fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mysterieuze hackeraanvallen die afgelopen jaar hebben plaatsgevonden

Misschien heb je net als ik vol verbazing en bewondering naar de serie Mr. Robot gekeken, waarin hackers de ondergang van een megalomaan bedrijf proberen te veroorzaken. Het lijkt bijna te bizar voor woorden dat dit ook in ons echte leven voorkomt. Maar toch is het zo.

Ook afgelopen jaar hebben er verschillende ingrijpende hackersaanvallen plaatsgevonden, met wereldwijde impact. Natuurlijk erg vervelend voor de betreffende instanties en getroffenen, maar het heeft ergens ook iets spannends en mysterieus, zo’n groep anonieme computernerds die de grote instanties en soms zelfs de overheid te slim af is. Bij Damespraatjes schuwen we geen enkel onderwerp en duiken daarom graag met jou in de hackerswereld, op zoek naar de grootste aanvallen van 2017.

The Shadow Brokers slaan toe

The Shadow Brokers, het klinkt als een hip gitaarbandje, maar niets is minder waar. Deze groep hackers is verantwoordelijk voor het hacken van de NSA, de veiligheidsdienst van de Verenigde Staten. Hoewel de groep in mysterie gehuld is, doen velen speculaties de ronde over de identiteit van de hackers. Afgaande op de aard van de hack en de manier waarop het geconfisqueerde materiaal is gepubliceerd, is het vermoeden dat dit eerder het werk van een andere natie is dan van een klokkenluider of cybercriminelen. Alle vingers wijzen in de richting van Rusland. Al duidt een andere theorie erop dat het toch gaat om iemand binnen de NSA die de gevoelige informatie al jarenlang achterhield.

Het Petya-virus

Wereldwijd werden er afgelopen zomer verschillende aanvallen met het Petya-virus uitgevoerd, waar ook de haven van Rotterdam de dupe van is geworden. Volgens beveiligingsonderzoekers verspreidde het virus zich via de Oekraïense boekhoudsoftware MeDoc. Wanneer één computer in het netwerk van MeDoc-gebruikers getroffen is, verspreidt het virus zich razend snel. Op de geïnfecteerde computers verschijnt een melding waarin om losgeld wordt gevraagd, al blijkt dit uit onderzoek toch niet het ultieme doel te zijn achter het verspreiden van dit virus. Het motief voor deze aanval en wie er nu achter zit, blijft vooralsnog onbekend.

WannaCry: de naam zegt genoeg

Het hackerscollectief Lazarus heeft de grootste ransomware-aanval ooit uitgevoerd, die wereldwijd veel systemen platlegde. Wanneer het zogenaamde WannaCry-virus heeft toegeslagen, worden programma’s en bestanden ‘gegijzeld’ en versleuteld, waardoor ze niet meer te openen zijn. De slachtoffers varieerden van de Deutsche Bahn en FedEx tot Renault, en de malware bracht zelfs het betaalsysteem van een aantal Nederlandse parkeergarages op hol. Zowel de Britse als de Amerikaanse inlichtingendienst denken zeker te weten dat Noord-Korea achter de aanval zit en de hackersgroep de opdracht heeft gegeven.

De grote verzwegen aanval op Uber

In november vorig jaar kwam naar buiten dat Uber een grote hack heeft verzwegen waarbij de gegevens van 57 miljoen klanten en chauffeurs waren gestolen. Uber probeerde de hackeraanval te verzwijgen door de verantwoordelijke hackers 100.000 dollar aan te bieden om het onder de pet te houden en de buit gemaakte data te vernietigen. Maar een jaar later gaf het bedrijf de aanval alsnog toe. Bedrijven en instanties hebben een meldplicht wanneer er een datalek plaatsvindt en de handelswijze van Uber heeft ertoe geleid dat er nu een internationaal onderzoek naar het bedrijf loopt onder leiding van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Spanning en sensatie! Maar helaas wel met hele serieuze gevolgen, want het zal je maar gebeuren. Ben je overigens benieuwd wat ransomware, phishingmails en malware nu precies betekenen, speel dan deze game en je bent direct op de hoogte van de terminologie die gebruikt wordt voor cybercriminaliteit. Bovendien kom je ook meteen te weten hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen hackers en cybercriminelen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook