fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen waarom koffie goed voor je is

Koffie goed voor je gezondheid? Ik geloofde er geen bal van. Ik dronk liters koffie per dag in de veronderstelling dat ik slecht bezig was (en voelde me hier toch wel wat schuldig over tegenover mezelf). Het blijkt toch iets anders te liggen.

1. Koffie is goed voor je hart. Dat blijkt uit een Koreaans onderzoek gedaan onder 41.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. Het koffiegebruik onder deze groep werd als volgt ingedeeld: geen koffie, minder dan een kopje per dag, 1 tot 3 kopjes en 3 tot 5 kopjes. Wat blijkt? De onderzoekers ontdekten dat de mensen die 3 tot 5 kopjes drinken minder snel hartklachten vertonen.

Lees ook: 10 voordelen van het drinken van instant koffie

Er moet nog wel verder onderzoek worden gedaan hoe dat precies kan, voordat het ook echt wetenschappelijk bewezen kan worden dat koffie goed voor je is. Daarbij komt ook nog dat het onderzoek onder Koreanen is gedaan, en die hebben toch een wat andere levensstijl dan Nederlanders en dat kan ook van invloed zijn op de resultaten.

2. Koffie zonder suiker staat in De schijf van Vijf. Het past namelijk in een gezond eetpatroon. Alleen kookkoffie en koffie gezet met een cafetière staan niet in de Schijf van Vijf omdat er veel cafestol inzit. Dat is een stof die het LDL-cholesterol verhoogt en daarom niet goed is voor de bloedvaten. Vanwege het cafestol geldt ook het advies niet meer dan 2 tot 3 kopjes espresso of koffie van cups te drinken.

Verder gelden er beperkingen vanwege cafeïne in koffie. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op ongeveer 4 kopjes koffie per dag.

Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en jongeren gelden andere adviezen.

3. Koffie remt parkinson en alzheimer in 60 tot 65 % van de gevallen. Dat ligt toch wel enigszins genuanceerd. Bij Parkinson kan koffie bij mannen wel enigszins het effect van Parkinson afremmen, maar bij vrouwen zijn minder resultaten bereikt. Dat kan door de werking van bepaalde hormonen komen.

4. Koffie zorgt mogelijk voor een beschermende werking op de lever. Bekend is dat je een levercirrose van teveel drank kunt krijgen. Als je meer dan 3 kopjes koffie drinkt heb je minder abnormale leverenzymen dan de niet-koffiedrinkers en maak je minder kans op een levercirrose volgens een Amerikaans onderzoek.

5. Koffie zorgt voor een gezellig gevoel. Samen koffiedrinken is zoveel meer dan gewoon allebei tegelijkertijd iets drinken. Het samen drinken van een “bakkie” geeft een bepaalde verbondenheid en sfeer. Maar we denken dat we dit niet verder hoeven toe te lichten.

Hierboven wordt tussen de regels ook al wel aangegeven dat je niet te veel koffie moet drinken. Beperk het tot circa 4 kopjes gewone koffie per dag en voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen gelden weer heel andere regels (zie hierboven).

Reageer ook