fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips om je kinderen veilig te laten internetten

Tablets en smartphones hebben de digitale wereld in rap tempo binnen handbereik van onze kinderen gebracht. Kinderen brengen tegenwoordig gemiddeld 1 tot 3 uur per dag online door. Dat biedt een geweldige manier om te ontdekken en te leren, maar er zitten helaas ook mindere kanten aan. Zoals cyberpesten onder scholieren of kleuters die ongeschikte websites te zien krijgen. Met deze tips zorg je ervoor dat je kind de digitale wereld veilig kan ontdekken en beleven. 

  1. Ga het gesprek aan

Het kan voelen alsof je een internet- of technologie-expert moet zijn om te begrijpen wat je kind doet en ziet op internet, maar dat valt heel erg mee. Het gaat vooral om het gesprek dat met kinderen gevoerd moet worden en het bewustzijn van de risico’s die er online zijn. Het is eenvoudiger om vaak korte gesprekjes te voeren dan te proberen om alles in een keer uit te leggen. Voor iedere leeftijdsgroep zijn er weer andere gevaren. Zorg dat je jouw kinderen laat inzien waar die gevaren liggen en leer hen hoe ze zich veilig kunnen voortbewegen in de online wereld.

  1. Houd rekening met de leeftijd van jouw kind

Iedere leeftijdsfase van een kind heeft zijn eigen kenmerken. Zorg dat de apps, games en websites die ze zien daarop aansluiten. Je kent jouw eigen kind het beste, dus je weet welke sociale media, websites en spelletjes geschikt voor hen zijn. Veel websites, games en films kennen een leeftijdsgrens. Die minimum leeftijd is er om jouw kind te beschermen. Je hoeft je dus niet onder druk gezet te voelen om jouw kinderen websites of spelletjes te laten bezoeken waarvoor je ze eigenlijk te jong vindt.

  1. Stel grenzen en regels

Het is raadzaam om regels en grenzen in te stellen. Het werkt vaak goed om dat samen met je kind te doen, waarbij je uitlegt waarom de regels belangrijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan afspraken over de tijd die online wordt doorgebracht. De precieze lengte hiervan is lastig te bepalen, het is vooral een kwestie van gezond verstand en uitproberen. Andere afspraken kunnen gaan over de tijdstippen waarop jouw kind mag internetten, de websites of spelletjes die het mag bezoeken, het delen van video’s en foto’s, hoe het omgaat met anderen online. Vertel jouw kind dat online dezelfde regels gelden als in het echte leven. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden.

  1. Weet wat je kind online doet

Het is belangrijk om te weten wat jouw kind online allemaal doet, met wie het praat, welke spelletjes, video’s en websites het bezoekt. De beste manier om daarachter te komen, is het gewoon te vragen. Toon interesse bij wat ze doen, wat ze leuk vinden en wat ze bezighoudt. Eigenlijk net zoals je vraagt hoe het op school was. Op deze manier weet je waar jouw kind mee bezig is, en biedt het je een makkelijke manier om hulp te bieden en hen te leren wat veilig is en wat niet. Kinderen zien de mensen die ze online ontmoeten niet als vreemden, eerder als online vrienden. Leer jouw kinderen dat niet iedereen zich online voordoet als zichzelf. Het is raadzaam om op sociale media ‘bevriend’ te raken met jouw kinderen, zodat je ziet wat ze doen en met wie.

  1. Gebruik een app voor ouderlijk toezicht

Hoe goed je ook met je kind praat over mogelijke gevaren en het leert om veilig te internetten, het blijft wel een kind. Een hulpmiddel waarmee je toezicht kunt krijgen op het internetgedrag van jouw kind is geen overbodige luxe. Hiervoor kun je gebruik maken van een app waarmee je onder andere kunt bepalen welke categorieën jouw kind mag zien. Er kunnen vaak gebruikers worden aangemaakt op een smartphone, tablet of computer, waarbij per gebruiker wordt ingesteld welke dingen diegene op het toestel mag doen. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld het ongewenst downloaden van allerlei zaken. Een goed hulpmiddel voor ouderlijk toezicht beschikt bovendien over een activiteitenlogboek. In zo’n logboek staan de websites die geblokkeerd zijn toen jouw kind erheen surfte. Met deze informatie kun je jouw kind vervolgens helpen en leren waarom deze websites schadelijk zijn. De beste ‘parental control apps’ zijn eenvoudig in het gebruik en stellen het kind centraal. De app is er immers niet om kinderen online te bespieden, maar om hen te beschermen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook