fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 tips om er met je schoonmoeder het beste van te maken

In 2009 werd de Amerikaanse comédienne Sunda Croonquist aangeklaagd door haar eigen schoonmoeder. Die vond dat ze te veel grappen over haar maakte. Croonquists echtgenoot, die advocaat is, stond zijn echtgenote bij in de rechtszaak tegen zijn moeder. Hij beriep zich op het recht van vrije meningsuiting van zijn vrouw. En met succes: de schoonmoeder verloor. Je vraagt je natuurlijk meteen af hoe gezellig de verjaardagsfeestjes de jaren erna zijn geworden!

Maar waarom gaat het toch zo vaak mis tussen vrouwen en hun schoonmoeder. Het is zelfs bewezen dat vrouwen die hun schoonmoeder in huis hebben wonen een 3 maal grotere kans op een hartaandoening hebben. Daar tegenover staat dat mensen die goed kunnen opschieten met hun schoonmoeder gelukkiger zijn.

Lees ook: Mara fantaseert over haar droomauto: “Ik zou er het liefste een heel hockeyteam in kwijt kunnen”

Hoog tijd dus om iets aan jullie band te doen! Tenslotte hebben jullie  een gezamenlijke passie, namelijk de man/vrouw die jullie bij elkaar heeft gebracht.

5 tips voor de schoonmoeder

1.  ‘The mother-in-law frequently forgets that she was a daughter-in-law.’ Ben je te gast bij je zoon en schoondochter, vergeet dan niet dat het hun huis en huishouden is. Stel je bescheiden op en ga niet meteen afwassen of schoonmaken.

2. Bespeur je spanning in de relatie tussen je zoon en schoondochter? Begin hier niet over en laat ze het samen uitzoeken. Trek zeker geen partij in een eventuele ruzie. En val je schoondochter niet meteen af als je zoon je om advies vraagt.

3. Ben je te kritisch naar je schoondochter? Bedenk jezelf goed dat als je commentaar geeft hoe dat kan overkomen. Floep er niet te snel dingen uit.

4. Heb vertrouwen in je kind. Je hebt hem tot nu toe alles kunnen bijbrengen wat je wilde en nu mag je er op vertrouwen dat hij weet wat hij doet. Ook bij de keuze van zijn partner. Laat hem dat ook merken.

5. Loslaten. Je kind is zijn eigen leven aan het opbouwen en binnen zijn relatie ook grenzen aan het ontdekken. Probeer hier niet steeds invloed op uit te oefenen, maar laat ze hun gang gaan en laat het los.

5 tips voor de schoondochter

1. Jij en je schoonmoeder delen een liefde. Namelijk haar kind en jouw partner. Laat dat af en toe ook even centraal staan. Vertel haar dat je zo blij met haar zoon bent.

2. Toon je waardering. Laat merken dat ze een fijne zoon/dochter op de wereld heeft gezet en dat het leuk is dat jullie elkaar daardoor nu kennen. Dik kans dat ze je dan niet meer als bedreiging ziet, als iemand die haar zoon komt inpikken.

3. Houd haar op de hoogte. Vaak hebben dochters meer contact met hun eigen moeders dan zoons met hun moeder. Jouw eigen moeder is daardoor vermoedelijk beter op de hoogte van wat er bij jullie speelt dan je schoonmoeder. Ze kan zich hierdoor ook wat buitengesloten voelen. Ze zal het waarderen als je haar ook op de hoogte houdt over jullie plannen, voor vakantie, misschien wel het kopen van een huis. Leuk als je haar ook af en toe foto’s stuurt van jullie samen en van de kinderen.

4. Bouw een band met haar op los van haar zoon. Niet dat je haar nu exclusief moet inpikken van je man. Maar een avondje naar de bios met je schoonmoeder kan super gezellig zijn en jullie band enorm verbeteren.

5. Heeft ze goede raad? Waar jij niet op zit te wachten? Luister er wel naar, spreek je waardering uit en dat je het fijn vindt dat ze wil helpen en dat je haar standpunten ook mee zal nemen in je overwegingen. Maar leg haar wel uit waarom jij het toch anders doet. Het is per slot van rekening jouw leven en jij neemt daar de beslissingen.

Lees ook

Bronnen:

Reageer ook