fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zwanger of niet? Deze 7 hints geven het antwoord zonder zwangerschapstest

Als je zwanger wilt worden en je bent een paar dagen over tijd, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of er inderdaad een klein mensje in wording in je buik zit. Je kunt meteen naar de drogist of apotheek lopen om een test te halen, maar je lichaam geeft ook direct een aantal signalen af waaraan je kunt merken of je zwanger bent. Op dokterdokter.nl kwamen we een artikel tegen waarin ze deze signalen mooi op een rij zijn gezet. We delen ze graag met jullie!

Deze zeven aanwijzingen kunnen je lichaam je geven als je zwanger bent

1. Je voelt je misselijk. Rond de verwachte menstruatie en soms al een paar dagen eerder kun je je misselijk voelen. Met name vroeg in de ochtend, maar ook in de loop van de dag kan het in golven over je heenkomen. Hoe dit komt? Door de aanmaak van progesteron gaat het spijsverteringsproces trager werken. Je voelt je misselijk doordat je maag langer vol blijft zitten. Wat dan wel weer bijzonder is dat iets eten je misselijkheid vaak wat vermindert (terwijl er toch meer in je maag komt).

2. Je borsten kunnen gespannen en gevoelig zijn. Van gevoelige borsten had ik ook altijd last als ik ongesteld moest worden. Toch voelde het bij een beginnende zwangerschap anders. Door de aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron zwellen de borstklieren op. Daardoor voelen ze zwaarder aan en zijn gevoeliger voor aanrakingen.

3. Je voelt je sneller moe dan anders. Ik voelde me soms opeens heel erg moe toen ik zwanger was. Op een hele lekkere manier. Zeg maar zoals in “een beetje moe, maar voldaan”. Je temperatuur stijgt ook iets door de toename van progesteron. Verder klopt je hart wat sneller om meer bloed naar de baarmoeder te pompen.

4. Je voelt soms steken in je onderbuik. Vlak na de innesteling beginnen je banden waarmee je baarmoeder aan je bekken hangt al uit te rekken. Dat kan af en toe een stekend gevoel geven.

5. Meer of minder hoofdpijn dan anders. Voor zwangere dames met migraine is er goed nieuws. Migraine wordt erger door schommelingen in de hormoonhuishouding. Als je zwanger bent is de aanmaak van het hormoon oestrogeen redelijk stabiel, waardoor de hoofdpijn af kan nemen! Maar progesteron dat ook aangemaakt wordt zorgt bij sommige vrouwen weer tot extra klachten.

6. Vaker naar de WC om te plassen. Dat je baarmoeder verderop tijdens je zwangerschap flink tegen je blaas aan kan drukken door je groeiende kindje wisten we natuurlijk al. Maar ook in het begin van de zwangerschap kan je baarmoeder al uitzetten en tegen je blaas aandrukken. En de nieren produceren ook meer urine dan anders.

7. Je voelt je emotioneler en labieler dan anders. Ook dit staat onder invloed van je hormonen. Om het minste of geringste kun je in huilen uitbarsten of raak je geïrriteerd.

Bovenstaande aanwijzingen geven een behoorlijke indicatie over of je wel of niet zwanger bent. Maar natuurlijk wil je het echt 100% zeker weten? Test het dan toch met een zwangerschapstest!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook