fb
Damespraatjes Damespraatjes

Joke’s vader is dement, maar blijft autorijden. Dit kan Joke doen om in te grijpen!

Het is alweer 11 jaar geleden dat de moeder van Joke overleed. Haar vader Herman bleef alleen achter, maar ging niet bij de pakken neerzitten. Hij miste zijn vrouw enorm, maar leerde koken, maakte nieuwe vrienden en hielp Joke waar het kon met haar gezin. Twee keer per week reed hij de zoons van Joke naar de voetbalclub en in het weekend bekeek hij trouw alle wedstrijden.

Sinds een half jaar is het allemaal aan het veranderen. Hij vergeet afspraken, zijn kleding is niet meer zo schoon als anders en hij vermagert sterk. Hij is wel altijd op tijd om zijn kleinzoons op te halen voor het voetbal. Laatst reed Joke met hem mee omdat ze iets met de trainer van het voetbalteam wilde bespreken en ze is zich kapot geschrokken van het rijgedrag van haar vader. Regelmatig raakte hij een stoepje en bij rechtsaf slaan keek hij zeker niet over zijn schouder en reed bijna een fietser overhoop.

“Je ziet spoken!”

Joke vindt dat haar vader hard achteruit gaat, vermoedt dat hij licht aan het dementeren is en is van mening dat hij niet meer achter het stuur zou moeten kruipen. Inmiddels brengt ze zelf de kinderen naar het voetbal, eerst met een smoes dat ze toch werk in de kantine moet doen, maar vorige week heeft ze geprobeerd het bespreekbaar te maken. Herman wilde hier niet van weten en wuift alle vermoedens van Joke over een eventuele dementie van tafel en zegt dat ze spoken ziet. Ondertussen rijdt hij nog steeds in zijn auto rond en ziet Joke steeds vaker deukjes en krassen op zijn auto verschijnen.

Wat zou Joke kunnen doen?

1. Website van Stichting Alzheimer Nederland bezoeken. Hier staat een lijst met 10 symptomen van dementie. Ze heeft dan een beter beeld van wat dementie betekent. Soms is er sprake van vergeetachtigheid en is er verder niet zo veel aan de hand. Deze lijst met kenmerken kan jouw beeld versterken.

2. Het gesprek aangaan met Herman en naar de huisarts. Spreek met hem af om een keer koffie te drinken. Je kunt tijdens de koffie aangeven waar je bezorgd over bent en dat je graag een keer met hem bij de huisarts zou willen langsgaan. Niet alleen maar om dementie vast te stellen, maar misschien ook wel om dementie uit te sluiten. Als hij nog niet van alzheimer wil weten kan dat laatste argument hem mogelijk over de streep trekken om mee te gaan.

3. Bij zeer lichte of lichte dementie een rijtest laten afleggen. Deze test wordt door het CBR afgenomen en als Herman slaagt voor de test mag hij nog een jaar rijden. Als je geen rijtest doet bij de diagnose zeer lichte of lichte dementie dan zit Herman onder eigen verantwoordelijkheid achter het stuur en hoeft de verzekeraar bij eventuele schade niet uit te keren. Slaagt Herman voor de test dan krijgt hij een Verklaring van geschiktheid. Daarmee kan hij een nieuw rijbewijs aanvragen. Dit rijbewijs is een jaar geldig. Als hij na een jaar opnieuw in aanmerking wil komen voor een Verklaring van geschiktheid, moet hij de keuringsprocedure opnieuw doorlopen.

Let op! Het is belangrijk dat de Eigen Verklaring ruim op tijd wordt aangevraagd, omdat de toetsingsprocedure vier maanden kan duren.

4. Licht de autoverzekering in

De verzekeringsmaatschappij wil graag een kopie van het nieuwe rijbewijs hebben en de brief van het CBR. Vraag om een schriftelijke verklaring van ontvangst en bewaar deze bij de polis. Daarmee kan na een eventuele aanrijding worden aangetoond dat de verzekeringsmaatschappij op de hoogte was van de veranderde situatie.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Hoe zijn jullie ervaringen met een dementerende ouder? Wat heb je gedaan toen het autorijden heel onveilig werd? We zijn heel benieuwd naar jullie reacties en fijn als jullie die hieronder bij de comments met ons willen delen. Wil je meer weten over autorijden en dementie dan kun je het filmpje hieronder bekijken of een artikel hierover op de website van Stichting Alzheimer Nederland lezen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook