artikel word ik overspoeld door een gevoel van paniek. Ik heb al die jaren mijn water gewoon nog een keer gekookt! Maar, als ik verder Google, kom ik op een artikel van Nu.nl waarin het artikel op Health Bites waar ik zojuist naar verwees, flink onderuit wordt gehaald. Op Nu.nl lezen we:

“Health Bytes trekt het bronartikel uit zijn verband, zoals we vaker zien bij dit soort sites. Schadelijke chemicaliën kunnen zich inderdaad ophopen als water meerdere keren wordt gekookt. Daarvoor moeten ze uiteraard wel eerst aanwezig zijn in het water. Stoffen zoals arseen en nitraten zijn in onderzoeken inderdaad in verband gebracht (correlatie) met een verhoogde kans op bepaalde ziekten, waaronder kanker. Een overschot van normaliter ‘gezonde’ stoffen, zoals het mineraal calciumzout, kan inderdaad leiden tot bepaalde kwalen. Te denken valt aan nierstenen, galstenen, verharding van de slagaderen en artritis.

Te lage concentraties

Echter, wat Health Bytes volledig negeert, is de kwestie van schaal: zijn de stoffen aanwezig in een zodanig grote hoeveelheid dat er gezondheidsrisico’s ontstaan? Ons drinkwater bevat veel te lage concentraties arseen, nitraten of fluoride om te leiden tot gezondheidsrisico’s bij het (meerdere malen) koken van water. Dat wordt pas anders als iemand bereid is om 10.000 liter water in te koken voor elk kopje koffie of thee of water gebruikt dat al te zwaar vervuild is voor veilige menselijke consumptie.”

Conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen kan het geen kwaad om water dat is gekookt, nog een keer te koken. Hoewel er wel schadelijke stoffen in water kunnen zitten, zijn deze hoeveelheden zo klein dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.

Kook jij water opnieuw of ververs je het na elke kop/pot? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Mari -

Mensen zonder Quooker kraan misschien? Ik kook een keer per dag water en doe dit in een thermosfles.

Joris -

Water koken? Gewoon telkens de juiste hoeveelheid uit de Quooker. Wie kookt er nog handmatig theewater?

Reageer ook