fb
Damespraatjes Damespraatjes

5 redenen om als volwassene piano te leren spelen

Bijna twee jaar geleden startte onze dochter met pianolessen. Voor ons een hele nieuwe wereld, want zowel mijn man als ik hebben vroeger nooit gespeeld. Na een proefles wist ze het zeker: ik wil op les én een eigen piano thuis. Omdat we een piano kopen in eerste instantie wat duur vonden, hebben we er tijdelijk een gehuurd. Zo kon onze dochter veel oefenen en ontdekken of ze door wilde met spelen. Hoe langer de prachtige zwarte piano bij ons in de woonkamer stond, hoe meer hij ook mij leek te ‘roepen’. Voor de grap zocht ik een video tutorial voor kinderliedjes op en ik speelde mijn eerste liedjes. Van kinderliedjes ging dit over in pop-liedjes en eenvoudige versies van klassieke stukken. ‘Wil jij niet ook op les, mama?’, vroeg mijn dochter mij. Daar was ik het roerend mee eens en nam zelf ook lessen. Ik ben daar tot op de dag van vandaag nog steeds heel blij mee. Benieuwd waarom? Ik deel 5 redenen om als volwassene piano te leren spelen!

Hersenen anders gebruiken

Tijdens het piano spelen gebruik je je brein op een andere manier dan in het dagelijks leven. Bij het spelen worden motorische, sensorische en auditieve gebieden in je hersenen geactiveerd. Hoe meer je oefent, hoe meer deze verbindingen versterkt worden. Het regelmatig uitdagen van je brein is goed voor je cognitieve gezondheid.

Lekker muziek maken

Ik vind het zo bijzonder wat muziek met je kan doen. Het geeft vreugde op mooie momenten, werkt troostend als je verdrietig bent en rustgevend als je gestresst bent. Als je zelf muziek kunt maken, ervaar je dit mogelijk nog veel intenser. Wat je favoriete instrument ook is: muziek maken is gewoon heerlijk.

Steeds weer iets nieuws

Bij het piano spelen kun je jezelf keer op keer uitdagen! Ik vind het super leuk om nieuwe liedjes te leren en deze zo goed mogelijk te leren spelen. Een goede plek om nieuwe nummers te leren spelen, is bijvoorbeeld Pianoflix.nl. Hier vind je een grote collectie aan tutorials van bekende liedjes voor op de piano en het keyboard. Niet alleen voor gevorderde spelers, maar ook voor beginners. Middels een zeer duidelijke video-instructie leer je iedere keer wat nieuws. Hoe gaaf is dat!

Creatief bezig zijn

Ik dacht altijd dat ik helemaal niet creatief was, maar inmiddels weet ik beter. Muziek maken is namelijk ook een vorm van creatieve expressie! Bij het leren van een nieuw nummer voelt dat misschien niet altijd zo (het is ook gewoon heel veel oefenen), maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je met de noten gaan spelen. Hoe geef jij je eigen draai aan je favoriete song?

Ontspannen

Tijd achter de piano, is tijd voor mezelf. Het is een fijne manier van actieve ontspanning. Door lekker bezig te zijn vliegt de tijd en ik kom altijd vrolijk en met nieuwe energie achter de piano vandaan. Om te voorkomen dat ik mezelf compleet verlies in het spelen, zet ik wel vaak een wekkertje.

Praat je met ons mee?

Heb jij ooit een instrument bespeeld? Waarom wel of niet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Dat vinden we gezellig.

Afbeelding: Jordan Whitfield via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook