fb
Damespraatjes Damespraatjes

De waarheid over hard water

Ik merk het zelf meteen als ik op vakantie ben in een natuurlijk gebied: er zit weinig kalk in het water. Mijn haar zit veel mooier, mijn huid voelt soepel aan en ik heb geen droge handen. Voor mij zijn dit leuke bijkomstigheden op vakantie, maar zodra ik weer terug ben in Amsterdam, zit het water weer vol kalk en is mijn haar en huid een stuk stugger. Kalk in kraanwater, je hebt er vast al wel eens over gehoord of over gelezen, maar wat doet het nu precies met ons lichaam en ons huis? Is het schadelijk? En wat kan je ertegen doen? Een paar feiten op een rijtje!

Wat is hard water precies?

Hard water is de benaming voor kalk in het water. Eigenlijk heeft dat calciumwaterstofcarbonaat, maar in de volksmond staat het beter bekend als kalk. De hoeveelheid kalk die aanwezig is in ons drinkwater, wordt aangegeven in Duitse Hardheid oftewel dH. Tussen de 3 en 8 dH spreken we van tamelijk hard water. Boven de 8dH is er sprake van erg hard water. Kalk begint zich af te zetten vanaf 2.7 dH, dat is dus wat je terugziet in het koffiezetapparaat, de waterkoker, pannen en andere apparatuur die water gebruiken. Voor het perspectief: in Amsterdam is het water tussen de 6 en 10 dH. Redelijk hard dus.

Schadelijk voor je gezondheid?

Gelukkig is hard water niet schadelijk voor onze gezondheid. Hard water bevat juist meer calcium en mineralen dan zacht water. In dat opzicht is hard water dus zelf gezonder. Een tekort aan mineralen kan namelijk zorgen voor hart- en vaatziekten, osteoporose en diabetes. Wacht nog even voor je de waterkoker uit gaat schrapen: een teveel aan mineralen is overigens ook niet gezond. Gelukkig halen we de meeste mineralen uit onze voeding, mits die gezond en evenwichtig is. Hard of zacht water maakt dus geen verschil en mineraalwater uit flessen is helemaal niet beter dan kraanwater. Hard water kan je huid en haar wel uitdrogen. Het is dus handig om niet te lang onder de douche te staan in gebieden met hard water. Uitdroging kan huiduitslag, jeuk en irritaties veroorzaken. Daarom is het aan te raden om jezelf in te smeren met een vocht inbrengende crème na het douchen.

Schadelijk voor je huis?

Wie kent de reclames niet van kalkaanslag in de wasmachine of in de badkamer? Hard water verstopt de leidingen, laat een witte waas achter en maakt het apparaten lastiger om normaal te werken. Vooral de calcium- en magnesiumdeeltjes in het water zorgen voor de aanslag. Op den duur kan het apparaat kapot gaan door de kalkaanslag. Om dit te voorkomen moeten ze dus regelmatig ontkalkt worden met azijn of waterontharder. Door hard water heb je ook hogere stookkosten. Dit is omdat kalk ook in de leidingen blijft zitten. Hard water is dus behoorlijk schadelijk voor je huis.

De oplossing

Heb je geen in in azijn in je waterkoker of in droge haren en huid? Dan kan een waterontharder een oplossing zijn. Deze machines filteren al het water dat binnenkomt met harskorrels die calcium en magnesium opnemen uit het water. Zacht water is dus het resultaat. Het is even een investering, maar wel eentje die je veel geld kan besparen! Denk maar aan de wasmachine die niet zo snel kapot gaat, de waterkoker die geen aanslag heeft en natuurlijk de belangrijkste: gezond glanzend haar en een goed gehydrateerde huid!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook