fb
Damespraatjes Damespraatjes

8 Slimme oplossingen voor verloren sokken in de wasmachine

sokkenleed

Heb jij dat probleem ook? Heb je een was gedraaid is de helft van je nieuwe paar sokken verdwenen. En die sokken wilde je nou net vandaag aantrekken onder je nieuwe outfit. Dan maar twee verschillende sokken aantrekken? Als je haast hebt is dat eigenlijk de enige mogelijkheid. Of je moet snel een andere outfit kiezen. Maar als je even tijd hebt, moet je toch eens bedenken hoe je dit probleem wilt oplossen. Wij helpen je daar graag bij.

Het gulzige gat in de wasmachine

Wasmachines blijken naar hartenlust sokken te verslinden. Hoe ouder je wasmachine wordt, hoe meer sokken hij opeet. Hoe dat komt? Ze verdwijnen langzaam in een groot zwart gat. Dat gat zit niet in de metalen trommel van je wasmachine. Zo’n trommel ziet er altijd tot het einde toe stevig uit. Het is de schuld van het rubber tussen de deur en de trommel. Dat rubber slijt langzaam weg, waardoor de zaak gaat kieren. Ben je er op tijd bij, dan kun je zo’n rubber gewoon (laten) vervangen. Heb je het niet door, dan verdwijnen je sokken als sneeuw voor de zon.

Niet alleen je sokken verdwijnen trouwens in dit gulzige gat. Ook slipjes en je soft-cup bh’s zie je al gauw niet meer terug. Wat kun je er aan doen? De eerste oplossing hebben we al gegeven: vervang de rubber ring tussen trommel en deur. Maar vaak helpt het ook om zelf even in de open gleuf te kijken. Als je dit direct na het draaien van de was doet, vind je er vaak nog van alles terug. Zet na de was de deur altijd op een kier. Dan kan de rubber ring drogen en slijt hij minder snel.

Je sokken aan elkaar knopen?

Maar goed, dat gapende gat in die rubber ring ontstaat langzaam. Je hebt het niet gauw door en je mag erop vertrouwen dat je wasmachine het de eerste jaren zonder reparaties blijft doen. Hoe zorg je nou dat je niet in een situatie terechtkomt waarin je sokken verdwijnen. Een simpele oplossing is het aan elkaar knopen van je sokken. Gooi je ze aan elkaar geknoopt de wasmachine in, dan weet je zeker dat ze bij elkaar blijven en te groot zijn voor het zwarte gat. Het is simpel maar heeft een groot nadeel. Heel vaak ruikt het geknoopte deel na de wasbeurt nog steeds naar je tenen. Gooien ook je kinderen hun sokken op zo’n manier in de was, dan weet je zeker dat dit gebeurt. Want die houden meestal wel van een stevige knoop.

Misschien moet je voor klemmetjes kiezen

Dat wil je niet, want je hebt geen zin in geurende sokken na de wasbeurt. Daarom kan je beter een andere oplossing kiezen. Je kunt bij winkels als Blokker en de Marskramer heel handige klemmetjes kopen. Daarmee kun je sokken aan elkaar vastklemmen zonder dat er een knoop nodig is. Wel zo fris dus, maar ze hebben ook een nadeel. Je kunt ook deze klemmetjes kwijtraken tijdens de wasbeurt. Bovendien moet je niet vergeten om je kinderen een paar handen met klemmetjes te geven. Anders sta je alsnog zelf alle sokken aan elkaar te klemmen.

Heb je weleens aan een zakje gedacht?

Bestaan er dan geen slimmere manieren? Natuurlijk wel, we beginnen nog maar net. Je hebt namelijk ook van die kleine netjes voor in de wasmachine. Die kun je met een touwtje dichtknopen, maar de wat luxere versies hebben een rits. Als je daar je sokken instopt samen met je slips en slappe bh’s, raak je bij een wasbeurt niet zo gauw meer iets kwijt. De buidel draait gewoon met de rest van de was mee. Stop hem niet te vol maar neem er liever twee of drie. Zo worden alle sokken en ondergoedjes die je erin hebt gestopt ook echt goed schoon in de was.

Of ligt de oplossing ergens anders?

Het verdwijnen van je sokken kan natuurlijk ook een heel andere reden hebben. Stel, je wasmachine is nog nieuw, maar je bent toch al de helft van je sokken kwijt. Zitten wij hier die wasmachine de schuld te geven, terwijl jouw rubber ring nog helemaal nieuw is! Als dat het geval is moet je de oplossing misschien ergens anders zoeken. Heb je de rest van je schone wasgoed al eens doorzocht? Dekbedovertrekken zijn er berucht om. Het zijn ware verzamelplaatsen van je meest favoriete sokken. Omdat je een dekbedovertrek vaak pas over een paar weken weer gebruikt, vind je de sokken die erin zitten nooit op tijd terug. En als je niet oplet prop je bij het verschonen van je bed gewoon je dekbed erin zonder verder te kijken. Zo komen ze helemáál niet meer terug, die missende sokken!

De verdwijntruc van je kinderen en partner

Tot nu toe hebben we alleen maar over het gulzige zwarte gat gepraat. Maar misschien moeten we het ook even over jouw kinderen en je geliefde partner hebben. Hoe gaan die met het wasgoed om? En dan bedoelen we vooral in het stadium dat de was nog vuil is? Want kinderen zijn er meester in om sokken en ander klein wasgoed te laten verdwijnen. Kledingstukken slingeren rond en belanden achter kasten en bedden zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Maar één ding weten ze altijd zeker: “Nee, hoor. Ik heb alles in de was gedaan!” krijg je steevast te horen. Dus voordat je nou denkt dat het aan je wasmachine ligt, is het een aanrader om eerst even alles in hun kamer om te keren. Wie weet, is je probleem in één keer helemaal opgelost.

Laat ze zelf ook maar wat doen

Oké, jij hebt net besloten om alle sokken in het vervolg aan elkaar te knopen, voordat ze de was ingaan. Nou is dat best een behoorlijke klus. Zeker als je ook nog kinderen hebt. En na de was ruiken je sokken ook niet altijd zo fris. Dus, waarom pak je het niet gewoon heel anders aan? Bijvoorbeeld door je kinderen een eigen taakje te geven. Dat kan best en vaak vinden ze het nog leuk ook. Hang in de kamer van elk van je kinderen een wasnetje op waar hun naam op staat. Zorg ook voor een paar extra netjes, die ze ophangen als de eerste vol is. Laat ze elke sok en hun vuile ondergoed in het netje gooien. Dan hoef jij dat volle netje alleen nog maar te verplaatsen naar de trommel van je wasmachine. Hoe eenvoudig kan het zijn? En wat ook wel fijn is: je hebt gelijk de verantwoordelijkheden op een aangename manier verdeeld.

Ook de laatste oplossing is best handig

Valt hier nou nog meer over te zeggen? Jazeker, want ook de laatste oplossing houdt je huishouden lekker overzichtelijk. Koop gewoon hele series van dezelfde sokken. Elke sok die je wasmachine, je kinderen of je partner dan verslinden, kan rekenen op een nieuwe wederhelft in de vorm van een andere sok met dezelfde pasvorm en kleur. Waarom benadrukken we de pasvorm en de kleur? We raden je aan om die series sokken ook echt in één keer tegelijk te kopen bij dezelfde winkel. Koop je ze namelijk gespreid of hebben ze dezelfde kleur maar zijn ze niet helemaal hetzelfde, dan gaan ze steeds meer van elkaar verschillen hoe langer je ze draagt (en wast). Zo levert het kopen van min of meer dezelfde sokken dus nog niets op. Kijk daarom eens rond bij de grote modewinkels. Vaak koop je daar verpakkingen met vier, zes of acht paar dezelfde sokken. Zo kun je er nog eens wat sokken kwijtraken. Bovendien, koop je jouw sokken niet los maar in zo’n bundel, dan zijn ze direct ook een stuk goedkoper. Dat is dan ook weer mooi meegenomen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook