fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zonnepanelen binnenkort niks meer waard? Dit staat er te gebeuren

Zonnepanelen binnenkort niks meer waard

De Nederlandse zonnepaneelbezitter lijkt de dupe te worden van nieuwe energieregels. Vanaf 2027 verandert de manier waarop teruggeleverde zonnestroom wordt vergoed, waardoor de waarde van zonnepanelen drastisch kan dalen. Wat betekent dit voor huishoudens met zonnepanelen, en welke gevolgen heeft het voor de energiemarkt?

Waarom verliezen zonnepanelen hun waarde?

Tot nu toe konden huishoudens profiteren van de salderingsregeling, die ervoor zorgt dat overtollige zonnestroom tegen hetzelfde tarief wordt verrekend met de afgenomen stroom. Dit maakte zonnepanelen financieel aantrekkelijk, omdat huishoudens hiermee hun energierekening konden verlagen. Vanaf 2027 wordt deze regeling echter afgebouwd en uiteindelijk volledig afgeschaft, waardoor teruggeleverde stroom nog maar een fractie van de huidige waarde zal opleveren.

Kosten voor teruglevering en stijgende energiekosten

Naast het verdwijnen van de salderingsregeling worden er ook kosten in rekening gebracht voor het terugleveren van stroom aan het net. Netbeheerders en energieleveranciers geven aan dat deze terugleverkosten noodzakelijk zijn om het overvolle stroomnet te stabiliseren. Hierdoor wordt het financieel minder interessant om zonnepanelen op je dak te hebben, omdat de besparingen veel lager zullen uitvallen dan nu het geval is.

Tegelijkertijd stijgen de energiekosten voor consumenten. Wie zonnepanelen heeft, kan overdag mogelijk nog eigen opgewekte stroom gebruiken, maar zal ’s avonds en in de wintermaanden afhankelijk blijven van dure stroom van het net. Hierdoor wordt het moeilijker om de investering in zonnepanelen terug te verdienen.

Wat kunnen zonnepanelenbezitters doen?

Zonnepanelenbezitters kunnen enkele stappen nemen om de impact van deze veranderingen te minimaliseren:

  • Thuisbatterijen: Door een thuisbatterij te installeren, kan opgewekte stroom opgeslagen en later gebruikt worden, waardoor men minder afhankelijk wordt van het elektriciteitsnet.
  • Energieverbruik spreiden: Het optimaliseren van het energieverbruik, zoals het overdag draaien van de wasmachine en vaatwasser, kan helpen om minder stroom terug te leveren.
  • Dynamische energiecontracten: Sommige energieleveranciers bieden contracten waarbij je gunstige tarieven krijgt als je stroom verbruikt op momenten dat er veel zonne-energie beschikbaar is.

Gaat de markt veranderen?

Experts waarschuwen dat deze ontwikkelingen kunnen leiden tot minder investeringen in zonnepanelen en een afname van het aantal nieuwe installaties. Dit kan op termijn problematisch zijn, omdat de energietransitie juist gebaat is bij zoveel mogelijk duurzame energieopwekking.

Of er nog nieuwe stimuleringsmaatregelen komen, is onzeker. Voorlopig lijkt het erop dat huidige en toekomstige bezitters van zonnepanelen hun strategie moeten heroverwegen om het maximale uit hun investering te halen.

Photo by Bill Mead on Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook