fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hebben kinderen die naar klassieke muziek luisteren een grotere kans op een hoog IQ?

Na de geboorte reageren kinderen al sterk op muziek. Ze worden er rustig van en leren zich te concentreren. Als een zwangere vrouw regelmatig een bepaalde melodie afspeelt, herkent het kindje dat na de geboorte nog steeds. Zelfs onbewust maken veel ouders of kinderleidsters gebruik van muziek. Zo zijn we het gewend om overal een liedje bij te zingen. Bij het tandenpoetsen, aan de eettafel, in de klas, of als afleiding van het schoolwerk. Je kunt als ouder op heel veel manieren samen met je kind, bezig zijn met muziek. Maar waarom is nou juist klassieke muziek goed voor een kind? En draagt het daadwerkelijk bij aan een hoger IQ? Damespraatjes zocht het uit.

Lees ook: Deze moeder geeft haar kind levenslessen aan de hand van ananassen. 

Muziek en kinderen

Kinderen leren door muziek auditief te luisteren en dit bevordert de taalontwikkeling. Probeer het zelf maar eens. Muziek zorgt ervoor dat je met meer aandacht gaat luisteren. Ooit gehoord van een stimulans en een respons? Iedereen heeft een prikkel nodig om vervolgens dat gene net iets beter te doen dan de eerste keer. Zo werk het ook bij kinderen en (klassieke) muziek. Het zogeheten ‘Mozart-effect’ is een onderzoek uit 1993. Onderzoekers constateerden dat studenten na het luisteren van Mozart, beter presteerden in de schoolbanken. Tot op heden is niet bewezen dat klassieke muziek het IQ verhoogt, maar het levert er zeker wel een bijdrage aan. Het onderzoek kwam ook met andere feiten. Kinderen die niet naar klassieke muziek luisterden, maar naar een andere genre of helemaal niet naar muziek, presteerden een stuk minder. Hoe dan ook levert het een positieve bijdrage aan zowel de taalontwikkeling als het auditieve vermogen van het kind. Na het luisteren van klassieke muziek worden de hersenen getriggerd om beter te presteren. Een voorbeeld hiervan is dat men na de test van het Mozart-effect, een puzzel beter begrepen en sneller in elkaar konden zetten. Er zijn verschillende onderzoekers en psychologen die dit onderzocht hebben.

Klassieke muziek

Niet alle onderzoekers van het Mozart-effect waren het altijd eens over de uitkomsten. Iedereen had zijn eigen theorie en gebruikten dit ook op zijn of haar manier in de praktijk. Vooralsnog is het niet bewezen dat klassieke muziek kinderen daadwerkelijk slimmer maakt. Wel is het zo dat het luisteren naar klassieke muziek, het kind voor korte duur beter laat presteren. Het moet een constante bezigheid zijn om er ook echt slimmer van te worden. De interesse in muziek als kind wordt hierdoor groter. Sommige ouders nemen hun kinderen regelmatig mee naar concerten. Dit is een goede manier om je kind te stimuleren om van muziek te houden. Om je kind zich verder te laten ontwikkelen binnen de muziekwereld, zou je hen ook een muziekinstrument kunnen laten bespelen. Er zijn door het hele land veel muziekscholen te vinden. Ook (basis)scholen doen steeds meer met muziek. Alleen maar goed dus, want onderzoekers geloven echt dat een ontwikkelde muziekkennis nieuwe wegen in het brein creëert.

En nu vliegensvlug je kind op een muziekschool plaatsen toch?

De complexiteit van klassieke muziek is wat volgens de onderzoekers de hersenen activeert. Hiermee leren kinderen sneller problemen oplossen en creatiever te zijn en te denken. Ander soort muziek is natuurlijk ook goed. Muziek kan positieve effecten hebben op de stemming die kinderen vertonen. Als je in een goede stemming bent, is het werk wat je moet doen ook een stuk leuker! Je kunt ervoor kiezen om je kind een muzikale achtergrond mee te geven. Helaas is een muziekschool niet voor alle ouders mogelijk door een gebrek aan financiële middelen.

Het is daarom zeer productief dat scholen steeds meer doen met muziek. Thuis muziek luisteren of samen dansjes doen met je kind is ook een hele leuke manier om muziekles te geven. Er zijn ten slotte genoeg slimme kinderen die nog nooit één noot klassieke muziek gehoord hebben.

Damespraatjes geeft graag nog een paar tips om je kind op te laten groeien met klassieke muziek:

1 Fantasia 2000. Dit is een Disneyfilm met voortdurend klassieke muziek erin verwerkt. Zeer leuk en leerzaam voor het kind.

2 Barbie. Barbie heeft veel films waar in klassieke muziek te horen is.  Zo heb je Barbie en het Zwanenmeer en Barbie en de notenkraker. Dit zijn allebei grote balletten met muziek van Tchaikovsky.

https://www.youtube.com/watch?v=cqRRNisSeGA

Reageer ook