fb
Damespraatjes Damespraatjes

We eten onbewust tot 46 theelepels suiker per dag

Ben jij ook zo gek op suiker? Of heb je het idee dat je bijna geen suiker binnenkrijgt? Dan kun je het nog wel eens ontzettend verkeerd hebben. Het is namelijk zo dat mensen zonder het te beseffen tot 46 theelepels suiker op een dag eten! Al deze suikers zitten verstopt in de voedingsmiddelen die we op een dag binnen krijgen. Dus als je zegt dat je geen suiker meer gebruikt, kijk dan eens kritisch naar wat je eet.

46 theelepels suiker

De studie bestudeerde de voedingsgegevens en bloedresultaten van 6.000 volwassen mannen en vrouwen tussen 1999 en 2006. Ze verdeelde de deelnemers in vijf groepen volgens de hoeveelheid van toegevoegde suikers en calorie-houdende zoetmakers die ze dagelijks consumeerden. De groep die het meeste suiker at, consumeerde een gemiddelde van 46 theelepels toegevoegde suikers per dag. De groep die het minst suiker at, kwamen aan drie theelepels. De onderzoekers bestudeerden voor deze waarden niet eens hoeveel natuurlijke suikers ze uit fruit en vruchtensap opnamen.

Aantrekkelijker

De onderzoekers zeggen dat fabrikanten consequent meer suiker gebruiken in producten om ze aantrekkelijker te maken voor klanten. Ze waarschuwen dat een dieet rijk aan suiker even dodelijk is als vette voeding wat cholesterol en het risico op hartziekten betreft. Veel mensen beseffen echter niet dat ze zo’n grote hoeveelheid eten. En dat is iets wat wij als redactie ook gevaarlijk vinden. Hoeveel mensen worden er tegenwoordig niet chronisch ziek door een te hoog cholesterol, of sterven er aan hart- en vaatziekten? Dus ik zou zeggen, let op dit verpakkingen en kijk hoeveel suiker je binnenkrijgt. Het kan namelijk levensgevaarlijk worden.

Cholesterol

Onderzoekster Miriam Vos zegt dat suiker een stille bedreiging is voor de gezondheid om dat het zo vaak ‘verstopt’ wordt in voeding. “Net als het eten van veel vet kan suiker het niveau van cholesterol verhogen. De totale consumptie van suiker na substantieel toe de laatste jaren, dit is voornamelijk door een verhoogde opname van toegevoegde suikers in verwerkte en bereide voeding. Fabrikanten gebruiken suiker om hun voeding lekkerder en aantrekkelijker te maken. Het is belangrijk voor de volksgezondheid op lange termijn om te kijken naar hoeveel toegevoegde suiker mensen opnemen en manieren te vinden hoe dat te beperken.”

Praat met ons mee

Krijg jij ook 46 theelepels suiker per dag binnen? Of denk je dat het meer of minder zal zijn? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig 🙂

Afbeelding: Faran Raufi via Unsplash

Bron: HLN
Met dank aan Valtaf.nl

Reageer ook