fb
Damespraatjes Damespraatjes

7 tips voor als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat

Naar de basisschool gaan is voor ieder kind hartstikke spannend. De nieuwe juffrouw of meester voor het eerst ontmoeten, rechtop aan een tafeltje zitten en natuurlijk nieuwe vriendjes maken. Mijn zoontje gaat over een maand naar groep één en dat vinden wij allebei heel erg spannend. Als ouders kun je  kinderen niet altijd beschermen en dat is soms frustrerend. Nu dat ik moeder ben ervaar ik dat gevoel ook. Om met vol vertrouwen aan een nieuwe fase te beginnen, ging ik op zoek naar zeven tips voor als je kind voor het eerst naar de basisschool gaat.

Lees ook: Hebben kinderen die naar klassieke muziek luisteren een hogere kans op een hoog IQ?

1. Label alles

Broodtrommels, drinkbekers en gymkleding, noem het maar op. Er zijn zoveel dingen die je als kind mee moet nemen naar de basisschool. Nu is het zo dat kinderen nog wel eens dezelfde stripfiguurtjes leuk vinden. De kans is dan groot dat de helft van de klas dezelfde drinkbeker heeft. Stickers zijn om deze reden een geweldige uitvinding. Je plakt overal een sticker op met de naam van je kind en weet dan zeker dat de verloren spullen altijd wel weer terug komen. Dat scheelt je ook een hoop zoek werk op school en thuis.

2. Moedig zelfstandigheid aan

Als mijn zoontje naar de wc gaat wilt hij het hele proces zelf uitvoeren. Van het knoopje open maken tot zelf zijn billetjes afvegen. Als moeder heb ik vaak de neiging om na een grote boodschap te helpen met schoonmaken. STOP!, NIET DOEN. Ze moeten het echt zelf leren. De juffrouw of meester is hiertoe niet verplicht en hierdoor kan het zijn dat je kind thuis komt met een vieze broek. Zo zijn er wel meer voorbeelden. Zelf de broodtrommel en de drinkbeker open en dicht maken bijvoorbeeld. Dan hebben we nog die vervelende papiertjes op yoghurtbakjes. En niet te vergeten zelf aan en uitkleden is een belangrijk punt. Ze krijgen gymles en de juffrouw heeft echt geen tijd om van 25 kinderen hun kleren aan en uit te trekken.

3. Leer je kind om zelf vriendjes te maken

Kinderen zijn heel flexibel. Ze kunnen snel mee gaan met de flow. Op een basisschool gaan de dingen er net ietsje anders aan toe dan op de peuterspeelzaal, voorschool of de crèche. Mijn zoontje kijkt altijd eerst goed de kat uit de boom. Het lijkt wel alsof hij kijkt wie hij het leukste vindt en stapt er dan op af om iets te zeggen. Het is erg belangrijk dat kinderen zelf leren om vriendjes te maken. Op deze manier voelen kinderen zich niet gauw buitengesloten. Je kunt hiermee oefenen door een keer naar een vreemde speeltuin te gaan. Hier zijn meestal nieuwe kindjes en kun je je kind leren erop af te stappen en lekker te gaan spelen.

4. Op tijd naar bed

Kinderen die voor het eerst naar de basisschool gaan moeten erg wennen aan de nieuwe structuur. De meeste kinderen stromen vanuit de peuterspeelzaal, voorschool door naar de basisschool. Ze moeten dan erg wennen aan de overstap van halve dagen naar hele dagen. De verwachte concentratie van kinderen is ook een stuk groter. Ze moeten langer in de kring zitten, langer naar elkaar luisteren en het duurt langer voordat je de grote lunch mag opeten. Voldoende nachtrust is dus extreem belangrijk. Je kunt het volgende schema aanhouden, dit is leeftijdsgebonden. Het kan natuurlijk zijn dat je er een keer vanaf wijkt, maar probeer je eraan te houden:

  • 3-6 jaar: 10-12 uur- bedtijd voorbeeld: 19:00 uur
  • 7-12 jaar: 10-11 uur- bedtijd voorbeeld: 20:00 uur
  • 12-18 jaar: 8-9 uur- bedtijdvoorbeeld: 21:00 uur

5. Creëer een plek voor alles

Kinderen hebben structuur nodig, ze moeten heel goed weten waar ze aan toe zijn. Ik merk dat bij mijn zoontje heel erg. Hij moet goed voorbereid zijn op wat er komen gaat anders raakt hij in de war. Dat is natuurlijk normaal voor deze leeftijd, maar zeker cruciaal als je voor het eerst kennis gaat maken met de basisschool. Zorg dat je kind weet waar zijn schoenen staan, waar de broodtrommel te vinden is, waar de jassen opgehangen moeten worden etcetera. Het zijn de kleine dingetjes die het ‘m doen. Het is voor ons ouders ook makkelijker als je kind zelf de broodtrommel kan opruimen en dan ook weet waar en hoe dat moet. Geef je een kindje een plek waar hij of zij huiswerk kan maken of lekker kan tekenen en knutselen. Als je kinderen zelf de leiding geeft over hun eigen spulletjes, worden ze sneller zelfstandig en dat is weer goed voor de ontwikkeling.

6. Regels

Ik ben een super fan van Jo nanny. Ik heb als jonge moeder zoveel van haar geleerd en met succes. Regels zijn een heel belangrijk aspect in de opvoeding. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en wij als ouders ook. Je leert je kind op deze manier beter kennen en geeft hen het gevoel van vertrouwen. Televisie kijken bijvoorbeeld, wanneer mag je kind dit wel en niet? Nu wil ik niet voor anderen bepalen hoe lang kinderen televisie mogen kijken. Mijn zoontje mag ’s morgens geen kinderprogramma’s kijken. Het nieuws staat wel aan, maar daar ligt zijn interesse nog niet. Op deze manier worden zijn hersenen niet al te veel geprikkeld voor de rest van de dag. Hij heeft zijn energie hard nodig op zijn nieuwe school. Ik merk dat hij zonder deze prikkels beter ontbijt en ook veel meer met mij in gesprek gaat. Zorg ook voor regels na schooltijd. Dit kan over van alles en nog wat gaan. Probeer structuur te behouden en maak desnoods een creatief overzicht. Je kind kan op deze manier met je mee kijken naar wat wel en niet mag gedurende de dag.

7. Voorlezen

Voorlezen is zo belangrijk. Nou weet ik dat heel veel ouders deze mening met mij delen. Ik vind voorlezen erg leuk om te doen. Ik zie dat mijn zoontje hierdoor probeert zelf te lezen. Hij denkt dat hij het alfabet al kan opnoemen en dat is zo schattig om te zien. Als hij letters ziet probeert hij deze op te lezen. Dit bevordert de taal en spraak ontwikkeling enorm. Hierdoor doen kinderen het vaak ook beter op school en vinden ze school ook een stuk leuker.

8. Wennen

Elk kind moet wennen aan iets wat nieuw is. Vooral naar de basisschool gaan is een hele opgave. Het vraagt veel energie van kinderen en daarom is wennen erg belangrijk. Zorg ervoor dat je kind hier voldoende tijd voor heeft. Kinderen zijn pas leerplichtig als ze vijf jaar oud zijn.

9. Wil je meer tips?

Voor meer tips kun je wat rond surfen op het internet. Damespraatjes geeft hier alvast een leuke website die volstaat met goede tips. 

Shana Esajas is moeder en studeert communicatie en media aan de Hogeschool Inholland. Haar achtergrond zit in het onderwijs, maar de passie om in de media en de redactiewereld te werken konden niet ongehoord blijven. Sinds kort werkt ze als stagiaire bij Damespraatjes. Shana is in 1991 geboren in Amsterdam en is moeder van één zoon. Samen met haar partner vindt ze het leuk om filosofische discussies te voeren en zich te verdiepen in het digitale tijdperk dat ons te wachten staat. In 2017 wilt ze met haar gezin een lange reis maken naar Aruba en de omringende eilanden. Haar hobby’s zijn lezen, schrijven, genieten van het moederschap en gezellig met haar vriendinnen ladiesnight vieren. Haar favoriete series zijn Game of Thrones en The Get Down. In de toekomst wilt zij graag blijven schrijven, veel reizen en genieten van het leven als moeder.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook