fb
Damespraatjes Damespraatjes

44% Nederlandse ouders: dik kind schuld vader en moeder

Ruim 44 procent van de Nederlandse ouders kijkt andere ouders erop aan wanneer zij een kind hebben dat te dik is. Dit lijkt wat tegenstrijdig met het feit dat 28 procent van hen het zielig vindt om hun kind alleen maar gezonde tussendoortjes mee te geven naar school. Dit blijkt uit een onderzoek van Frecious onder 1.036 ouders met een kind tussen de 4 en 12 jaar.

Opvallend is dat jonge ouders (onder de dertig) het meegeven van alleen maar gezonde snacks het sneust vinden voor hun kinderen. Twee op de vijf van hen vindt het zielig als hun kind geen ongezonde snack mag eten als tussendoortje. Ook wanneer er bijvoorbeeld getrakteerd wordt op school moet een zakje chips of een plakje cake gewoon kunnen, vinden ruim 8 op de 10 jonge ouders. “Ik vind het wel verrassend dat juist jonge ouders vinden dat kinderen af en toe best mogen snoepen op school. Juist die generatie is nu zoveel met gezond en bewust eten bezig”, aldus Suzanne Jekel van Frecious.

Bemoeien met andermans kinderen

Naast het feit dat 44 procent van de ouders aangeeft de vader en moeder er op aan te kijken wanneer een kind te dik is, gaan sommige jonge ouders nog een stap verder. Een zesde van de ouders onder de dertig spreekt andere ouders er ook daadwerkelijk op aan als ze het niet eens zijn met hetgeen ze aan hun kinderen voorschotelen. “Jonge ouders hebben blijkbaar het gevoel dat ze andermans kinderen moeten beschermen”, zegt Jekel. “Op zich denk ik dat het geen kwaad kan als de gehele maatschappij iets bewuster probeert te eten. Naast het feit dat ouders elkaar aanspreken op het eetgedrag van hun kinderen, kan de overheid ook enkele maatregelen nemen. Zo zouden school en-sportkantines in mijn ogen verplicht moeten worden om gezondere snacks aan te bieden. Als er minder verleidingen zijn voor kinderen dan kunnen ze ook minder ongezondere keuzes maken”, aldus Jekel.

Gezonder eten na het krijgen van een kind

Dat Nederlanders steeds bewuster bezig zijn met gezond eten blijkt ook uit dit onderzoek. Zo geeft meer dan de helft (53 procent) van de ondervraagden aan gezonder te zijn gaan eten sinds ze kinderen hebben. Driekwart zegt hun kinderen zelfs elke dag andere groenten voor te schotelen. “Variëren met eten en met name met groente vind ik heel belangrijk. In elke groentesoort zitten weer andere vitamines en stoffen. Zeker voor groeiende kinderen is het belangrijk om deze allemaal binnen te krijgen”, zegt Jekel. “Veel mensen eten alleen groente tijdens het avondeten, waardoor ze niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen krijgen. Groente leent zich ook goed om tijdens het ontbijt, de lunch of als tussendoortje te eten. Hier kunnen wat mij betreft door gezinnen, maar ook door scholen nog stappen in gemaakt worden.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Frecious onder 1.036 Nederlandse ouders met een kind in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd en opleiding. Bij het beantwoorden van de stellingen konden respondenten per stelling aangeven of ze het er wel (eens) of niet (oneens) mee eens waren.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook