fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 Tips om je Smart Home apparaten te beveiligen

Smart Home apparaten

Het beveiligen van je internet netwerk en je smart home apparaten is misschien niet iets waar je elke dag aan denkt. Maar je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in het nieuws, camera’s die makkelijk te hacken zijn, waardoor kwaadwilligen mee kunnen kijken. 

Hackers kunnen veel meer dan alleen meekijken met camera’s, wanneer ze eenmaal in een apparaat zijn ingebroken. Wanneer ze toegang hebben tot je netwerk kunnen ze binnen de kortste keren toegang krijgen tot persoonsgegevens, e-mailadressen en wachtwoorden. Daarom is het van belang dat je jouw smart home apparaten en netwerk beveiligd. 

5 tips om je smart home apparaten te beveiligen

Hoe beveilig je smart home apparaten tegen hackers? We geven je in 5 tips mee om je slimme apparaten, en daarmee je smart home, goed te beveiligen tegen cybercriminelen.

Tip 1: Gebruik een sterk wachtwoord

Het ligt voor de hand dat je een sterk wachtwoord gebruikt voor je smart home apparaten. Maar het blijkt dat veel mensen nog altijd een te makkelijk wachtwoord gebruiken. Of nog erger het standaard ingestelde wachtwoord van de fabrikant gebruiken. 

Het belang van een eigen en zeker sterk wachtwoord is ontzettend belangrijk. Een sterk wachtwoord bestaat uit meerdere cijfers en letters, een mix van grote en kleine letters en het liefst met speciale tekens. Extra veilig is indien je ieder slim apparaat een apart wachtwoord geeft. Gebruik eventueel een handige wachtwoorden manager.

Tip 2: Gebruik een beveiligd wifi-netwerk

Je slimme apparaten staan uiteindelijk allemaal in verbinding met je wifi-netwerk. Dit is dan ook direct de grootste winst die je kan behalen om al je apparaten een veilige basis mee te geven met een beveiligde verbinding. Dit realiseer je met een VPN-verbinding die vervolgens een veilige tunnel creëert tussen je apparaat en het internet. Daardoor is het onlineverkeer beschermd tegen hackers, nieuwsgierigen en andere kwaadwilligen. 

Je kan natuurlijk op ieder apparaat afzonderlijk een VPN installeren, maar je kan ook een VPN-router nemen. Deze beschermt alle apparaten die verbonden zijn aan je wifi-thuisnetwerk.

Lees ook: De 38-jarige Martha liet haar baarmoeder verwijderen

smart home apparaten

Tip 3: Gebruik de app van de leverancier

Pas op met het gebruik van apps die je slimme apparaten kan besturen, die niet afkomstig zijn van de leverancier van het apparaat. Deze apps heten ‘third-party’-apps en zijn gemaakt door andere partijen die toegang vragen tot de functionaliteit van je apparaat. Met als gevolg dat ze toegang krijgen om jouw slimme apparaat te besturen. 

Het besturen is nog niet zo heel erg, maar de beveiliging van deze apps is het probleem. Wanneer de app met je apparaat is verbonden en deze wordt gehackt, dan heeft de cybercrimineel toegang tot al je gegevens. 

Tip 4: Twee-stap verificatie

Sterke wachtwoorden gebruiken is één ding, maar je kan nog een stap verder gaan door een twee-stap verificatie in te schakelen voor de services die dit ondersteunen. Deze accounts hebben dan een wachtwoord nodig plus een tweede vorm van authenticatie. Meestal is dit een zescijferige code welke via een sms wordt verzonden naar je mobiele telefoon. 

Het kan ook worden gegenereerd via een verificatie-app zoals Google Authenticator of Authy. Mocht een hacker jouw wachtwoord in handen krijgen, dan kan deze persoon niet inloggen op jouw account zonder deze zescijferige toegangscode. 

Tip 5: Installeer de laatste updates

Fabrikanten voeren vrijwel constant updates door naar je slimme apparaten. Deze updates bevatten onder andere nieuwe features voor je apparaten, bug-fixes die kleine foutjes in het programma herstellen en misschien wel het belangrijkste de beveiligingsupdates. Ook wel patches genoemd.

Sommige merken geven niet specifiek aan wat er precies in een update zit. Het kan dus zijn dat sommige updates alleen nieuwe features, bug fixes of beveiligingsupdates bevatten, maar dit is dus niet altijd duidelijk. Daarom is het belangrijk dat je altijd de laatste updates installeert. Zo ben je beter beveiligd tegen cybercriminelen.

Hoe beveilig ik mijn smart home?

Deze tips zorgen ervoor dat jouw smart home apparaten veel veiliger en moeilijker bereikbaar zijn voor hackeraanvallen en cybercriminelen. Natuurlijk bereik je het beste resultaat door alle tips door te voeren waar mogelijk. 

Check of de fabrikant bij beveiligingsproblemen deze snel oplost en als serieus ervaart. Gebruik een sterk en uniek wachtwoord, het liefst voor ieder apparaat een ander. Gebruik een beveiligd wifi-netwerk en zorg dat je automatische updates aan staan zodat je altijd mogelijke beveiligingslekken meteen dicht. Download alleen officiële apps en gebruik een twee-stap verificatie. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook